Dobrý den, potřeboval bych poradit s odvozením vzorce pro výpočet kapacity kompenzačního kondenzátoru. Momentálně se probírám tématem kompenzace účiníku a mam za úkol: S použitím vzorce pro výpočet jalového výkonu kompenzačního kondenzátoru odvoďte vzorec pro výpočet kapacity kompenzačního kondenzátoru.
Jediné co mám jako radu na začátek je tento vzorec. Ať ale hledám všude na internetu, tak nevím, kde se tento vzorec vzal. Vzorec pro výpočet jalového výkonu je Q = UI sin (fí)
Poradil by mi někdo z čeho by mohl být odvozen?
Asi by to chtělo napřed zjistit, co to je Xc a jak se „to“ vypočítá ze známé kapacity kondíku a kmitočtu. Nejlépe jako matematický vztah (vzorec). Pak si již ty dva vzorce upravit, aby výsledkem byla právě ta kapacita. No, ale není to náš, ale tvůj školní úkol...
Zaslal: st únor 22 2023, 10:01 Předmět:
Já myslel, že odvodit znamená od základních veličin soustavy SI.
Ono je jako myšleno jen upravit vzorec dle Ohmova zákona na tvar kdy C=něco ?
V jakém předmětu tohle prosím máš, v jakém jsi ročníku a na jaké škole?
Já jen abych si udělal obrázek o českém školství potažmo o jeho absolventech.
Za mě před 20 roky to už nebyla žádná hitparáda, ale totok?
U=R*I
P (výkon)=U*I*cos úhlu mezi U a I (graficky to je plocha)
Reaktance (zdánlivý odpor) = 1 / (2*pí*f*C)
To je právě ten problém: student se na EB zaregistroval před pár dny a předložil nám zatím dva úkoly. Od nás očekává přesné vyřešení, kterým se bude moci ve škole prezentovat a být dobře hodnocen. A přitom má při vyučování možnost, se ve škole zeptat toho největšího odborníka – svého učitele.
To je právě ten problém: student se na EB zaregistroval před pár dny a předložil nám zatím dva úkoly. Od nás očekává přesné vyřešení, kterým se bude moci ve škole prezentovat a být dobře hodnocen. A přitom má při vyučování možnost, se ve škole zeptat toho největšího odborníka – svého učitele.
Tak to se omlouvám že se ptám. Potřeboval jsem jen pochopit tento vzorec a zbytek odvození bych si udělal sám. Když nad něčím strávíme více jak hodinu a nedaří se mi najít řešení/postup tak to zkusím hodit na fórum. Studuji dálkově, takže nemám tolik příležitostí se poradit ve škole.
Když je otázka na kompenzační kondenzátor, tak spotřebič bude mít induktivní charakter, znázorněný sériovým spojením R+L. Teď je dobré nakreslit si schéma a fázorový diagram napětí a proudů. Jalový výkon spotřebiče Qs=UL*Is. A z toho ti ten vzorec sám vypadne.
Ihatework:
Nikdo zatím po tobě nechtěl omluvu. Dokonce jsme ti na fóru poskytli i nápovědu. Ale asi by nebylo správné, abychom tvůj školní úkol za tebe i vyřešili.
Ten vzorec v rámečku, který jsi nám napsal na začátku a teď píšeš, že prý ho chceš pochopit, je přece trojčlenka. Tu ti může vysvětlit i žák z prvního stupně základní školy!
Pokud studuješ dálkově, jistě nejsi ve studijní skupině sám, zkus si to tedy nechat vysvětlit od studujícího kolegy, nebo od lektora (učitele).
Zaslal: čt únor 23 2023, 8:09 Předmět:
No nevím , ale jak ti bude chtít pomáhat někdo z dálkového studia , když toho bude mít sám plný brejle . To samé učitel na dálku . Asi bych hledal v okloí , zda známý známého není elektrikou potrefen . Nebo místně žijící učitel za nějaký obolus . Tady je jiná otázka , když to dnes nepochopí a bude to potom potřebovat pro složitější úlohy , tak ho to může položit . Ono je někdy dobré poznat řešení , třeba ani nechápe pořádně k čemu toje . Sám tvrdím , že 95% elektrikářů nechápe jalový proud . Jo vědí co se dělá , namontuje se bedna , je to ve starých zářivkách ale o co go ......
Potřeboval jsem jen pochopit tento vzorec a zbytek odvození bych si udělal sám.
Čiže už je to pochopené a môžeme to tu zabaliť, alebo ešte nie?
Nám k tej jednoduchej úlohe stále chýba kontext. Totiž inak vyzerá praktické riešenie na odbornom učilišti a inak teoretické riešenie cez fázory na vysokej škole.
A ak v tom odvodení potrebuješ komplexne združený prúd, tak tu bude výživná debata ešte minimálne na 5 strán.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.