Jednou jsem si objednal dimethylsulfoxid (DMSO) s tím, že z toho udělám mazání na kolena, ale upustil jsem od toho, protože blbě smrdí a… viz nevýhody.
Všimnul jsem si ale, že umí ochotně rozpouštět leccos jinýho, hlavně barvy (některý olejový, akrylátový, laky, další jsem nezkoušel; sleze to i z dýhy) a třeba i polystyrén a akrylát, ale suříkovou základovku zjevně ignoruje, polyolefiny taky.
Výhody: Je to nehořlavý a nejedovatý, odpařuje se pomalu a beze zbytku, dá se smejt vodou, dá se aplikovat nátěrem nebo stříkáním, nekorozivní
Nevýhody: Je dražší (litr stojí asi pětistovku, ale spotřeba je nízká), při teplotě pod 18°C zmrzne, může u někoho působit jako alergen (asi jen lokální podráždění), vsakuje se rychle kůží do organismu (kde podle mně dostupnejch informací nic nedělá, dokonce se používá jako nosič účinnejch látek a analgetikum), pak je ale cejtit na jazyku a v dechu.
Na šetrný a rychlý odstranění starejch nátěrů, kdy se nehodí broušení ani opalování, myslím, by se vám to mohlo hodit .
P. S.: Na netu se prezentuje dokonce jako "zázračnej všelék", ale tady bych si dovolil bejt skeptickej. I když… _________________ Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Zaslal: pá duben 17 2020, 8:57 Předmět:
Tam je obvykle ethylacetát (ale ten je dost těkavej a hořlavej, DMSO ne) _________________ Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
— Winston Churchill
Zaslal: pá duben 17 2020, 10:08 Předmět:
Hm, na flašce nic o hořlavosti není, ale tak možný to je, i takový kyselina octová je podobně hořlavá.
Jo a ta barva se nerozpustí, ale změkne a odloupne, dá se setřít hadrem. _________________ Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
— Winston Churchill
Zaslal: pá duben 17 2020, 11:11 Předmět:
Jestli, kdysi prodávaný Leupirex na čištění štětců, ve skle 475ml, produkce NDR
VEB Leuna-Werke "Walter Ulbricht, neobsahuje něco podobného co popisuješ, Používám ho dodnes, šetřím s ním jak to jenom jde, stačí namočit v malém množství štětec, případně promnout i řadu měsíců zatvrdlý, jinak na vyhození, pak jde krásně vyprat vodou.
.
Zaslal: pá duben 17 2020, 11:41 Předmět:
Pokud je papírová, tak snad, radši bych nezkoušel.
Delší dobu jsem nechal na plastovém parapetu plastovou pásku a pak když jsem ji sundal, tož tam byla viditelná mapa.
Založen: May 09, 2017 Příspěvky: 1647 Bydliště: Kósek vod Brna
Zaslal: pá duben 17 2020, 11:52 Předmět:
Nebývá papírová, je to plast, který popraská a proto se v kombinaci se zatvrdlým lepidlem nedá odstranit najednou, ale musí se odstrańovat po milimetrech mechanicky. Dobře tomu pomáhá WD-40, který zaleze pod pásku a změkčí lepidlo. Měl jsem to na rámech půl roku, ale barevnou změnu jsem nepozoroval. To je asi o použitém materiálu dekoračního povrchu
Zaslal: pá duben 17 2020, 21:08 Předmět:
To je na bělení, ne na rozpouštění barvy
Ono stačí, když jsem si čistým DMSO trochu polil nohu, jak mi potom pár hodin smrdělo z huby. _________________ Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
— Winston Churchill
Založen: Dec 24, 2017 Příspěvky: 7896 Bydliště: Praha 6 - Petřiny
Zaslal: so duben 18 2020, 15:27 Předmět:
No ale co všechno to vyléčí! Určitě i korónu. Farmaceutická lobby a mafie v bílých pláštích proti tomu brojí, seč jim síly stačí, ale maj to marný. _________________ Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.