Zaslal: út duben 13 2021, 14:11 Předmět: Termokamera (opět)
Vím že tu byly témata na termokamery ale čas trochu pokročil.
Chtěl bych to na odhalení hřejících součástek u telefonů, notebooků apod.
Rozlišení termo snímačů bývají od 8x8 až po YxY. Za ještě přijatelnou cenu jsou 32x24 nebo 32x32.
Zaslal: út duben 13 2021, 14:37 Předmět:
32x32 už by mohlo jít používat, 8x8 je zoufalost. Taky záleží, jak hodně na blízko to jde zaostřit a to je parametr, kderý se zdaleka ne vždy dá dohledat. Mám v práci kameru 160x120 a to je samozřejmě někde jinde. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Zaslal: út duben 13 2021, 16:16 Předmět:
Autofocus je nesmysl, ovšem neměl by to být fix focus. Kamera, co používám má prostě šroubovací objektiv, vyšroubováváním/zašroubováváním se ostří na malou vzdálenost a je to opravdu nutné. Fixfocus do dálky bude znamenat nepoužitelnost pro kontrolu desek plošných spojů, kvůli omezenému rozlišení je potřeba mít kameru blízko desky. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Jasně, chápu to.
Ve videu níže je použito termo-rozlišení 60x60 (za 200 dolarů) + vykreslování je tak 10 fps. Klasický drátový odpor to změří ale u SMD keramiky v to moc nevěřím a to by chtěl 32x32. Budu muset přitlačit což hned nebude.
Za $150 budes hodne zklamany, podle mne to jsou vyhozene prachy a je lepsi neco prihodit rovnou, nez na to prijit az po koupi nekolika levnych kramu. Par takovych s nizkym rozlisenim jsem zkousel a bylo to spis jen tak na hrani pro decka.
Nakonec jsem po delsim hledani koupil HTI HT-18 s rozlisenim 220x160 /0,07°C. Stala neco pres $300 a je to tak na hranici pouzitelnosti. Mam to na podobne hrani jako ty, napriklad se tak da rychle najit selhavajici stykac apod.
Na nejake focusovani se vyprdni, to v teto kategorii nizkych rozliseni neni ani nijak zvlast potreba ani ho za ty prachy nesezenes. Podivej se na YT jak vypada obraz. Ale uz ji mam dva nebo tri roky, takze dnes nejspis sezenes za ty prachy lepsi.
Flir C2 je to jedna z prvých, má síce len 80x60 ale v rozvádzači pekne ukáže zdroje tepla. Na menšie veci, kedy sa musí ísť asi pod 30cm vzniká posun optického a termo obrazu, kamera ho nedokáže presne zložiť. Sólo termo obraz je však ok aj na blizko. Bežne sa s tým kontrolujú hot pointy na doske 90x70mm. Vadí mi ale že snímaču vadia odrazy svetla napr. z laku na doske čo sa prejaví v termoobraze, preto sa musí rozumne so svetlom.
@mihal: Děkuji za názor že i s 80x60 by to šlo. Podívám se po více videích jak jsou na tom ty levnější kamery.
@termit: Díval jsem na kamery od HTI a tvá HT 18 se prodává až kolem 400 dolarů i na AE. To se mi dát nechce. Akorát mě do oka trkla kamerka HT 101 k telefonu která má také 220x160 a dala by koupit okolo 240 dolarů. Jako šuplíková sem tam využitelná věc dobrá ale kdyby se někdy dostala pod 200 dolarů tak by to bylo lepší.
UTi260B. Teď je momentálně půjčená, tak mám jen fotku chaty v zimě. Cena na Banggood okolo 400 USD
Podle té tvé fotky to vypadá že tohle by už mělo být docela dobře použitelné, alespoň na měření staveb, nevím jak na malé věci. Jaké s tím jsou dlouhodobější zkušenosti?
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.