Zaslal: st červenec 07 2021, 7:06 Předmět:
Před nějakým časem bylo snad zakázáno čerpadla bez elektroniky prodávat .... No , když koupíš s elektronikou , tak ti určo pojede na UPS . U čerpadel bez elektroniky to jisté není . Některé sestavy čerpadla + určité UPS jedou , některé ne .
Zaslal: st červenec 07 2021, 14:21 Předmět:
Pro BigSandy - mám stejné čerpadlo jako ty. Od roku 2003 používám UPS ale baterii mám 44Ah / 12V nejlevnější co se dá koupit za cca 1000Kč, vydrží kolem 11let.
Zaslal: st červenec 07 2021, 21:52 Předmět:
Pozor na UPS-ky s vestavěnými gelovými akumulátory.
Velmi brzy jim dojde "dech". Doba chodu je závislá na zatížení, ale celkově to není žádný zázrak. Prostě se v tom gelu nemůže dlouhodobě tvořit větší proud.
U gelových akumulátorů je to v jejich datasheetech dobře vidět. Viz obrázek aku 9Ah.
Pokud chci z UPS-ky odebírat nějaký větší výkon, tak to jde jen několik minut. Při malém odběru je výdrž o dost větší, protože se aku tolik "neždíme", a napětí mu tak rychle neklesá.
Nejlepší je opravdu připojit k UPS-ce normální velkou autobaterii, a je vystaráno. Ta prostě ten potřebný proud dá i delší dobu
Blackouty a výpadky elektriky budou jen přibývat. A topit v baráku je v zimě potřeba i celý den...
Nejlepší je opravdu připojit k UPS-ce normální velkou autobaterii, a je vystaráno...
S tým prvým odsekom samozrejme súhlasím, ale k tomuto sa dá povedať len toľko, že použiť normálnu olovenú batériu na kritické zálohovanie nie je najlepšie ani omylom Hlavne pri konci jej ktovieakej životnosti musí byť super tŕpnuť, či náhle nezdochne a nespôsobí katastrofu Najlepšie, ak už, je použiť akumulátory typu LiFePO4 alebo nejaké staré osvedčené NiCd či NiFe, s tými je ale kopec iných problémov a nevýhod, takže za mňa jednoznačne LiFePO4
Zaslal: čt červenec 08 2021, 7:11 Předmět:
u levnějších UPS jsem zaznamenal, že mají velikost chladiče spočítanou na kapacitu baterky a čas za kolik se ohřejí na max. Pokud se dá silnější, přehřejí se fety a odejdou do křemíkového nebe.
Zaslal: čt červenec 08 2021, 10:57 Předmět:
Ano, to jsem zjistil také, že i menší APC mají mizerné chlazení. Je dimenzované jen na uložení rozdělané práce a vypnutí PC, max. několik minut. Žádná standardní UPS není schopna bez poškození a bez větráku fungovat několik hodin - možná nějaké, které mají vyšší kapacitu aku, nebo serverové, ale běžné domácí ne.
Mám ve Viadrusu 30W Wilo ještě bez elektroniky a s upravenou UPS /s větrákem/ bylo strašně hlučné. Trochu to spravila výstupní tlumivka /původně tlumivka z 250W rtuťové výbojky/, ale hučelo to furt a přenášelo se do celého systému.
Takže jsem UPS zahodil a pokorně se vrátil k Bozděchovu sinusovému 50W měniči, kterému nevadí rozběh čerpadla a ještě utáhne i 9W zářivku, která u kotle svítí při výpadku /v kotelně není okno/.
Má změřenou účinnost 73% a plně nabitý akumulátor 88Ah to zvládá napájet přes 18h, déle jsem to nezkoušel.
Stykačově-reléově-tyristorová automatika, je okopírovaná z rozvaděče nouzového osvětlení a její součástí jsou i nabíječe. Jeden normální, 8A s tyristory a jeden konzervační 100mA.
Zaslal: čt červenec 08 2021, 13:46 Předmět:
Na dlhodobu prevadzku su urcene len UPS, ktore maju konektor pre externu bateriu. Tie maju chladenie ventilatorom (a vacsinou aj sinusovy vystup a napatie baterie aspon 24V). V pripade APC sa ventilator spina pri behu menica alebo pri nabijani baterie.
Niektore male UPS mozu mat dobu behu na baterie omedzenu vo firmwari - napr. BK650EI vypne po 30 minutach aj ked bateria este nie je vybita.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.