Založen: Jan 10, 2018 Příspěvky: 538 Bydliště: Olomoucký kraj
Zaslal: čt květen 23 2019, 21:49 Předmět: Lepivá pogumovaná část fotoaparátu - co s tím?
Po nějaké době jsem vytáhl zrcadlovku Nikon D70 a s nechutí jsem zjistil, že celá pravá pogumovaná strana je lepivá. Nemáte někdo zkušenosti s tím, jak to odstranit? Jde to vůbec?
Založen: Nov 28, 2006 Příspěvky: 12284 Bydliště: Česká Třebová
Zaslal: čt květen 23 2019, 22:04 Předmět:
mám stejný problém s Olympus SP-510uz a nakonec jsem musel tu gumu strhnout . . .
lihem jsem pak ještě musel odstranit zbytky lepidla a mám pokoj . . .
U nás je tiež podobný problém s japonským ďalekohľadom, ktorý si kúpil syn asi pred 20 rokmi. Bol asi dosť drahý, ani neviem. Budem to asi aj ja musieť riešiť, ak to nemá doma len nepoužívané ležať.
mám stejný problém s Olympus SP-510uz a nakonec jsem musel tu gumu strhnout
Já mám ty foťáky dva. Na jednom se mi ta guma odlepila a tak jsem ji strhnul. Na druhém který je uložený, je ta guma pořád dobrá. Stáří obou cca šest let.
Zaslal: pá květen 24 2019, 8:26 Předmět:
Ak je to pogumovany plast, tak gumovu vrstvu odstranit WD40. Asi by fungovalo aj nejake ine mastne svinstvo, ale lieh ani izopropanol nema na to lepkave svinstvo ziadny ucinok. Dobre su ale potom na odstranenie mastnoty.
to jsou nějaká změkčovadla které se po čase z toho plastu uvolňují, setkávám se s tím taky docela často a asi tomu nijak jinak než odstraněním celé té třeba gumy zabránit nelze
Založen: Apr 18, 2011 Příspěvky: 236 Bydliště: Benešov (u Prahy)
Zaslal: pá květen 24 2019, 13:51 Předmět:
Taky bych na to potřeboval nějakou fintu. Setkal jsem se s tím i u věcí z "tvrdého" plastu. Jedna čínská led baterka, kterou mám snad 10 let se ani nedá pořádně vzít do ruky (zajímavé, že baterie má pořád původní, nečekal bych, že vydrží tak dlouho).
Myš značky microsoft, teda její gumové části, taky tak vypadá a to ji roky nikdo nepoužil (neni nic moc, dělá čest své značce).
No a spousta dalších věcí, skoušel jsem to čistit vodou, jarem, lihem a nic nezabralo.
Zaslal: pá květen 24 2019, 15:41 Předmět:
Totožný problém, čínská LED baterka s dobíjecím dynamem na kličku. Lepila jako by byla něčím umatlaná - humus. Nakonec pomohlo pouzdro umýt benzinem a OK, jde to sice blbě, ale byly již horší věci. Možná to pouzdro bylo něčím na omak nastříkané a teď to takto degradovalo. Baterku bych s klidem vyhodil, ale články drží, dynamo se jeví jako precizně udělané na kuličkových ložiscích, no a lítost zvítězila... _________________ Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
Založen: Jan 10, 2018 Příspěvky: 538 Bydliště: Olomoucký kraj
Zaslal: pá květen 24 2019, 17:46 Předmět:
Tak jsem se k tomu dnes odhodlal a po cca půlhodinovém souboji s lepivým soplem hlásím snad úspěch. Zabralo na to rozpouštědlo etiket a lepidel ve spreji, co měli onehdá v Lídlu. Nebylo to ale nijak snadné, spotřeboval jsem hafo papírových ručníků a hadříků, ona se ta lepivá vrstva utřením jen stáhla ke kraji a tam jsem ji musel do hadříku utrhnout. Jsem zvědav, jak dlouho to zůstane nelepivé...
Naposledy upravil JoDiK dne ne srpen 23 2020, 19:23, celkově upraveno 1 krát.
Jak jsem tu psal i jinde, ten lepkavý "syrup" je jednou ze složek toho plastu - většinou to dělají ty "silikonové", jako by želatinové části, včetně gumových membrán v dálkových ovladačích. Taky jsem si všiml, že ta hmota, ze který se to uvolňuje se scvrkává a křehne. pak to vypadá jako opatlaný žvýkačkou (podobný návlek na propisce). Sice to umyjete, ale bude se to tam tvořit stále, dokud se ta hmota nerozpadne.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.