Zaslal: st březen 11 2020, 18:40 Předmět:
Rubín 102A měl před obrazovkou rovné, kalené lepené sklo a to se kupodivu vůbec nezasíralo. Kdyby to táta někdy čistil, věděl bych o tom
Nechcete někdo tu speciální symetrákovou černou krabičku, co ten Rubín měl na vstupech? Jednu jsem našel, kdyby někdo chtěl. Mám sice zálusk na ty cívkové kostry uvnitř, z čistého trolitulu , ale kdyby to někdo chtěl, nechám to vcelku. Někde mám i tu síťovou přívodku, s dvěma záklopkami pro pojistky.
Založen: Apr 25, 2013 Příspěvky: 2092 Bydliště: Dvůr Králové n.L.
Zaslal: út květen 05 2020, 18:59 Předmět:
Vzpomínám si, že můj strýc - skutečný bastlíř tělem i duší - někdy ve druhé polovině 50. let se pokoušel zkonstruovat vlastní televizor, který měl kruhovou asi 15 cm velikou obrazovku, a pokud si pamatuji tak říkal, že obraz nebude černobílý, ale hnědozelený.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32922 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: pá srpen 19 2022, 1:44 Předmět:
dvorak napsal(a):
Vzpomínám si, že můj strýc - skutečný bastlíř tělem i duší - někdy ve druhé polovině 50. let se pokoušel zkonstruovat vlastní televizor, který měl kruhovou asi 15 cm velikou obrazovku, a pokud si pamatuji tak říkal, že obraz nebude černobílý, ale hnědozelený.
To se dělalo, bastlil se zobrazovač TV vysílání založenej na vošklivoškopkový báni. Musela se upravit časová základna, aby ji spouštěly synchropulsy oddělený ze signálu, muselo se sjednotit zesílení vertikálu aby imitovalo řádkování a musel se vložit plynule pracující stupeň do obvodu zhášení paprsku, aby se dala využít jasová složka signálu, obraz měl polotóny a nebyl jak "pérovka". S lampovým vošklivoškopkem se dalo dělat věcí ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Dec 18, 2006 Příspěvky: 9719 Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí
Zaslal: pá srpen 19 2022, 7:05 Předmět:
A jak čas mírně pokročil - objevily se "bastlířské" příručky (příloha)
spoluautor není anténář Tomáš Český aby nedošlo k omylu.
(takové knihy lépe nikomu nepůjčovat - už ji neuvidíte)
rádce.jpg
Komentář:
Velikost:
11.51 kB
Zobrazeno:
125 krát
_________________ Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Zaslal: pá srpen 19 2022, 8:39 Předmět:
konosuke napsal(a):
...
spoluautor není anténář Tomáš Český aby nedošlo k omylu.
Zase jsi "objevil Ameriku"?
Spoluautor je ing. Milan Český, kterýžto je otcem ing. Tomáše Českého, a je/byl (mj.) také (anebo především?) "anténář"
Syn Tomáš se pouze "potatil" a vydal knihu o TV anténách, kde použil mnoho statí a obrázků z původního otcova
vydání
Zaslal: čt květen 18 2023, 9:41 Předmět:
kdysi jsem vlastnil knihu , tuším se jmenovala amatérské opravy televizoru a pokud mě paměť neklame většina závad se dala najít fázovou zkoušečkou a žárovkou.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4, 5
Strana 5 z 5
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.