Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Bytový rozvod pro kabelovou TV.
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Brozicek



Založen: Nov 07, 2005
Příspěvky: 1534
Bydliště: Studénka

PříspěvekZaslal: čt září 20 2007, 7:43    Předmět: Bytový rozvod pro kabelovou TV. Citovat

Z jedné zásuvky společné televizní antény mám udělán rozvod do 4 místností pomocí klasických hybridních rozbočovačů. Ztráta na nejvzdálenějším konci rozvodu asi -11 dB (nepočítám úbytky na délce kabelů) nebyla u STA na posledním TV rozvodu okem prakticky pozorovatelná (přirozeně hlavní bytová TV je na prvním rozbočovači se ztrátou jen asi 3,5 dB). Stávající STA pracovala jen v I. a III. pásmu VHF s kovertory pro stanice pásma UHF.
V bytovém domě končíme se společnou televizní anténou a bude nahrazena kabelovou TV. Je obvyklá úroveň signálu přípojky kabelové TV shodná nebo vyšší než u klasické STA, abych stávající rozvod mohl bez změn využívat nadále? Frekvence použitých kanálu pro moji základní nabídku kabelové TV je od 80 do 223 MHz (nejvyšší frekvence pro vyšší rozsah nabídky je 533 MHz).

Dík za praktické zkušenosti uživatelů kabelové TV i rady techniků provádějící instalace kabelových TV.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: čt září 20 2007, 9:46    Předmět: Citovat

Teoreticky by to mělo fungovat i nadále, prakticky bude záležet, jestli páni o kabelovky dodrží normu.

Jak bývá zvykem, někdy je tam i víc, než je pro některý televize snesitelný a dva rozbočovače jim spíš pomůžou než ublíží Smile Útlum počítej 4dB na jedno rozbočení, t.j. -8dB na čtyřnásobný + nějakej útlum koaxu, pro běžný rozvody po bytě v tomhle pásmu se myslím vlezeš do -6dB, pokud to nepovedeš prádelní šňůrou.

_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
RadekB



Založen: Mar 03, 2005
Příspěvky: 2058
Bydliště: někde mezi Brnem a Prostějovem

PříspěvekZaslal: čt září 20 2007, 12:49    Předmět: Citovat

Jaka je uroven na zasuvce tezko rict, prakticky staci 60dBuV pri SNR 40dB.

My nastavujeme na domovni zasuvce STAcka 70dBuV (v toleranci 4dB), coz staci pro rozboceni na 2-4 TV a prumerne vedeni kvalitnim kabelem (Belden H121, H125). Je celkem fuk, jestli je to jen ve VHF nebo i UHF, praxe ukazuje ze i na starych rozvodech do znacne miry neni problem rozvadet signal na UHF kanalech bez konverze. Ovsem pri zkusenosti v jakem stavu jsou STAcka se neni cemu divit.

U kabelovky je to obdobne, navic je dulezite aby urovne signalu byly vyrovnane, zejmena tehdy pokud se jedna o provoz kanal vedle kanalu.

Jinak receno, tvoje rozboceni bude fungovat i nadale, ale jestli bude uroven dostatecna se neda rict. Pokud by byl signal slaby, da se do rozvodu zapojit prubezny zesilovac se ziskem cca 10-12dB pro vykryti ztrat a je klid.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 32314
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: čt září 20 2007, 18:40    Předmět: Citovat

Anebo můžeš požádat Kabelovku o servis - koneckonců si ho platíš, nejen dodávku signálu, ale i servis - tak prostě požádáš o dodání rozboček s menším útlumem na UHF - většinou bývají na rozdíl od starých komponentů se souosými zasouvacími konektory ("IEC") v provedení se šroubovacími "F" konektory - tahle spojení mají menší přechoďáky i lepší "vf těsnost"...
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19664
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt září 20 2007, 18:51    Předmět: Citovat

Doma mám ještě kabelovku, zavedenou do videa a za ním čtyřvýstupový rozbočovač od Tesonu ("eFkový", výstupy po -7dB). Hvězdicově rozvedené signály vyhovují i na nejdelším konci. Ale... a o tom později (a myslím, že jsem o tom v jiné souvislosti v jiném tématu už kdysi psal).

Proč píšu "ještě kabelovku": na tvém místě bych správci domu zkusil především rozmluvit zrušení STA.
Mimochodem: pokládám to za řešení silně krátkozraké, ba za naprostou blbost.
Pochybuji totiž, že všichni účastníci přijali povinnost platit mnohonásobně vyšší poplatek s nadšením. Spíše je domovní schůze přehlasovala, nebo za ně rozhodl vůbec někdo jiný, že?
Stejně koukají jen na dva programy...
Po demontáži staré STA přijde nová podstatně dráž, než její rekonstrukce (výměna antén a sady zesilovačových vložek není tak drahá, stožár a jeho ochrana před bleskem se pokládají za stávající zařízení, dokud se nedemontuje; nový už se pak musí přizpůsobit platným předpisům).
A spolehni se, že po prvním nadšení kabelovkou se začnou objevovat sousedi, kteří budou požadovat zpět připojení na STA - a ta nebude. Tedy mají právo si instalovat individuální anténu a dům bude vypadat haňba blut, o bezpečnosti ani nemluvě. V příjmu terestricky šířených programů, za který platí koncesionářský poplatek, jim totiž nikdo nesmí bránit. Kabelovky je sice, jak tvrdí, zdarma šíří, ovšem i v nejlevnějším balíčku programů společně s placenými programy, které odladit nehodlá, aby účastník platit MUSEL i za ně. V tom se lišíme od praxe v řadě okolních států, ale ta se zjevně někomu u nás nehodí.
Pro kabelovku se musí udělat hvězdicový rozvod, proto se v praxi ponechává stoupačkový rozvod STA a kabelovka se rozvede samostatnou instalací hvězdicově do oddělených zásuvek. Bez smlouvy s kabelovou společností jednoduše nebude na jedné ze zásuvek signál, na druhé bude vždy.
Případně to lze udělat podobně, jako to máme u nás: rozvod je hvězdicový a ve sklepě se kabel příslušné zásuvky zapojí buď do plombovatelné skříně kabelovky na jejich rozbočovač nebo do naší skříně s rozbočovačem signálu STA.
Ještě pod některými stoupačkami máme oba rozbočovače v jedné skříni zaplombované kabelovou společností, takže případné přepojení na STA nějaký týden trvá, ale i v případě zrušení smlouvy zásuvka bez signálu nezůstane.
Tu STA už máme novou (souprava Alcad) a distribuce signálu probíhá přímo na přijímaných kanálech. Na zásuvkách jsou úrovně 65 až 73 dBuV a to i v pásmu UHF. Sice právě kvůli UHF jsme museli starý zelený koaxiál ve vodorovných rozvodech k rozbočovačům nahradit novým, ale to jsme si připravili sami a při ceně 8 peněz za metr to už nikoho neskolilo.
Teď se chystáme instalovat vložku pro K25, aby na zásuvkách byl k dispozici i digitální signál pro settopboxy. Svazek B zatím jednak není právně zcela dořešený, jednak je v Jičíně potíž s odladěním kanálu 46, na kterém se z Prahy digitálně vysílá, od kanálu 45, na kterém je tu výrazně větší úroveň analogového signálu Primy z Litického Chlumu. Ta se proto zatím bude dál přijímat analogově a pak se uvidí. O ty ostatní programy, co jsou teď v digitálním svazku s Primou, stejně není, co stát.

Tak si to u vás nechte projít hlavami, není to přece projektil ráže 7,65....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
RadekB



Založen: Mar 03, 2005
Příspěvky: 2058
Bydliště: někde mezi Brnem a Prostějovem

PříspěvekZaslal: čt září 20 2007, 19:45    Předmět: Citovat

Tak s timhle se neda nez souhlasit. Nemusim chodit daleko, v jednom meste u nas to kabelovka udelala dokonce tak, ze ustrihla vystup od zesilovacu a na to pripojila signal z kabelovky. Ted je problem predevsim v tom, ze ty rozvody jsou stare, casto nefunkcni a kabelovka dava ruce pryc od toho, ze jejich je to jen po ten stary rozvod.
A vesele se tam davaji dokupy znovu STAcka, pred par lety hromadne rusene.
Je pravda, ze oprava STAcka nevyjde nijak draho, po doplneni o zesilovace i na DVB-T se rozsiruje i nabidka programu.
Jinak mam vyzkouseny a v praxi nasazeny zesilovace ALCAD s rozvodem kanal vedle kanalu - v Praze na K24 Prima a na K25 DVB-T neni s tim problem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Brozicek



Založen: Nov 07, 2005
Příspěvky: 1534
Bydliště: Studénka

PříspěvekZaslal: čt září 20 2007, 19:54    Předmět: Citovat

Díky za stávající rady a názory, všechny jsou nějak užitečné. Jen na vysvětlenou zejména kolegovi Hill.

Náš panelák prochází ještě v tomto roce prochází celkovou revitalizací s výstavbou šikmé střechy místo stávající "věčně prosakující" ploché střechy. Takže původní anténní stožár bude již na nic a musel by se postavit nový.

Původní rozvody "zeleným koaxiálem" nejsou v trubkách, ale jsou kladeny pod omítku. Stav je žalostný. Nelze je vyměnit, musely by se rozsekat stoupačky v celém baráku.

Když se podívám do rozváděče STA, je to na zaplakání, zesilovače a konvertory tam visí jako netopýři. Původní skříň byla ještě s elektronkami PCC88 a PCF82 (myslím že to byly tyto typy). Později se to předělávalo na tranzistorové různými firmami a výsledek jako netopýří hnízdo tomu odpovídá.

Obnovení STA by vyžadovalo letos mimo stožáru a antén instalaci nových zesilovačů pro analogové vysílání a do dvou let rekonstrukci na digitální příjem.

Kdo používá více TV (matka žehlí v ložnici u seriálů anebo vaří u TV v kuchyni, otec spí v obýváku u sportu, syn má ve svém pokoji televizní kartu v PC s analogovým tunerem), tak tomu se SetTop boxy prodraží (u každé TV jeden).

V domě už má řada (asi 1/3) nájemníků již zavedenou kabelovku individuálně, rozvody jsou udělány "nehezky na chodbách" a od bytů jsou kabely zavedeny dírkou kolem vstupních dveří.

Zbytek, včetně mne, až dosud kabelovce odolával, ale nyní se zdá, že za těch instalačních 1200 Kč a poplatek 60 Kč za základních 10 programů je další příjem TV od kabelovky nejlevnější řešení.

Někteří si chtějí pořídit satelit, ale představa, že je talíř na každém balkóně, je úděsná. Navíc má řada bytů ve výhledu na oblohu stromy, které nikdo nepovolí skácet. Satelit je navíc jako SetTop box, jen pro jednu TV.

Za té situace nebylo ukecání nebo přehlasování nájemníků tak složité a nevyvolalo pláč, bitky a hněv (byty v domě jsou z 1/3 v osobním vlastnictví a ostatní družstevní).

To jen na vysvětlení k plodné diskuzi k tomuto tématu. Co se mne týče, počkám asi, jaký bude obraz na dalších TV se stávající kaskádou rozbočovačů se signálem kabelovky. Když nebudu spokojen, budu nahrazovat rozbočovače těmi s šroubovacím konektorem. Při "nekvalitě"současné STA však na základě této diskuze čekám, že kabelovka může být jen lepší i se stávajícím rozvodem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
RadekB



Založen: Mar 03, 2005
Příspěvky: 2058
Bydliště: někde mezi Brnem a Prostějovem

PříspěvekZaslal: čt září 20 2007, 20:17    Předmět: Citovat

Brozicek napsal(a):

Náš panelák prochází ještě v tomto roce prochází celkovou revitalizací s výstavbou šikmé střechy místo stávající "věčně prosakující" ploché střechy. Takže původní anténní stožár bude již na nic a musel by se postavit nový.

No, to neni zadna zavratna polozka, stozar a par anten.

Brozicek napsal(a):

Původní rozvody "zeleným koaxiálem" nejsou v trubkách, ale jsou kladeny pod omítku. Stav je žalostný. Nelze je vyměnit, musely by se rozsekat stoupačky v celém baráku.


Blbost, i starej zelenej kabel ve stoupackach vyhovi i pro vedeni signalu v UHF, vyzkouseno na desitkach instalaci. Staci vymenit ucastnickou zasuvku

Brozicek napsal(a):

Když se podívám do rozváděče STA, je to na zaplakání, zesilovače a konvertory tam visí jako netopýři. Původní skříň byla ještě s elektronkami PCC88 a PCF82 (myslím že to byly tyto typy). Později se to předělávalo na tranzistorové různými firmami a výsledek jako netopýří hnízdo tomu odpovídá.


A o tom to je. Vis, ale ty ALCADy jsou celkem levne, spolehlive a kvalitni. Navic s triletou zarukou. Navic se daji i preladit, takze az tu bude za par let DVBT, da se pouzit.

Brozicek napsal(a):

Obnovení STA by vyžadovalo letos mimo stožáru a antén instalaci nových zesilovačů pro analogové vysílání a do dvou let rekonstrukci na digitální příjem.

Preladit vlozku nebo dat novou neni zadna tragedie ani katastrofalni cena. A prevadet DVBT signal do analogu ? Neni to prezitek ? STB jiz dnes stoji kolem 1100, cena pujde jeste dolu, skoro kazda nova TV ma digitalni tuner. A ochuzovat se o moznosti digitalniho prenosu - EPG apod ??

Brozicek napsal(a):

Někteří si chtějí pořídit satelit, ale představa, že je talíř na každém balkóně, je úděsná. Navíc má řada bytů ve výhledu na oblohu stromy, které nikdo nepovolí skácet. Satelit je navíc jako SetTop box, jen pro jednu TV.

I tohle se da resit, neni problem rozvest signal az tri druzic a dokonce to nakombinovat tak, ze kdo nema zajem o sat, bude napojen jen na klasicky TV rozvod. Pravda, tady uz musi byt nove rozvody. ne kazdemu bude stacit nabidka kabelovky, sat prinasi vice moznosti !!
Pravda, prepojeni na kabelovku bude nejlevnejsi. Ale co po case ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Brozicek



Založen: Nov 07, 2005
Příspěvky: 1534
Bydliště: Studénka

PříspěvekZaslal: čt září 20 2007, 21:20    Předmět: Citovat

Už jsem lezl téměř do postele, a ještě jsem objevil tyto reakce technika STA nebo majitele firmy budující STA.

Podle nabídek zde na Ostravsku by přišla nová STA na jeden byt asi 50 tis Kč. To není málo, dům má 36 bytů.

Tato informace byla z vedení SBD, nikdy jsem nepátral co je v tom zahrnuto. Pokud se to dá s využitím stávajících rozvodů výrazně zlevnit, zajímal by mne hrubý odhad RadkaB na takovou rekonstrukci STA, tj. nový stožár a antény, nové kvalitní zesilovače s přímým rozvodem UHF ve stávajících zelených kabelech. Co se týká zásuvek, ty nejstarší s velkým průměrem konektorů již byly vyměněny, ale byla by asi nutná výměna současných kvůli filtrům pro pásmo UHF. Nevím jaké zde dnes jsou, protože vše je konvertováno do VHF (Nova je dokonce na původním 1 kanále se všemi jeho nectnostmi při dálkovém příjmu a rušení).

Mi by se osobně také líbilo, kdyby se za rozumnou cenu na byt postavila nová STA a při digitalizaci Ostravy se nahradily současné zesilovače pro každý přijímaný vysílač (ČT1, 2, Nova, Prima, TVP1,2) jen zesilovači pro kanál příslušného multiplexu (dnes Ostrava na 39. kanále vysílá multiplex ČT1,2,Nova,4-sport a myslím že i ČT24 a k tomu řadu rozhlasu).

Nikdy jsem nepředpokládal, že by se ve společné anténě měl konvertovat digitální signál na analogový. Vadí mí více to, že se stále šušká o budoucí náhradě kódování MPEG2 v digitálu za MPEG4. Když si koupím SetTop box za 1000 Kč s MPEG2, tak jeho výměnu za box s MPEG4 nějak přežiji. Když si však koupím plasmu za 35 tis. s digitálním tunerem, a budu ho mít později v té TV na "prd", tak to by mne asi dohřálo.

Kolem toho problému se u digitalizace jaksi zatím mlčí, nebo mám moc špatné a zavádějící informace. Možná to bude jen otázka výměny softu v TV nebo multiplexu, ale i to bude něco stát.

U kabelovky, která má rozvod analogový, tento problém uživatelé nemusí řešit. Z hlediska digitálního rozvodu STA stále budu nucen, pokud mám zachovat současný komfort 4 TV v bytě, koupit 4 SetTop boxy. To je podstatně více než instalace jedné kabelovky. Proto mi náhrada STA kabelovkou nepřipadá tak nerozumná.

A ještě jedna poznámka, dnes vysílá Ostrava digitálně omezeným výkonem, ale tento signál je přijímán v širokém okolí s výbornou kvalitou obrazu na různé malé anténky. Je to dáno necitlovostí digitálního vysílání na rušení různé odrazy, které kvalitu příjmu dokonce zvyšují. Pokud si při budoucím plném výkonu digitálních vysílačů nainstaluji malou anténku k jednomu SetTop boxu a tím si rozšířím programovou nabídku nad rozsah toho, co si platím u kabelu, pak to vidím jako racionální postup.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Brozicek



Založen: Nov 07, 2005
Příspěvky: 1534
Bydliště: Studénka

PříspěvekZaslal: čt září 20 2007, 21:55    Předmět: Citovat

Promiň RadkuB, až nyní mi došlo, že tím převodem digitálu do analogu jsi myslel kabelovou TV a ne nějakou "speciální formu" STA. Omlouvám se tak za chybnou reakci v části mého předchozího příspěvku. Ze stávajícího EPG však u satelitního vysílání nejsem nijak nadšen a prakticky ho nevyužívám (satelit s CZ programy s kartou TaT mám na chatě v údolí na horách, kde prakticky není analogový signál). Proto mi u kabelu asi nemusí EPG scházet.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zipik



Založen: Aug 01, 2007
Příspěvky: 66
Bydliště: Valachia

PříspěvekZaslal: čt září 20 2007, 22:04    Předmět: Citovat

Brozicek napsal(a):
Už jsem lezl téměř do postele, a ještě jsem objevil tyto reakce technika STA nebo majitele firmy budující STA.
Podle nabídek zde na Ostravsku by přišla nová STA na jeden byt asi 50 tis Kč. To není málo, dům má 36 bytů.

Blbost, cena odpovídá zhruba kompletní rekonstrukci (stožár (5000,-) + antény (5000) + ALCAD (bez konvertorů)(5 kanálů - komplet 20000,-) + práce (5000,-), možná zbyde i na výměnu uč. zásuvek)!! V případě nutnosti hvězdicového rozvodu (doporučuji) - hrubý odhad + 500-1000kč na účastníka (koax, uč zas, práce).
PS: ceny jsou hrubě orientační, spíše nadhodnocené !!

Brozicek napsal(a):
Tato informace byla z vedení SBD, nikdy jsem nepátral co je v tom zahrnuto. Pokud se to dá s využitím stávajících rozvodů výrazně zlevnit, zajímal by mne hrubý odhad RadkaB na takovou rekonstrukci STA, tj. nový stožár a antény, nové kvalitní zesilovače s přímým rozvodem UHF ve stávajících zelených kabelech. Co se týká zásuvek, ty nejstarší s velkým průměrem konektorů již byly vyměněny, ale byla by asi nutná výměna současných kvůli filtrům pro pásmo UHF. Nevím jaké zde dnes jsou, protože vše je konvertováno do VHF (Nova je dokonce na původním 1 kanále se všemi jeho nectnostmi při dálkovém příjmu a rušení).

Na SBD se má asi někdo dobře - že by korupce, lobing ??
Brozicek napsal(a):
Mi by se osobně také líbilo, kdyby se za rozumnou cenu na byt postavila nová STA a při digitalizaci Ostravy se nahradily současné zesilovače pro každý přijímaný vysílač (ČT1, 2, Nova, Prima, TVP1,2) jen zesilovači pro kanál příslušného multiplexu (dnes Ostrava na 39. kanále vysílá multiplex ČT1,2,Nova,4-sport a myslím že i ČT24 a k tomu řadu rozhlasu).

Vložky (Alcad), pracují jak v analogu, tak v digitálu, jen se v budoucnu přeladí na patřičný kanál.
Brozicek napsal(a):
Nikdy jsem nepředpokládal, že by se ve společné anténě měl konvertovat digitální signál na analogový. Vadí mí více to, že se stále šušká o budoucí náhradě kódování MPEG2 v digitálu za MPEG4. Když si koupím SetTop box za 1000 Kč s MPEG2, tak jeho výměnu za box s MPEG4 nějak přežiji. Když si však koupím plasmu za 35 tis. s digitálním tunerem, a budu ho mít později v té TV na "prd", tak to by mne asi dohřálo.

Pokud se spustí MPEG4, tak se neboj, že okamžitě vypnou MPEG2. MPEG2 vydrží určitě min 10let.
Brozicek napsal(a):
Kolem toho problému se u digitalizace jaksi zatím mlčí, nebo mám moc špatné a zavádějící informace. Možná to bude jen otázka výměny softu v TV nebo multiplexu, ale i to bude něco stát.

Výměna SW nestačí, je to především HW záležitost !!
Brozicek napsal(a):
U kabelovky, která má rozvod analogový, tento problém uživatelé nemusí řešit. Z hlediska digitálního rozvodu STA stále budu nucen, pokud mám zachovat současný komfort 4 TV v bytě, koupit 4 SetTop boxy. To je podstatně více než instalace jedné kabelovky. Proto mi náhrada STA kabelovkou nepřipadá tak nerozumná.

Jak už bylo napsáno, STA zachovat. Dnes stojí zákl nabídka 60,-, zítra 200,- atd. Pokud to jde, nechte si STA, udělejte hvězdicový rozvod, osaďte antény pro analog i digitál, parabolu/y na x družic, multipřepínač a ten, kdo bude chtít si koupí sat přijímač a sleduje co chce.
Brozicek napsal(a):
A ještě jedna poznámka, dnes vysílá Ostrava digitálně omezeným výkonem, ale tento signál je přijímán v širokém okolí s výbornou kvalitou obrazu na různé malé anténky. Je to dáno necitlovostí digitálního vysílání na rušení různé odrazy, které kvalitu příjmu dokonce zvyšují. Pokud si při budoucím plném výkonu digitálních vysílačů nainstaluji malou anténku k jednomu SetTop boxu a tím si rozšířím programovou nabídku nad rozsah toho, co si platím u kabelu, pak to vidím jako racionální postup.

Základem kvalitního obrazu je kvalitní anténa a kus drátu do této specifikace nezapadá. To platí jak pro analog, tak pro digitál a tady ještě více. Dnes to funguje, zítra nemusí, drát je náchylný na cokoli, třeba na mixer.


Naposledy upravil Zipik dne čt září 20 2007, 22:15, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19664
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt září 20 2007, 22:07    Předmět: Citovat

Brozicek mimo jiné napsal(a):
Původní rozvody "zeleným koaxiálem" nejsou v trubkách, ale jsou kladeny pod omítku. Stav je žalostný. Nelze je vyměnit, musely by se rozsekat stoupačky v celém baráku.

Právě že v pásmu UHF se nepoužívá svislá polarizace, tak svislé stoupačky klidně můžou zůstat tím zeleným koaxem, tam nějaké fázové sčítání či odečítání prosakujícího silného signálu, jako u vodorovných rozvodů, zdaleka není tak akutní problém. Stoupačky se nemusí měnit. PRO KABELOVKU ANO, do každého bytu musí odněkud vést zvláštní kabel, aby na jeho začátku mohl být odlaďovač kanálů, za které neplatíš. Čili se vrtat a sekat bude muset.

Brozicek mimo jiné napsal(a):
Obnovení STA by vyžadovalo letos mimo stožáru a antén instalaci nových zesilovačů pro analogové vysílání a do dvou let rekonstrukci na digitální příjem.

Jak správně podotkl RadekB: rekonstrukce na digitální příjem obnáší jen poměrně levnou zesilovačovou vložku a anténu navíc (nebo se jedna z nepotřebných vložek přeladí) a máš signál pro settopboxy na všech zásuvkách.
Jednotka digitálního přijímače s osmi vf modulátory (aby každý program měl vlastní analogový kanál v rozvodu) přijde momentálně na nějakých 110 tisíc plus DPH. Protože je zájem o ně malý, neprodává je kdekdo a na rozdíl od settopboxů nelze předpokládat pokles jejich ceny, spíše cena poroste. Při zavedení dalšího multiplexu se bude rozšiřovat o dalších 6 dekodérů a 6 modulátorů (nebo více, pokud by to bylo v MPEG4) a to se opět ohavně prodraží.

Brozicek mimo jiné napsal(a):
Kdo používá více TV (matka žehlí v ložnici u seriálů anebo vaří u TV v kuchyni, otec spí v obýváku u sportu, syn má ve svém pokoji televizní kartu v PC s analogovým tunerem), tak tomu se SetTop boxy prodraží (u každé TV jeden).

To už jsem popsal výše - není to taková cena (a ta bude ještě klesat), jako se skládat v celém domě na tu novou STA s dekodéry digitálu, vlastně pro každý multiplex se tam musí dát 6 settopboxů a 6 modulátorů, což žádný rozumný anténář dělat nebude. A půjde do modulárního systému, ve kterém vše potřebné je. Cena settopboxu nemůže být argumentem pro to, dělat se s dekódováním a remodulací centrálně a za těžké prachy. Když doma jeden ze tří boxů odejde, dá se ještě koukat na dvě další televize. Když odejde hromadný dekodér, je to stejné, jako když vypadne kabelovka. Na televizích nebude mít nikdo nic.

Brozicek mimo jiné napsal(a):
V domě už má řada (asi 1/3) nájemníků již zavedenou kabelovku individuálně, rozvody jsou udělány "nehezky na chodbách" a od bytů jsou kabely zavedeny dírkou kolem vstupních dveří.

O tom už píšu výše: místo stávajícího stromečkového rozvodu potřebujete hvězdicový. A pak už bude stejně jedno, jak nehezké to je, i to, co do kterého kabelu té hvězdice pustíš.

Brozicek mimo jiné napsal(a):
Zbytek, včetně mne, až dosud kabelovce odolával, ale nyní se zdá, že za těch instalačních 1200 Kč a poplatek 60 Kč za základních 10 programů je další příjem TV od kabelovky nejlevnější řešení.

Ano, my jsme platili pětikilo za instalaci a 65 Kč za 24 programů. Počet programů se časem zvýšil asi na 30, ale pak to koupila druhá společnost, zjistila si, kolik lidí má kabelovku, ihned změnila pár oblíbených programů za zbytečné a zdražila asi na 110 Kč. Nakonec to koupila UPC, všechny programy, co za něco stály, přesunula nad 12.kanál a tomu, kdo nechce platit víc, jak dvě stovky měsíčně, dala do té zaplombované skříně dolní propust, aby ty dražší kanály neprošly. Tak jich zase za ty dvě stovky zbylo 10, z toho jeden je trvalou reklamou na UPC.
Pak, aniž by ji zlevnila, oddělila z té nabídky za už nevím přesně, kolik, ještě HBO (S38) a zpoplatnila ho zvlášť asi třemi stovkami, čímž zablokovala i možnost připojení na internet na S40 komukoliv, kdo si HBO neplatí. Proto tu dnes internet po kabelovce nestálo za to zřídit, ačkoliv tuto možnost mám uvedenou už ve smlouvě s CablePlus, ta tu byla předposlední. Plná nabídka těch asi 30 programů dnes přijde na lidovou cenu kolem tisícovky měsíčně.
Věř mi, nám taky při lanaření na kabelovku slibovali, že cena zůstane stejná... a programy.... a uhelné sklady nám k tomu slibovali... no není to skvělé?
Ve světle toho tvoje následující věta vyznívá naprosto patřičně:
Brozicek mimo jiné napsal(a):
Za té situace nebylo ukecání nebo přehlasování nájemníků tak složité a nevyvolalo pláč, bitky a hněv (byty v domě jsou z 1/3 v osobním vlastnictví a ostatní družstevní).

Taky jsme družstevní, ale v osobním vlastnictví tu jsou jen 3/48 bytů.
Naštěstí jsme tu blbost neudělali, abychom se STA zbavili. Shození čtyř a osazení čtyř antén (pro K23 a K40 z Černé hory je společné síto) i s kabely, instalace sady Alcad pro FM rádio a 4 TV kanály a nastavení - to vše za 21 tisíc ražby poctivé. A pak jsem ještě dal osm stovek za kabel, který jsme v těch sklepech vyměnili, a ještě zbylo.
Stejně tak jako v jiných domech, kde se do trubek stoupaček tolik koaxů pro kabelovku nevešlo, si tu STA nechali tak, jak je, a přidali druhý rozvod pro kabelovku. U věžáků to stejně jinak nešlo, než ten hvězdicový rozvod udělat vždy pro 4 patra najednou a je to udělané docela vzhledně. Mají prostě v každém bytě dvě zásuvky.
Nám se ten hvězdicový rozvod do trubek po stoupačkách vešel, ale zase máme v samostatné utěsněné plastové trubce elektroměrovými stoupačkami tahanou síť LAN 100Mbps pro 48 zásuvek, z toho připojených 10. I to se podařilo vyřešit nenápadně a tedy i vzhledně. Ale to jen tak na okraj.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Mourek



Založen: Sep 17, 2005
Příspěvky: 1285
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: pá září 21 2007, 6:39    Předmět: Citovat

mám UPC , kdysi shodili anténu, koupili dattel a cena z 12Kč na 200. Z Dattla rozbočovače stačily za UPC mám zesilovač. Kvalita obrazu nic moc.Opravte STA, dejte si udělat kvalifikovaný odhad.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
RadekB



Založen: Mar 03, 2005
Příspěvky: 2058
Bydliště: někde mezi Brnem a Prostějovem

PříspěvekZaslal: pá září 21 2007, 6:52    Předmět: Citovat

Brozicek napsal(a):
Pokud se to dá s využitím stávajících rozvodů výrazně zlevnit, zajímal by mne hrubý odhad RadkaB na takovou rekonstrukci STA, tj. nový stožár a antény, nové kvalitní zesilovače s přímým rozvodem UHF ve stávajících zelených kabelech.


Dej e-mail, na ktery ti to muzu poslat, myslim ze budes prekvapen. Verejne to nebudu vypisovat, ale rozhodne to neni 50tis na byt a ani na vsechny byty. Pokud mozno, napis co nejpresneji misto, kde to je,kvuli pouzitym kanalum. Primo OStrava ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Brozicek



Založen: Nov 07, 2005
Příspěvky: 1534
Bydliště: Studénka

PříspěvekZaslal: pá září 21 2007, 7:01    Předmět: Citovat

Zajímavé a inspirativní názory. Jak se ale vypořádat s časovým problémem.
Při stavbě nové střechy se musí zbourat starý stožár a novou STA lze postavit až po ukončení stavby střechy. Při ochotě firem možná souběžně. Pořád to vidím na výpadek Křehkých vztahů, Ordinace, Letiště a dalších seriálů pro naše milované polovičky na 3 až 4 týdny. Jak přehlasovat ty manželky a nenarušit rodinné vztahy nevím. Rozvést kabelovku na zbytek bytů v návaznosti na již připojené byty lze bez problémů s předstihem před stavbou střechy.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.22 sekund