Založen: Feb 18, 2008 Příspěvky: 5082 Bydliště: Brno
Zaslal: pá listopad 19 2021, 19:30 Předmět:
Taky jsem zvědavý na tvé pozdější praktické zkušenosti. Podle mě v tom uděláš z nadšení pár jídel a pak hrnec skončí ve skříni. Je to další zbytečný krám, velký a složitý. Stejnou práci zastane obyčejný sporák a obyčejné hrnce. Vařit v tom vajíčka je ukázka, kam člověka zavede reklama.
Například při přípravě oběda jsem odpozoroval, že jsou někdy zapotřebí až 3 různé hrnce současně. Těžko v multifunkčním hrnci současně uvaříš knedlíky, zelí a kachnu. Ale já skoro nevařím, možná se to dá uvařit sériově po sobě.
Připadá mi to jako další zázračný výrobek z reklam Horsta Fuchse. Ale snad se mýlím. Pokrok se nedá zastavit.
Máme několik let horkovzdušný hrnec Tefal Actifry, který sice toho neumí tolik, ale několikrát za měsíc je využíván. Na vše stačí lžíce oleje a americké brambory nebo hranolky, kuřecí křídla nebo spodní stehna, krkovička na kostky jsou v tom do 30 minut.
Vrchní poklop a vnitřní pánev s obracečkou se dají mýt v myčce, takže i údržba je v pohodě.
Bohužel baby tomu při svých shopaholických rejdech neodolají.
Svrbí je nacpaná peněženka, chtějí si přinést domů něco hezkého moderního a "cenného" tak přitáhnou tuhle píčovinu.
Princip je ten, že se v tom zezačátku jednou za tři neděle uvaří guláš nebo vývar z kostí, ale překáží to v kuchyni 24h denně. Za rok se ten sráč s displejem, tlačítkama a frikulínskou pseudologikou odstěhuje na půdu nebo do sklepa k předchozím sráčům.
citace:
Podle mě v tom uděláš z nadšení pár jídel a pak hrnec skončí ve skříni. Je to další zbytečný krám, velký a složitý.
My jsme ten horkovzdušný Tefal dostali jako dárek, tak se mu na zuby nedíváme, ale využití u nás má. Když dám proti němu friťák, který zabere stejně místa, tak má hodně výhod a ten jsme tím Tefalem nahradili.
Někdo nemusí mít ani friťák, ale doma máme daleko víc nevyužitých věci jako kuchyňský robot, odšťavňovač, kráječ nebo elektrický gril. Frčí u nás pákový kávovar, topinkovač + rozpékač a toustovač.
Já jsem jako "DedVseved" - musím mít také každou blbinku. Robot se všemi doplňky, využíváme často. Espressovač Delongi 2x denně, toustovače...apod. Myslím, že vyhodím spíš friťák, papiňák a pekárnu, protože ten hrnec je nahradí. Hranolky se dělají bez kvant oleje. Vyzkoušel jsem už pár těch receptů a jsem nadšen. Je to velká úspora času a určitě i energie .. a také nádobí. Možná příjde někomu např. vařit vajíčka v tom hrnci směšné, ale dělá se to v páře razdva - pod tlakem, neprasknou a suprově se loupají. Už jsme upekli i koláč, plněné bramborové knedlíky také v páře razdva. Bezvadné je také tzv. pomalé vaření, kdy se to může vařit až 9 hod. s malou teplotou, kdy v potravině zůstanou všechny její hodnoty. Bezvadná je příprava jídla i s přílohou najednou. Také dopékání horkovzduchem už orestovaného a pak udušeného (pod tlakem) masa. Ten papiňák nepouští ven během provozu páru - tlak se udržuje čidlem a vypustí se až po ukončení. Po ukončení automaticky naskočí udržování teploty, takže si odebere manželka svoje a já později při návratu domů.
Založen: Nov 10, 2009 Příspěvky: 2549 Bydliště: u Velvar, mezi D8 a R7
Zaslal: so listopad 20 2021, 17:20 Předmět:
Ten koláč musí být na podnožce, aby pod ním proudil horký vzduch a nádoba menší než hrnec, takže takový pidi.
Špagety a tlakový hrnec smrdí průšvihem, v klasickém to zalepí ventil a může to hezky bouchnout. Lasagne buď už předvařené, nebo ty kupované, které se mohou rovnou péct a pak pečení jako koláč. Pokud to bude na dně hrnce, tak to vzduch neupeče, maximálně to s tlakovou poklicí nějak povařit a pak orestovat (ale ten výkon je na orestování dost slabý).
Asi je téma spíš pro babské weby, bylo to na dámě, ale smazali to a snad bude něco na mimibazaru. Z té dámy jsem ukládal horkovzdušný hrnec, ale nevím, jestli tam byly i ty tlakové hrnce.
Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: so listopad 20 2021, 17:31 Předmět:
Máte někdo tenhle hrnec s funkcí sous-vide? To bych chtěl technicky vidět. _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
To je to vaření v nízké teplotě, kdy musí být potravina zavakuována. Asi nic extra to nebude, jenom to bude držet zadanou teplotu.
Podobně peču/dusím třeba hovězí na svíčkovou. Dám "svázané" maso i se zeleninou do pekáče s pokličkou a peču to od večera do rána na 70°C. Obojí se rozpadá, kde zeleninu rozmixuju a provařím se šlehačkou a maso nakrájím na plátky a přidám do omáčky.
Naposledy upravil josef_novak dne so listopad 20 2021, 17:53, celkově upraveno 1 krát.
Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: so listopad 20 2021, 17:51 Předmět:
Já vím, co to je. Jen chci vidět, jak to oni řeší. "Pomalej hrnec" umí snad každej. _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Spíš jsem se chtěl já zeptat, jestli to je ono, pak jsem si to našel. Už jsem napsal, že podobnou metodou peču v troubě. Akorát nevakuuju Asi to v tom sáčku zůstane i se šťávou, což může a nemusí být to nejlepší. U mě šťáva stejně zůstane v omáčce.
Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: so listopad 20 2021, 18:04 Předmět:
Ono to není zrovna určený pro masa do omáček, spíš pro samostatný podávání s nějakou přílohou. _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Určitě to bude šetrnější třeba k rybám. S bylinkou uvnitř se ty chutě během těch hodin propojí lépe. Jenže jak už tu zaznělo, aby to zase nebyly krámy navíc.
Mě by zase lákal konvektomat, v práci mi masa z toho velmi chutnají, ale na doma to je pro 3-4 člennou rodinu zbytečný luxus.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.