Zaslal: pá leden 26 2024, 18:10 Předmět:
ransom napsal(a):
V Německu taky?
Ano. eDoklady jsou určeny jen k použití uvnitř ČR. Kdekoli mimo ČR je potřeba mít klasické doklady.
Kdekoli mimo ČR, ale uvnitř EU by měla stačit občanka nebo pas plus samozřejmě při řízení řidičák, malý TP a zelená respektive bílá karta.
Ovšem nespoléhejte se na občanský průkaz s odstřiženým rohem (takto se v ČR označují občanky pokud čekáte na vydání nového průkazu kvůli změně povinných údajů), protože zahraniční policie by mohla ustřižený roh považovat za vyznačení neplatnosti dokladu a nemuseli by to pochopit.
Cestovní doklad by měl být platný po celou dobu pobytu v zahraničí. Je nutné, aby každé dítě mělo vlastní cestovní pas nebo občanský průkaz. Cestují-li děti v doprovodu jiné osoby, než je rodič nebo zákonný zástupce, je pro případ mimořádných událostí (např. hospitalizace v nemocnici) vhodné mít sebou také písemný souhlas rodičů nebo zákonného zástupce s cestou dítěte do zahraničí, a to rovněž s překladem do jazyka navštěvované země.
Cestujete-li zapůjčeným nebo služebním vozidlem, je praktické mít při sobě písemný souhlas vlastníka s použitím vozidla, ideálně rovněž v jazyce navštěvované země.
Dále se doporučuje nezapomenout si evropský průkaz zdravotního pojištění, na jehož základě máte nárok na nezbytnou zdravotní péči, a případně také potvrzení o uzavření doplňkového pojištění léčebných výloh v zahraničí. Pro případ mimořádných událostí si poznačte kontakt na Vaší asistenční službu.
Založen: Dec 24, 2017 Příspěvky: 7896 Bydliště: Praha 6 - Petřiny
Zaslal: pá leden 26 2024, 18:42 Předmět:
decmen napsal(a):
Je k neuvěření, kam dokázali ty pětikolkový k-r.e.t.é.n.i dostat fungující systém.
A dalšíma e-píčovinama to bude pokračovat
Tohle patří spíš na novinky, než sem. Jinak mrvení funkčních (no, u nás spíš polofunkčních) databází a systémů jde napříč politickým spektrem. Nedělej si iluze, že sedět tam např. multiministr Havlíček, že by to bylo jiné a lepší. Nebylo a je krajně naivní si myslet, že bylo. _________________ Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Založen: Feb 05, 2007 Příspěvky: 1733 Bydliště: Liberec - tam na severu Čech
Zaslal: pá leden 26 2024, 23:45 Předmět:
Ahoj, na portálu občana/identita občana bude (vlastně už je) el. výpis z velkého techničáku. V sekci "dopravní ..." je tam i výpis trestňáků, STK - detailní výpis o nich, historie - všechna auta, která člověk vlastnil a jejich historie, najeté km ... Osobně ověřeno, řeším nyní nákup a zároveň prodej aut. _________________ -- Gepard --
Založen: Jul 27, 2004 Příspěvky: 4564 Bydliště: 25km na západ od Prahy
Zaslal: so leden 27 2024, 12:53 Předmět:
No žádný zázrak to není. Mám tam zapsaného třeba Pionýra se kterým jsem byl loni na STK. Jediný problém je, že jsem ho v roce 1970 odhlásil. Ale zase tam nemám Š100, kterou jsem měl někdy od 1973 a skončila někdy 1999 taky odhlášená, protože jí někdo ukradl. 120 co jsem měl po ní tam taky nemám. _________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Založen: Oct 11, 2008 Příspěvky: 6302 Bydliště: ZZ9 Plural Z Alpha
Zaslal: pá listopad 15 2024, 11:27 Předmět:
Valdano napsal(a):
Pokud chcete žádat o opravu v registru tak to zatím elektronicky nejde a musíte zajít osobně na místní inspektorát a předložit k tomu stávající velký TP
Asi se ledy pohnuly. Byl jsem dneska na STK, u okénka jsem nahlásil chybu v registru (počet sedadel), oni že ofotí velký TP a zadají tam žádost o opravu. Velký TP mi vrátili nepoškozený.
Na výsledek jsem zvědav.
No a zadruhý, do STK linky navezou 4-5 aut, co se vejde a pak se v tom rochněj. Výsledek je, že jsem čekal přes hodinu.
Mají předepsano kolik času má být auto na lince.Mechoš to prohlídne do 10min a dalších 20min to stojí v hale aby se dodržel předpis.Hlídají je kamerami.Úplatky dávejte v kanále
Prohlašovat velký TP za ztracený je stejná blbost jako prohlašovat za ztracený OP. Co se pak stane? U opravdové ztráty OP je tu jen to potvrzení od České Policie pro případy zneužití toho OP....
Ztrátu policie neřeší vůbec. A potvrzení dostaneš od úřadu.
2004 Příspěvky: 19923 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: pá listopad 15 2024, 17:06 Předmět:
Valdano napsal(a):
jjilek napsal(a):
Ale když mi jej úředník sebere, tak nebudu mít vůbec nic kromě zmatečného registru.
Pro opravu v registru si od Vás úředník vezme stávající velký TP, provede opravu a následně vám na vaší žádost velký TP vrátí, a to ať už ho zneplatní nebo ne. Úředník na inspektorátu může velký TP nechat v platnosti zřejmě pokud se v něm nebudou provádět žádné změny a bude se provádět jen oprava v registru...
Už jsme se o tom bavili v tomto vláknu: ano, úředník po provedení opravy v registru normálně techničák vrátí. Zneplatní ho jen v případě, že by přímo do toho papírového měl zapsat nějakou změnu, v tom případě by ale musel vystavit nový techičák malý (s vyznačenou emisní třídou). Na STK jsem jel až po opravě v databázi (chybělo číslo ZTP v prvním řádku VTP, po doplnění tam údaje doskákaly samy, tak jsme je jen překontrolovali). Do protokolu mi na STK napsali něco o souhlasu s databází: plný.
A s tím odstřihováním rohů to také není nijak horké: když si zažádám o novou občanku, dokud stará ještě platí, žádný roh se nestříhá. Až bude nová připravená, zajdu si pro ni, jen vrátím starou a vezmu si novou. Pěkně z ručky do ručky. Leda, že bych přišel žádat s propadlou občankou, tam bych tomu odstřiženému rohu rozuměl.
Když to shrnu - Valdano to tu podal správně - případný nesoulad s databází opraví i na STK a velký techničák vrátí platný, nemají důvod ho zneplatnit, a ani právo, to může jen úřad.
Jak to je s portálem občana, nevím, zatím díky za info. Ještě jsem nepřekonal určitou nedůvěru ve státní databáze, tak se do toho nehrnu.
Trochu ještě odbočím k platnosti našich dokladů v zahraničí: malý techničák je malý techničák, dokud mám původní, znamená to, že mám doma i velký techničák. Ovšem nemám na malém vyznačenou emisní třídu vozidla. To komplikuje nákup ekoplakety pro vjezd do mnoha měst, musím si ji objednat předem tady u nás, většinou mi ji na místě neprodají, ani když s sebou přivezu techničák velký. Když jsou veletrhy ve Frankfurtu či Kolíně nad Rýnem, byl s tím problém, který obešli stanovením příjezdových tras k veletržním parkovištím, kudy se může bez emisní plakety. Ale jinam do města bez plakety nesmíte.
Ani s neodstřiženou propadlou občankou bych za hranice nejel, konečně, na letišti by mi na ni ani kufr neodbavili, některé země požadují platnost nejméně ještě 3 měsíce od vstupu.
Po zemi by to šlo, dokud bych ale ty papíry někde nepotřeboval. Nějaká mezivládní dohoda o tom, že se naše cestovní doklady v některé sousední zemi a recipročně jejich doklady v naší, pokládají za platné maximálně 5 měsíců po vyznačené platnosti, neexistuje. Přitom Německo a Rakousko si je takto dlouho propadlé navzájem uznávají. Ale to je všechno záležitost mezivládních dohod, nikoli unijních.
Také například platí ještě stále dohoda o uznávání našich občanek na území Bosny a Hercegoviny, ačkoli už třetím rokem se z Chorvatska do Chorvatska přes jejich území nemusí, ale stále se může (viz most na Pelješac).
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3
Strana 3 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.