Založen: Nov 28, 2006 Příspěvky: 12284 Bydliště: Česká Třebová
Zaslal: pá březen 25 2022, 10:19 Předmět:
piCZus napsal(a):
Zatím vůbec nebylo jednoduché takhle komplexně přijímat a dekódovat DRM, protože tento plugin je zatím experimentální a díky němu se nemusí používat několik aplikací současně, nebo instalovat virtuální zvuková karta, která tento signál zpracuje.
existuje někde v češtině popis instalace "SDRuno" ?
zkoušel jsem Dream a SodiraSDR, ale ani jedno mi nefunguje . . .
DRM signálů slyším spoustu, ale zatím se mi to nepovedlo dekodovat.
na příjem KV používám RTL-SDR V3 usb klíčenku.
Mám USB dongle s chipsetem Mirics MSi2500. Měla by to být kopie RSP1 a od toho se to asi odvíjí, kdy SDRuno funguje bez nějakého nastavování a podle mě s RTL dongly fungovat nebude.
Zaslal: pá březen 25 2022, 10:57 Předmět:
mám u sebe spoustu klíčenek taky neupravených,
ale ta "RTL-SDR V3" to umí bez úprav.
pouze se v SDRSharpu přepne na "direct samplinng (Q branch)" . . .
SDRuno je ale velmi dobré, DAB má taky v sobě.
Ještě by mě zajímalo, jestli by šly přehrát třeba rádia z DVB-T2.
Dongle má 12-bitový převodník, tak by možná zvládl i samotné DVB-T2, ale záleží, jakou umí šířku pásma včetně mega-samplů/sec a jestli existuje něco, co by to zvládlo softwarově.
Zaslal: pá březen 25 2022, 12:45 Předmět:
piCZus napsal(a):
Ještě by mě zajímalo, jestli by šly přehrát třeba rádia z DVB-T2.
nějak ano, ale to bych musel být programátor, znát do podrobna ten který DVBT přijímač a napsat to do něho.
nebo znát se s někym, kdo by to udělal . . .
. . . nějaké DVBT tady taky mám.
piCZus napsal(a):
Dongle má 12-bitový převodník, tak by možná zvládl i samotné DVB-T2
jaký má převodník ten tvůj dongl nevím, ale RTL 2832U má jen 8bit . . .
proto s 2832U nejde udělat DVB-T2 . . .
DVB-T/2 se v donglech s RTL2832U/P demoduluje hardwarově a leze z toho .ts stream. Chipsety RTL2832 mají možnost (asi to je nějaká debugovací funkce) se dostat k surovým datům, které tečou jiným tzv. sekundárním kanálem ještě před demodulátorem, ale ta šířka pásma je snad do 3MHz, takže tímto by DVB-T/2 signál protáhnout nešel. Tenhle sekundární kanál se právě používá k blbnutí s SDR a proto se instalují Zadig ovladače, které to nejspíš zpřístupní.
Ale jsou i chipsety např. u AirSpy, které mají i 14-bitů a ty už by bez problému poskytly signál k SW zpracování DVB-T2 viz. tento projekt https://iboxshare.com/Oleg-Malyutin/sdr_receiver_dvb_t2 .
Testovat se bude i dosah vysílání v závislosti na denní době a podmínkách. Vysílat se bude z vysílače v Českých Budějovicích, který umožňuje přestavbu na digitální vysílání, výkonem 3.1 kW na kmitočtu 954 kHz z vertikálního příhradového anténního systému o výšce 107 m. Prostřednictvím digitálního vysílání v DRM standardu bude vysílána rozhlasová stanice ČRo Radiožurnál.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4, 5, 6
Strana 6 z 6
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.