Zaslal: so leden 07 2023, 16:32 Předmět: Dvoutranzistorový přijímač pro 3,5 MHz
Dvoutranzistorový přijímač pro 3,5 MHz
Autor: OK1-18556
Zveřejněno: Radioamatérský zpravodaj ročník 1987 číslo 9
Na středních vlnách je ticho. Chtěl bych se pokusit oživit tohle, ale v článku chybí jakákoliv zmínka o hodnotě P1. Dal bych tam tak 10K/N. Co myslíte?
Tohle je už jednou recyklovaný schema, poprvé to vyšlo v RZ někdy v roce 1973, bylo to myslím 47 k. V původním vydání by se to dalo ověřit.
NF stupeň v téhle konfiguraci divoce kmital, musel se umravňovat malým kondem.
Tak to jsem se trochu netrefil. Jo, vlastně jsem tam použil cermetový trimr 470 ohm, protože 500 ohm potenciometr TP280 nebyl nikdy zvlášť dobře v prodejnách.
Ale jsi dobrej, to najít takhle během chvilky.
Zaslal: ne leden 08 2023, 0:07 Předmět:
Kulikus - zářit do antény? Ten potenciometr je tam kvůli nastavení předpětí na bázi prvního stupně. Z mého pohledu bych tipnul, že nemá co zářit - napětí na něm je dobře vyfiltrované, a na vstupu je transformátor.
Jak by teda mohlo stejnosměrné napětí způsobit nějaké vyzáření výkonu nazpět do antény? _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Zapojení kolem T1 je oscilátor. Jeho ladicí cívka ja navázaná na anténu. Do T2 už jde i rozdílová frekvence tj. nf signál.
Tipuju to na přímosměšující zapojení z dob, kdy tranzistor stál jmění.
Věřím že radioamatéři v okolí poznají na svých přijímačích, že jsi to zapnul. Chtělo by to předřadit ještě tranzistor coby zesilovač, který by oddělil anténu. _________________ pro mládež - Hamíkův koutek
Naposledy upravil kulikus dne ne leden 08 2023, 10:52, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: ne leden 08 2023, 11:56 Předmět:
OK, tohle jsem si neuvědomil.
Díky _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Uveřejňovaly to amatérské časopisy opakovaně v dobách, kdy se dbalo na dobré mravy a umění přijímat bylo tím větší, čím menší bylo "umění" vysílat na koupené zařízení s kilowattama, současně bylo daleko menší rušení v obydlených lokalitách vlivem spínaných zařízení. Nejspíš bylo i víc lidí kteří se tomuto hobby věnovali. Takže se nedomnívám, že by rušení od audionu v okolí bylo něco problematického.
Tranzistorový oscilátor bude mít příkon v miliwattech, výkon do antény může být podle vazby cívek a poměru vinutí tak v jednotkách max. desítkách uW.
citace:
Tipuju to na přímosměšující zapojení z dob, kdy tranzistor stál jmění.
Tranzistor sice stál tou dobou asi tak 10 zmrzlin nebo 4 lístky do kina, to je fakt, ale silnější důvod byl spíš to, že cokoliv složitějšího by doma začátečník (i středně pokročilý) těžko stavěl a oživoval. Směšovače, filtry, BFO. Mladý amatér často neměl ani blbej avomet na stejnosměrný měření.
2004 Příspěvky: 19923 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: ne leden 08 2023, 15:26 Předmět:
DX znamená dálkový příjem. Asi máš na mysli CW, to je dvoustavová modulace - nosná je nebo není.
A na tu to taky vhodné není, chtělo by to záznějový oscilátor.
Jestli můžu se svou troškou autentických zkušeností, když jsem tento přijímač v první verzi vyráběl a pak provozoval:
Záznějový oscilátor jako u každého audionu potřeba není, zázněj se vytváří rozdílem přijímaného signálu s vlastním přijímačem-oscilátorem. Pro optimální citlivost je žádoucí nastavit vazbu těsně dostačující pro udržení oscilací, kdy je citlivost a tedy amplituda zázněje maximální. Nevím o tom, že by přijímač byl vhodný pro CW ale nevhodný pro SSB, fonii přijímal stejně jako telegrafii. Zesílení nf stupně nebylo nic moc, ale provozovat se to dalo, asi jsme měli bystřejší uši. Díky absenci složitějších stupňů a hlavně AVC se tento pidipřijímač v těsném sousedství vysílače nezahlcoval silným signálem na vstupu a dalo se poslouchat "mezi značkami".
Založen: May 22, 2016 Příspěvky: 855 Bydliště: Čelákovice / Brandýs n.L / Stará Boleslav
Zaslal: ne leden 08 2023, 21:56 Předmět:
zrovna jsem to chtěl napsat. Obávám se, že na KV je také ticho. Přes svátky jsem lepil dlažbu, chtěl jsem si k tomu pustit něco zvuku. Jenže na všech vlnách s vyjímkou UKW bylo hrobové ticho. Jsem zvědav, kdy zanikne také UKW a rozhlas bude jen historií.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.