Ve firmě mámě dvě JBC s ručkou T245, několikrát Pace ADS200 a ST50 a v neposlední řadě několik BAKON BK2000 s dobrým výkonem ale divným ovládáním.
Dožívají tam i dvě páječky Ersa Analog 60, které jsou na h0vn0, drahé a neměl by si je nikdo kupovat. Jsou drahé a blbé, pájecí pero je větší, než ERS50. https://www.conrad.cz/p/ersa-60a-pajeci-stanice-analogovy-60-w-150-450-c-830780 _________________ 010203
Ahoj,
tak jsem se konečně dostal k rozborce. Kromě toho triaku jsem tam nic nenašel... Odpor topného tělesa mi to ukazuje 18ohm a termočlánku 3ohmy, což je asi ok. Tak zkusím vyměnit a zapnout a uvidím
BTW měnit BT136 z 600V na 800V když triak pracuje s 24V mi taky připadá zbytečné.
Díky za všechny příspěvky.
Tak to nebude jen ten triak...
zapnout to jde, ukazuje to teplotu, ale nehřeje to. Což je u páječky docela dost vážná závada
Jinak přidávám fotky triaku a otevřené páječky.
Zaslal: ne leden 22 2023, 22:33 Předmět:
Tak vidím, že je to řešené zcela jinak, než na tom ruským webu. https://elwo.ru/publ/instrumenty_radioljubitelja/pajalnye_stancii_solomon/25-1-0-612
Cením integráče v objímkách a bezpečnostní trafo. I dvouvrstvá DPS s prokovenýma dírama vypadá líp, než jednovrstvá připomínající kazeťáky z 90. let. Možná do toho německej dovozce trochu mluvil.
Já se přidám. Reším též opravu regulovatelné páječky z PRC, po letech provozu se přepálil odporový drát v topném tělese pera. Vypočteno, že délka návinu je 0,8m. Odpor nebylo nebylo možné změřit přímo, ale na peru je štítek, kde je uvedeno 48W/ 220-240 V. Z toho mi vyšlo, že odpor by měl být 1150 ohmů, tedy jmenovitý odpor drátu by měl být 1437,5 ohmů/m. V e-shopech ale mají dráty jen do 55 ohmů/m. Drát má průměr cca 0,1mm. Dalo by se to třeba z něčeho vytěžit? _________________ Sestrojím téměř cokoliv, za předpokladu, že to nebude obsahovat tranzistor.
Ano, asi to bude přímo na 230V, protože regulace je v porovnání s obrázky zde ve vlákně velmi spartánská. t.j. žádné trafo, miniplošnáček obsahující potenciometr, rezistor a asi výkonový tranzistor.
Ale přesvědčili jste mně, rozeberu, zrecykluji a pořídím si něco lepšího. _________________ Sestrojím téměř cokoliv, za předpokladu, že to nebude obsahovat tranzistor.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.