Zaslal: ne březen 20 2022, 23:38 Předmět:
Dá se říct, že ano - pokud dostaneš na prázdné pady POTŘEBNÉ množství pasty, a pak to foukneš opatrně horkovzduchem, tak se to opravdu zapájí v podstatě tak, jak je na tom videu.
Ale...
- pasty nesmí být moc, aby se ti vývody u IO neslily (hlavně u menších roztečí pinů)
- pasty nesmí být málo, aby se ti vývody dobře zapájely
- součástky musí být nové, jinak ti můžou vzniknout studeňáky (díky zoxidovaným pocínovaným vývodům).
- a určitě jsem si na něco dalšího nevzpomněl
Cínová pasta se používá hlavně tam, kde je možnost ji nanést přes šablonu, která zajistí umístění správného množství pasty na patřičný pad.
Hele, jestli to pro tebe není moc peněz, tak si to kup a experimentuj. _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Založen: May 13, 2009 Příspěvky: 5302 Bydliště: BA-Petržalka :(
Zaslal: ne březen 20 2022, 23:48 Předmět:
Cínová pasta je dobrá tak vo výrobe, keď cez kovovú masku napastuješ SMD plôšky a osadzuješ súčiastky, ktoré potom IR lampou zapečieš. Na bežné použitie je fakt iba k zlosti, skúšal som. Mikropájkou sa s ňou nedá, ostávajú všade cínové guličky. Možno s horúcim vzduchom... ale to som neskúšal. A ešte ju treba skladovať v chlade do tuším 8°C, čiže v chladničke, inak stvrdne-vyschne. _________________ Som proti budovaniu nechutne drsných červených cyklociest, je to hnus.
Ideológie developerov niesu kompatibilné so šťastným životom. Ide im iba o zisk.
Založen: Mar 19, 2011 Příspěvky: 1964 Bydliště: Jižní Čechy Dačicko
Zaslal: ne březen 20 2022, 23:55 Předmět:
Což peněz jsem v životě projebal daleko víc, tak to risknu. O nanášení přes šablony jsem taky přemýšlel, ale nikde jsem nenašel šablony pro běžný SMD součástky. Všude byly jen GBA. Horovzduch mám.
Ještě se zeptám, má někdo zkušenost s IR stanicema? V číně už to není až tak drahý.
Zaslal: po březen 21 2022, 0:01 Předmět:
Kup to z toho Hotairu, taky tam berem.
Na běžný SMD smetí není vlastně šablona potřeba.
Jen musíš té pasty dat tak akorát.
Šablony se obecně dělají ke každé DPS na míru, nedělá se to nějakými univerzály. _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Založen: Mar 19, 2011 Příspěvky: 1964 Bydliště: Jižní Čechy Dačicko
Zaslal: po březen 21 2022, 0:08 Předmět:
Asi máš pravdu. Zkusím na HOTAIRU.
S tou minivlnou jsem viděl videa, ale ještě jsem s tím nedělal. Zatím jsem všechno zvládl s mikropájkou a odsávacím lankem, ale chtěl bych o level vejš
Minivlnu si urcite kup, dela se s tim dobre. Pasta se nanasi bud pres sablonu na celou deskou najednou (moc si nedokazu predstavit jak bys to chtel prakticky delat po jednotlivych soucastkach), nebo rucnim davkovacem, coz je relativne drahe zarizeni, potrebujes stlaceny vzduch, jdou s tim delat jen relativne velke soucastky apod. Aby vse dpoadlo, davaji se do sablony takove odlehcovaci skviry v mistech kde lezi soucastka apod. Proste je treba vedet co a jak. Osobne si uz i nekolikakusove serie kde by se mi vyplatila sablona necham osadit pasivnimi a jinymi bezne dostupnymi soucastkami v cine (je to za par kacek a tohohle smeti je na desce vzdycky nejvic) a tech par obvodu nebo vyvodovych soucastek uz lehce dopajim doma.
Pastu mám od Mechanic z Ali, Sn63Pb37. Skúšal som s ňou kadečo a ako píšu aj ostatní, okrem BGA som nenašiel pre ňu praktické využitie. Šablóny pre SMD by šli určite tiež, ale plošáky už takmer nevyrábam. A už aj na BGA používam radšej hotové cínové guličky, výsledok je tak vždy 100% oproti paste.
Skôr je zaujímavá pasta v zložení Sn42Ni58 s teplotou tavenia 138C.
https://www.aliexpress.com/item/1005003495797668.html
Mám presne túto z odkazu. Pred pár dňami som ju použil pri vyberaní UCB C konektora z dosky notebooku lenovo (riadny idiot, čo toto vymyslel na použitie nabíjania notebooku) a je to s ňou oveľa jednoduchšie. Mikrospájkou zriediš ňou cín, ktorým je konektor prispájkovaný na doske a potom horkovzduškou prebehne tavenie spájky pri vyberaní konektora pri oveľa nižšej teplote a nehrozí tak poškodenie PCB, alebo okolitých súčiastok. Taktiež s pridaním dostatku tavidla ide pekne pásikom odsať cín aj z tých miniatúrnych dierok, ktoré používa tento typ konektora.
Akurát som zistil, že lupa s osvetlením mi už na toto nestačí. Chce to prikúpiť nejaký dobrý mikroskop.
Tuhle pastu jsem si chtel taky poridit na pajeni malickych QFN apod. ale pry jsou s ni nejake problemy ktere si uz nepamatuju, tak jsem ji nakonec nekupoval. Myslim ze tyhle SnBi pasty rozebirali na eevblogu.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.