Zaslal: ne srpen 21 2022, 17:53 Předmět: RCD nefunguje dobře
snažím se dostat po profesionálním elektrikáři elektriku do nějak normálního stavu - popřepojoval jsem zásuvky tak, že to vede podle českého standardu a ne, že je PE vpravo apod.
Resp. ty zásuvky kde se namáhal dát nový drát.
Bohužel po zapojení 3F RCD na obvody kde to šlo mě na L1 RCD tester RCD nevyhodí, na L3 např. vyhodí.
dřív jsem to měl bez rcd (krom koupelny poté co jsem po profesionálovy opravil zásuvky v koupelně) a z toho co je před rcd jsem měl PEN napojený na PEN hlavního přivodu a drát zelenožlutý pak přeznačil a použil pro jistič, nicméně předělal jsem to takto jak to je na orbrázku, že to je pocitově trochu lepší, ale nefunguje to ideálně a už mě už nějak nefunguje mozek.
ano, nemám se v tom hrabat, ano, lepší by bylo předělat to a dát všude nový drát přesunout rozvodnici a dát daleko prostornější, ano, měl bych to dát elektrikáři, tohle psát nemusíte, ale je mě jasný, že kdo to chce napsat, tak se neudrží.
Otázky:
takhle je to PE/N ok? Tj. že jsou na něj zapojený věci, který jsou "PEN" a tohle prostě vede na jednu sběrnici na kterou jsou připojený i PE věcí co jsou za RCD?
Proč jinak by to RCD nereagovalo na test na L1 a nevypne se?
Všechny ty věci co nejdou za RCD dát, protože jedou po dvou drátech a ne 3 drátech jsem dal na L1. (resp. ono by teda asi i pro 2 dratovy okruhy RCD dat slo, ale ne tak jak je to tady)
Co změřit a zjistit proč to funguje takhle zvláštně?
Tušíte někdo podle té malůvky, o co jde?
RCD = to, pro co v několika minulých desetiletích vyhovovalo pro laiky i pro lidi z oboru označení proudový chránič?
2004 Příspěvky: 19925 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: ne srpen 21 2022, 19:44 Předmět:
Když si pleteš nulák PEN, pracovní neutrální vodič N a ochranný vodič PE, měl bych toto vlákno hodit do koše. Ale ještě ti dám šanci: rozdíl v zapojování zásuvek uvidíš třeba v tomto článku, i když byl primárně psaný kvůli něčemu jinému.
Ale 99 fíček ze sta vypadává kvůli tomu, že si někdo spletl právě pracovní a ochrannou nulu (tou ochrannou nulou mu teče pracovní proud), nebo za fíčkem spojil pracovní a ochrannou nulu dohromady, čímž část pracovního proudu kteréhokoli spotřebiče (i z jiného okruhu) odvedl ochranným vodičem.
Teprve ten stý případ padajícího fíčka může mít jinou příčinu.
Jestli si ale nedovedeš představit, co jsem tu napsal, jdi od toho a zavolej elektrikáře.
Však právě, nevypadá na test testerem ani testovacím tlačítkem, protože je někde spojen N a PE. Testovací proud se rozdělí do PE a N a chránič už to nepozná. Paradoxně bude vypadávat pokud se ten okruh zatíží.
2004 Příspěvky: 19925 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: ne srpen 21 2022, 20:33 Předmět:
V tom Mělníku mají nějak nechápavé pařezy, co "hledaj' chybu vždycky jenom v druhejch". A ještě drzé, když z nich dostáváme základní informace, aby se jim dalo pomoci.
LOCK a HP
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.