Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Nabíječka z PC zdroje
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 32, 33, 34  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
PCmaniac999
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: čt říjen 25 2007, 15:59    Předmět: Citovat

ja uz ji mam davno postavenou ale az ted resim problem s tim nabijecim proudem.. tak sem koupil 0,1ohm 5W a uvidim co to s tím udělá... jinak jako poskládat bych to mohl taky mno...
Návrat nahoru
Mesuge



Založen: Nov 24, 2007
Příspěvky: 1

PříspěvekZaslal: so listopad 24 2007, 18:22    Předmět: Citovat

Velice zajimave vlakno diky..

Chtel bych se zeptat zda jiz nekdo podniknul -ne/uspensny- test s PC zdrojem typu "MicroATX" tedy urcenych do skrine malych rozmeru, kde se v techto zdrojich elektronika muze lisit trosku vice..?
Tyto 200-250-300W zdroje jsou opravdu velice skladne a vaha 0,5kg..

Pro predstavu mam na mysli neco podobneho ci se delaji v podobne cenove relaci jeste mensi (200W):
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=47089

PS mozna vhodna aplikace jako rychlonabijeni elektrickych vozitek, skutry, e-kola apod. Delaji se totiz i nektere agm olovene baterky kterym nevadi az 3-5C nabijeni konstatni voltazi, natoz max. 0,5C pri pouziti teto PCzdroj-bastl nabijecky na cca 12V@7-8A, pak by z 0 na ~80% bylo dotankovano za ~90min a protoze se na 0% kulturne nevybiji tak jeste o fous drive.. Twisted Evil

PS2 jak slozita by byla uprava - pro pripad vetsiho bateriovrho paku v serii treba 12-32x baterii - vytahnout z kazde nabijecky na spolecny komunikacni kanal ten potik ovladajici kapacitu/rychlost nabijeni, pripadne i ten trimrik fajn voltaze (displej s desetinym mistem pro voltaz, analog budik pro ampaz)? Cili ovladalo by se to centralne podle toho jestli clovek specha moc ci mene,..

PS3 aby nezapadlo, polsky system i s ampermetrem (strana #1):
http://gayos.w.interia.pl/ladowarka.html

!Jinak tady i dalsi cesky navod:
http://www.rc.xf.cz/uprava_pc_zdroje.html
http://www.instructables.com/id/SJBDZQLF5Y3KXQ7/

PS4 plati ta jednoducha poucka jak pisou kuci polsky, ze pri 12V@10A,
50cm/4mm2 kabelu je pokles = 0,1V nebo je to trochu slozitejsi?
*Takze v nasem modelovem pripade 2,5m = celych 0,5V?

Cili na prikladu instalace vne:

a/ PC nabijecka jakakoliv normalni velky format

b/ PC nabijecka jakakoliv normalni velky format, nebo Microatx:
Mame euto, ale nabijecky ulozene stacionarne vne napr. u steny/police garaze. Dale uvazujme min. 1m rozvod dratu po eute od baterek do 40pin zasuvky v puvodnich tankovacich dvirkach. A pak v druhe delsi casti aspon 1,5m kabelu od zasuvky vne euta k tem nabijeckam. Mezitim jeste nejaka drobna ztrata na tom prumyslovem koliku/zastrcka na 20-40pin podle poctu baterek a dalsich I/O dat prenosu..

To mame (2+3)x50cm x 2 vodice na baterku = *5m z 4mm2 kabelu pro jednu baterii jeste x pocet baterii.. Uh kabelaze jak na Titaniku, zvlast pro 384V osoby, to je pak 32x5m = 160m dratu jen pro moznost stacionarniho rychlonabijeni, hm..
(vetsina je vne takze z hmotnostniho hlediska to neva, z hledi$ka je to uz horsi)

!Sacrble, dalsi problem, 30-40x 4mm2 vodic se proste do toho EPIC konektoru nedostane, takze to rozdelit na dvakrat.
Alebo jit na 2,5mm2 draty, coz je take vetsinou max. techto konektoru pro tahani ~10A na pinu, tento drobny bod vyresen..

--
dix
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
skriz
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: po listopad 26 2007, 21:27    Předmět: Re: VYŘEŠENO Citovat

maja19 napsal(a):
Všem zůčastněným děkuji za pomoc a jakoukoliv radu. Nabíječka funguje. Na výstupu nabíječky je při zapnutí zdroje 14,4V. Dostal jsem z ní 7A. Možná by šlo víc, ale zkoušel jsem to přímo na baterce.Při vyzkratování svorek se výstup odpojí.


Chyba byla, že jsem měl otočenou LEDku.

PS. ten bastl bude fungovat na regulovatelném zdroji. Při 13V je na drátu na pi3 cca 7C a při 15V je tam cca 14V. Já měl problém, že jsem tam neměl nic a tak jsem nechtěl laborovat s PC zdrojem, protože z něj lezlo 30V.

A jak si to k tomu reg.zdroji připojil? Mně to na něm nechce fungovat. Díky
Návrat nahoru
Vali46



Založen: Oct 25, 2007
Příspěvky: 26

PříspěvekZaslal: so leden 26 2008, 23:37    Předmět: Citovat

Tak sem se do toho taky pustil, za prvi sem ve zdroji zadnou civku na feritovy tycince nemel, jenom tu spolecnou na toroidu, tak z ni sem vypajel kable na 5V zdroj se rozbeh a ma 26V, pripojil sem zpetnovazebni obvod, ale nabujecka nefunguje at delalm co delam furt mi sviti ledka "nizke napeti baterie" at oripojim co chci a zpetnovazebni obvod take nejde na zdroji 26V a na nabijece z 26V klesa na 7V a jak vemu za P1 tak zdroj vypne,
nevite nekdo co stim?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
anonym






PříspěvekZaslal: so březen 22 2008, 12:31    Předmět: Citovat

PCmaniac napsal(a):
akorát mám condenzátory C1 a C2 větší... 470nf pže s těma co sou v návodu mi obvod kmital....


jak se pozna to kmitani obvodu ?
Návrat nahoru
BHMarten
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: so březen 22 2008, 12:54    Předmět: Citovat

zdravim vsechny, potreboval bych konzultaci, zacal jsem stavet 2ks teto nabijecky.. mel jsem dva AT zdroje, nikde zadna L1 civka, tak jsem odpojil civku co je na tom velke toroidu a vede ne +5V vystup.. jeden zdroj o.k. zvysil napeti na +25V a druhy zdroj zvedne napeti na 30V na chvilku jen kdyz je zapnuty a odpoji se +5V pri provozu a hned klesa na 0.. je tam totiz jeste nejaky dalsi IO a ten to asi jeste nejak hlida, takze ten vhodny na prestavbu asi nebude..

nicmene jsem postavil dva kusy te zpetne vazby a chova se to nejak divne. kdyz zaopnu zdroj sviti ledka nabijeni, udrzovaci rezim a vystup pripojen, pri zkratu sviti vystup pripojen a male napeti baterie.. tohle je vse o.k. na zdroji nastaveni 14,4V ... kdyz ale pripojim autobaterii, tak sviti zelena ledka vystip pripojen a na druhe strane ledka zelena a cervena sviti obe jen slabounce, v tu chvili to davalo proud okolo 5A..co ale nefunguje je reguace vystupniho proudu, pri otaceni potenciometrem neni zadna reakce. ani tuk.. takze resim ted to ze obe ledky signalizujici nabijeni sviti slabe (obe najednou.. pri otaceni potakem i kdyz se nerugule proud se v jednom momente malinko vic rozsviti cerbena ledka) a pak ze nefunguje regulace toho proudu... mate nekdo prosim nejaky napad ?

dovede mi nekdo poradit ? chovaji se takto oba dva postavene obvody,, bud stejna chyba na tom co jsem vyrobil.. nebo nevim, zdroj se mi zda Ok kdyz dava 14,4V a dovede nabijet 5A proudem... kdyz tak kontakt na me ICQ 230-237-592. diky za kazde info... nevim jestli mi treba obvod nekmita, nevim co si pod pojmem rozkmitani mam predstavit, nemam ted u sene zadny kondiky abych zkusil zvetsit tu jejich kapacitu.
Návrat nahoru
Martin z KE
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: út duben 15 2008, 20:41    Předmět: Citovat

Nazdar
Takze aj ja som sa dal do tejto nabijacky pretoze je podla mna dost dobra. Mam ale problem:
1. Miesto 0,082 som dal 0,1 ohm
Miesto R12(13k) som dal 12k
Miesto R13(5,6k) som dal 5,2k
2. Zo zdroja som vybral tu cievku a zapojil som ten regulator. Na vystupe mam 6V a celi zdroj moc huci. Pritom nema ani ventilator. Ten dam neskor. V com moze byt problem ? V ktorej z tych suciastok ktore som vymenil ? Som nemal po ruke take odpory ta som dal ake. Naprazdno neviem kolko ma zdroj lebo som neskusal koli kondenzatorom. Ale skusim zajtra. Diki
Návrat nahoru
anonym






PříspěvekZaslal: po duben 21 2008, 22:01    Předmět: Citovat

Zdravím,
nedalo mi, zohnal som jeden AT zdroj, rozobral ho a skúsim prispieť pár poznámkami k dobru:
- tento AT zdroj nabiehal nezaťažený bez problémov. Ak by nie, určite by mu odber pár desatín A pomohol. U ATX zdrojov "slušný" výrobca dokonca predpisuje minimálny odber na jendnotlivých napätiach.
- je mi smutno, keď čítam, že na 12 V výstupe má niekto trebárs 30 V. Elektrolytom to moc neprospieva, určite "zrážajú" výstupné napätie svojím vysokým zvodovým prúdom.
- všetcia zapájajú 1 k odpor namiesto tlmivky v +5 V vetve a čudujú sa vysokému výstupnému napätiu. Ak si pozriete schému zapojenia z AR, na výstupe je vybíjací odpor R47 75 ohm. Ak chceme zvýšiť napr. 12 V o 50%, (na cca 18 V), tak odpor nám vyjde 0,5x75 t.j. 33 alebo 39 ohm a nie 1 k !!! Ja som tam nemal ani cievku ani vybíjací odpor. 10 (12, 15?) ohm v sérii s 5 V vinutím spoločnej tlmivky a na výstupe 47 ohm/1 W, zdvihli 12 V nad 16 V. Pri záťaži cca 5 A, (obe vlákna 55+50 W/24 V žiarovky, kleslo napätie tesne pod 15V.
- k nastaveniu výstupného napätia na 14,4 V mám tiež výhrady. Regulátory napätia u starších áut, (do r. 1999?) sú nastavované na cca 14,2 V, u novších na cca 14,8 V, (pre tzv. CaCa technológiu výroby akumulátorov). Občas je vhodné, ale len tzv. údržbové a najmä staršie akumulátory, priviesť do varu, aby sa "zrovnali" jednotlivé články, (t.j. lepšie už plynujú a horšie sa ešte len nabíjajú). Napätím 14,4 V sa to nedá dosiahnuť a tak isto toto napätie je málo na CaCa akumulátory). Určite je lepšie trimer na regulácie napäria nahradiť potenciometrom.
- k nabíjaciemu prúdu a poškodeniu akumulátra. Alternátor v aute dáva maxinálny prúd, (aj cez 100 A), pokým sa nedosiahne nastavené napätie. trebárs tých 14,8 V. Batéria to znáša bez veľkej újmy. Pre ňu je problém skôr teplota, tuším nad 45 st. C. Pri režime napäťového obmedzenia, nabíjacie prúdy cca 10 A sú bezvýznamné
- a k úbytkom napätia na nabíjacích vodičoch. Treba ich dimenzovať na daný prúd a úbytok riešiť ďalším párom tenkých vodičov od "klipsní" k regulátoru napätia.
Asi by stačilo. Veľa úspechov pri stavbe,
Dolfi
Návrat nahoru
Martin z KE
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: st květen 21 2008, 20:44    Předmět: Citovat

No ja som to poskladal a ide to na prvu supu a len s tym ze som vybral tlmivku +5V To ale je jedno. Ma zaujima poznamka ohladom toho napatia. Vravite ze je lepsie pouzit potenciometer aby sme nastavili pozadovane napatie v rozsahu 14,2 az 14,8 V Aky potik tam dat ? Nechcem totiz aby sa mi tam objavilo viac ako 14,8 a ani menej ako 14,2 V. Inak este dodam ze je to fakt suprova vec ked sa spravne posklada tato nabijacka.
Návrat nahoru
anonym






PříspěvekZaslal: ne květen 25 2008, 14:42    Předmět: Citovat

Martin z KE napsal(a):
No ja som to poskladal a ide to na prvu supu a len s tym ze som vybral tlmivku +5V To ale je jedno. Ma zaujima poznamka ohladom toho napatia. Vravite ze je lepsie pouzit potenciometer aby sme nastavili pozadovane napatie v rozsahu 14,2 az 14,8 V Aky potik tam dat ? Nechcem totiz aby sa mi tam objavilo viac ako 14,8 a ani menej ako 14,2 V. Inak este dodam ze je to fakt suprova vec ked sa spravne posklada tato nabijacka.


Zdravím, já som to neskladal s tým prídavným plošákom, ktorý je na prvej strane vlákna ako PDF. No neviem, prečo sa bojíte toho, že nabíjačka bude mať väčší rozsah výstupného napätia. Buď máte voltmeter a nastavíte si výstupné napätie podľa potreby, (ak to chcete veľmi presne, tak s predzáťažou 0,1 - 0,2 A, trebárs žiarovka 5 W/ 24 V, ktorú pred nabíjaním odpojíte), alebo by som tam dal prepínač 14,2, 14,8 a trebárs 16,0 V. Inak je to trimer P2 4k7, (použite napr. 5 k potenciometer). Neviem, aký má rozsah regulácie. Ak Vám nebude stačiť, kludne ho zamente za Väčší, či zmente odpor v sérii R8 o hodnotu - dve hore/ dolu. Dá sa to aj spočítať, no je to nudné a aj tak to nie vždy sadí.
Ak to chcete realizovať cez prepínač, najjednoduchšie je nastaviť si príslušné výstupné napätie a odmerať odpor P2, krorý bud vyskladáre sériovým alebo paralelným zapojením odporov, alebo dáte najbližšiu nižšiu hodnotu a do série trimrýk s malou hodnotou (cca 15% P2).
Poznámka k výstupným napätiam. Treba mať jasno, ako je nastavená nabíjacia sústava v aute a k tomu by mal ísť aj príslušný typ batérie. (Pri nabíjaní sa až tak "svet nerúca", no aj tak). Stačí si zmerať napätie na baterke pri bežiacom aute, ktoré práve prešlo pár km/ klepalo na voľnobeh pár minút. Ak je tam napätie cca 14,2 V, tak treba použiť klasickú baterku. Ak je cca 14,8 V, tak novej konštrukcie, napr s CaCa technológiou. Dobrý predajca Vás určite rád usmerní. Použitie nevhodnej
baterky má za následok buď prebíjanie - min. potreba často dolievať vodu, alebo len čiastočné nabitie, ktoré taktiež môže skracovať životnosť baterky.
Výstupné napätie cca 16 V je na "zrovnanie" článkov pri dlhšie používanej klasickej údržbovej batérii. (Podrobností na tomto fóre v inom vlákne je neúrečne).

Nech sa darí, Dolfi
Návrat nahoru
anonym






PříspěvekZaslal: ne květen 25 2008, 15:56    Předmět: Citovat

Joj, mierny "preklep". Výstupné napätie sa nastavuje o 0,2 V vyššie, čiže na 14,4 a 15,0 V !
A v podstate som neodpovedal na otázku. Najjednoduchšie je nastaviť výstupné napätie na 14,4 V a odmerať hodnotu trimru P2. Nastaviť napätie 15,0 V a odmerať hodnotu trimru P2. Rozdiel hodnôt je veľkosť hodnoty potenciometra. (Napr., vymýšľam si: 3k86 - 1k23 = 2k63. Problém. taký potenciometer neexistuje. Môžeme použiť 2k5 (2k47), rozsah nepokryjeme, alebo 5k0 a paralelne možno 5k6, nepočítal som to. Trochu sa zmení priebeh).

Ešte raz zdravím, Dolfi.
Návrat nahoru
sr71



Založen: Apr 10, 2004
Příspěvky: 2497
Bydliště: severovýchodní čechy

PříspěvekZaslal: čt červen 19 2008, 13:08    Předmět: Citovat

rezis napsal(a):
Stavel jsem asi tri tyto nabijecky a v pohode. Jinakl jeste pro jistotu nerusim tu zpetnou vazbu ale zvedám napeti zdroje naprazdno na cca15V (pro jistotu ze regulator nebude regulovat) Wink


to znamená, že nemáš připojený obvod nabíječky do vstupu 3 IO 494??, není tam nějaký problém s tím, že většina zdrojů pokud nemá zatíženo +5V, tak je výstup +12V (po úpravě 15V) měkký??
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
DolfiG



Založen: May 25, 2008
Příspěvky: 375
Bydliště: Prešporok

PříspěvekZaslal: pá červen 20 2008, 8:53    Předmět: Citovat

sr71 napsal(a):
rezis napsal(a):
Stavel jsem asi tri tyto nabijecky a v pohode. Jinakl jeste pro jistotu nerusim tu zpetnou vazbu ale zvedám napeti zdroje naprazdno na cca15V (pro jistotu ze regulator nebude regulovat) Wink


to znamená, že nemáš připojený obvod nabíječky do vstupu 3 IO 494??, není tam nějaký problém s tím, že většina zdrojů pokud nemá zatíženo +5V, tak je výstup +12V (po úpravě 15V) měkký??


Neskúšal som to, no ak nabíjačka dá deklarovaný/ požadovaný výstupný prúd, netreba sa ničím vzrušovať. Zdroj aj tak riadi prídavná elektronika. Najskôr udržuje nastavený prúd a potom prechádza do napäťovej regulácie.

Keď "oblbujeme" riadiacu elektroniku pôvodného zdroja, pre väčšiu rezervu môžeme nastaviť 12 V výstup na 16 až 18 V. (Zdroj to určite prežije bez ujmy). A tam už je dostatok priestoru, aj pri mäkšom výstupe, aby to prídavná riadiaca elektronika zvládla na jedničku.

A komu sa ani toto nepozdáva, predsa môže primerane zaťažiť 5 V vetvu, (nakoniec tam bude vyššie napätie), vysledovať spetnoväzobný odpor z 5 V vetvy a experimentálne ho zvýšiť, až dosiahne požadované výstupné napätie na 12 V výstupe. (Samozrejme, že sa zvýšia všetky výstupné napätia).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 34184
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: pá červen 20 2008, 9:53    Předmět: Citovat

Elyty na 12V vetve byvaju na 16V, takze tych 18V sa im asi nebude pacit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
DolfiG



Založen: May 25, 2008
Příspěvky: 375
Bydliště: Prešporok

PříspěvekZaslal: pá červen 20 2008, 10:33    Předmět: Citovat

rnbw napsal(a):
Elyty na 12V vetve byvaju na 16V, takze tych 18V sa im asi nebude pacit.


Ale bude. Určite je tam rezerva. Niektorí výrobcovia to aj udávajú.

A naviac, zdroj nebude pracovať pri týchto parametroch. Bude to len na cvíľku, pri experimentovaní. A rčite je to lepšie, ako keď zdroj bez spätnej väzby nabehne na, vo vlákne už spomínaných 28 V.

Tak, ako majú polovodiče v reále vyššie parametre, ako sú v katalógu uvádzané, (ktoré musia 100%-ne splniť), určitú rezervu majú aj elektrolyty.

Ak si to chcete skúsiť, zoberte trebárs 1 G/ 16 V elektrolyt a zdroj prúdu, (alebo ho simulujte zdrojom a odporom) a nechajte kondezátor dostatočne dlho nabíjať/ formovať, trebárs prúdom 1 mA, a zistíte, že napätie sa ustáli trebárs na 20 - 25 V.

Novšie súčiastky sa však vyrábajú stále s nižšími toleranciami. Zlepšujú sa technológie a núti ich k tomu najmä ekonomika výroby.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 32, 33, 34  Další
Strana 5 z 34

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.19 sekund