Já ji někde mám. Ale nevím kde. Tenkrát jsem netušil co to je. No, snad jsem ji nevyhodil. Uvidíme jestli se ještě objeví. _________________ Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Matně si na ni vzpomínám, ale asi i vzhledem k tehdejšímu věku jsem na ní ani nepracoval, ani to neuměl. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Zaslal: út prosinec 12 2023, 21:16 Předmět:
sis2 napsal(a):
programovatelné byly TI 58/59
A pamatujete ten "zločin" kterého se dopustil nějaký pracovník výzkumného ústavu porušením devizového zákona, když koupil programovatelnou kalkulačku v Tuzexu za bony a prodal ji svému výzkumnému ústavu za Kč, dokonce i pro jistoru přes Bazar Klenoty - aby byla účtenka. Výzkumák oficielně devizy nedostal - dejte si to do plánu na rok 2000, soudruzi. Jenomže si počítal za bon 5,- Kčs (za tolik bony od veksláka koupil) a to byl cca dvojnásobek přepočítacího kurzu (VRCV), takže obohacení a jestli přiznal i toho veksláka, tak i porušení devizového zákona. Řešilo se to i v Rudém právu.
Nevím, jestli to byla pravda, nebo jenom takové "soudružské bu-bu-bu", aby nám inteligence moc nezvlčila.
Matně si na ni vzpomínám, ale asi i vzhledem k tehdejšímu věku jsem na ní ani nepracoval, ani to neuměl.
To je ta, o který jsem psal dřív, že ji moje máti měla v práci - v nákladový pokladně na překladišti ČSD. Pozdější generace už měla elektromotorek a místo votrockýho točení kličkou se jen kleplo do součtovýho kňoflíku - zarachotilo to a nahoře naskákaly čísílka ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18534 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: út prosinec 12 2023, 23:31 Předmět:
V tý Nise byla suprová malá, celokovová planetová převodovka. Spolu s velkým Mabušákem 540 jsme z nich dělali startéry na modelářský motory. Díky převodu to utáhlo i 20 ccm žhavíka nebo benzína. _________________ Jirka
A pamatujete ten "zločin" kterého se dopustil nějaký pracovník výzkumného ústavu porušením devizového zákona, když koupil programovatelnou kalkulačku v Tuzexu za bony a prodal ji svému výzkumnému ústavu za Kč, dokonce i pro jistoru přes Bazar Klenoty...
Tak jestli si myslíš, že tohle dnes neexistuje, tak se pleteš. Akorát koupíš, necháš to na firmě a jako protihodnotu dostaneš mimořádné prémie s nějakou tou kačkou navíc.
Jenže dneska to normálně jde, tehdy jsi porušoval devizový zákon. Tehdy i podnik, který vyvážel do "kapitalistické ciziny" musel všechny příjmy poslat státu a pak čekat, co mu plánovači přidělí. S výjimkou Slušovic...
Zaslal: pá duben 26 2024, 15:37 Předmět:
Jak už v jiném vláknu sdělil Karel, od včerejška Voyager 1 po pěti měsících nejistoty znovu správně komunikuje se Zemí. Tady je od NASA krásný přehled s čím právě komunikují jednotlivé obří paraboly systému Deep Space Network ve Španělsku, USA a Austrálii. Která anténa je používána, na jakou vzdálenost a s jakým zpožděním (doba šíření) komunikace probíhá. Ještě se dají (vpravo dole) rozkliknout podrobnosti o datovém toku, vysílacím výkonu nebo úrovni přijímaného signálu.
edit: z aktivity stanic DSN je mj. vidět častá komunikace se sondou New Horizons, což je další veterán, který putuje vesmírem od roku 2006, tedy už déle než 18 roků. Cíl mise bylo Pluto a jeho měsíce, kam sonda dorazila po 9 letech. V oblasti Pluta bylo nasbíráno asi 6 gigabajtů dat a jejich odesílání na Zemi následně trvalo více než 15 měsíců! Nyní je New Horizons vzdálen od Země skoro 9 miliard km, což je zhruba polovina toho, co mají za sebou Voyagery. Také zde je zdrojem energie plutoniový termogenerátor, ale menší než u Voyageru, po startu měl 250W, nyní už bude tak na polovině výkonu - ale dá se říct, že vedle V1 a V2 také NH "stále žije", letí a komunikuje!
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3
Strana 3 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.