Zaslal: st březen 22 2023, 9:26 Předmět: Jaguar radio DBC11307
Ahoj všem,
dostalo se mi do rukou radio od mého šéfa z veteránu Jaguar. Jedná se o kazetové rádio. Rádio jako takové funguje v pořádku, krom kazetového přehrávače. Při vložení kazety rádio nepozná, že je cokoliv vloženo. Pomocí motorku by si mělo kazetu samo natáhnou dovnitř. Toto se neděje. Mechanismus jako takový s motorkem funguje. Přes zdroj jsem jej rozhýbal, ale i když jsem radio poskládal se zasunutou kazetou nejde přepnout na TAPE.
Na konci dráhy je microspínač, který rozepne při vložení kazety. Předpokládám, že toto je impuls pro radio, aby samo přeplo na TAPE a začalo něco dělat. Microspínač je OK. Schéma bohužel nemůžu nikde dohledat. Výrobce radia je Daimler.
Nenapadne někoho kde by mohl být problém ? _________________ Romisek
Zaslal: st březen 22 2023, 9:35 Předmět:
Možná v signálu čtení toho mikrospínače Je na něm, když je rozepnutý, nějaké napětí? Pokud jej čte MCU, tak to také mohou být jen impulsy, což pak chce osciloskop. Hledej, kam ten signál vede, pokud do MCU, tak jej musíš dosledovat až na příslušný pin. Pokud tam signál bude, problém je jinde, pravděpodobně na nesplnění nějaké jiné podmínky pro běh magnetofonu, to by pak znamenalo pátrat dál, co je tam ještě za další snímač. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Zaslal: st březen 22 2023, 10:02 Předmět:
No to je ten problém vysledovat tu cestu Kdyby bylo aspoň dostupné to schema Dnes na to mrknu a uvidím jestli zjistím kam to vede, a co tam na tom spínači naměřím. _________________ Romisek
To, že kazetu nasilu narveš dnu, až sa na konci dráhy zopne nejaký mikrospínač je nepodstatné. Problém je už na začiatku dráhy, že ti tú kazetu nenatiahne. Hľadaj nejaký mikrospínač, alebo opto-závoru na začiatku dráhy.
Zaslal: st březen 22 2023, 11:05 Předmět:
Četl jsi co jsem psal ? Nikde jsem nepsal, že něco tlačím na sílu. Vložením kazety se rozpojí microspínač, dále by měl mechanismus začít pracovat sám. _________________ Romisek
Zaslal: st březen 22 2023, 11:07 Předmět:
Myšlenka v tom samcově příspěvku je, pokud je tam ještě druhý spínač snímající, že mechanismus natáhl kazetu do koncové polohy, tak se podívej, jestli není sepnutý, protože pak by si mechanika mohla myslet, že je v ní kazeta a logicky by nechtěla zkoušet zakládat další. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Zaslal: st březen 22 2023, 11:14 Předmět:
Nemyslím si že to bylo takto myšleno, nicméně samozřejmě prověřím. Ale v takovém případě, kdy by si radio myslelo, že je kazeta zasunuta, měl by jsem být schopen přepínat tlačítkem mezi TAPE/RADIO a mělo by se snažit "vysunout" kazetu při stisku tlačítka pro vysunutí kazety. _________________ Romisek
Zaslal: st březen 22 2023, 20:43 Předmět:
Mikrospínač trvale kostří pin 10 mikroprocesoru po vložení kazety dojde k rozpojení. Cesta je průchozí až k němu. Žádný jiný mikrospínač ani optozávora není. _________________ Romisek
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18534 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: st březen 22 2023, 22:37 Předmět:
Dá se přečíst, co je v tom za procík? Je to veterán, tak tam bude něco starýho co nemělo ještě programově nastavitelný Pull-Up odpory na vstupech, takže by tam mohl být z pinu 10 externí odpor do +5V. Na tý noze 10 bys měl mít při rozpojení mikrospínače +5V a se spojeným mikrospínačem 0V. _________________ Jirka
Zaslal: čt březen 23 2023, 6:12 Předmět:
Není tam žádný odpor, cesta vede napřímo od mikrospínače na nohu precesoru. Bez jakéhokoliv jiného připojení.
Včera jsem rozdělal mechanismus více, měl jsem strach, že se mi rozkutálí kolečka, ale objevil jsem tam ještě 2 mikrospínače a optozávoru. Mikrospínače spínají, a optozávora je nasměrovaná na ozubené kolečko s talířkem kde se střídá černá a odrazová plocha. Nejspíše bude sloužit pro snímaní rychlosti a směru otáčení ?
Dnes musím zjistit kam vedou ty 2 mikrospínače. Včera už se mi u toho zavírali oči _________________ Romisek
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18534 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá březen 24 2023, 10:02 Předmět:
Romíšek, to jsou dobrý a přesný informace, "veterán" s takovýmhle provedením autorádia? Tohle že je minimálně 30 let starý? Teda pokud je to stejný jako odkaz od pepík9. _________________ Jirka
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.