Koupil jsem tenhle osciloskop v dost zbědovaném stavu. Rok výroby odhaduji na cca 1977. Byla to doba opojení z plastů a tak Tek namísto poctivých plechů udělal kryty celoplastové. Plast léty zkřehnul a různě změnil barvu a nakonec s tím někdo praštil a plasty se rozlámaly, hlavně kolem úchytů. Zdroj dával po zapnutí podivné napětí s velkou střídavou složkou a bylo znát, že do toho i zatékala voda. Zkrátka výzva
Pár fotek stavu.
Zaslal: so březen 16 2024, 13:40 Předmět:
Plasty jsem odmontoval a lepil a vyráběl chybějící kousky a tmeli a tak dokola. Po poslepování a zhodnocení bylo jasné, že se musí přelakovat Namíchla jsem polomatnou barvu a nastříkal. Na povrch jsem dal ještě vrstvu PU saténového laku na zvýšení odolnosti. Vrstvu barvy jsem nedával moc silnou, aby nebyl povrch úplně jednotný a nebudilo to dojem nového výrobku.
A další várka fotek.
Zaslal: so březen 16 2024, 13:46 Předmět:
Opravu jsem začal od zdroje. Jeden kondenzátor měl nulovou kapacitu a lehce vytekl. Po náhradě už dával zdroj správné napětí a osciloskop ožil, ikdyž ukazoval dost podivné věci. Ale rozhodl jsem se nejdříp udělat kompletní generálku a potom dořešit zbylé vady.
Fotky z opravy.
Zaslal: so březen 16 2024, 17:15 Předmět:
Plasty jsem lepil Tamyia Extra thin lepidlem. Je to v podstatě spec. rozpouštědlo, které zavzlíná do praskliny a rozleptá plast. Pak se to spojí se stejnou pevností, jakou má plast. Na odlomené díly jsem aplikoval UHU na plasty, taky rozpouštědlo s nějakou výplňovou složkou. Princip obdobný, ale snese to větší nepřesnosti.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18533 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: so březen 16 2024, 17:56 Předmět:
Ty plasty jsou u Teců pověstný. Když se "privatizovala" početka, tak jsem si než otlučenej, popraskanej Tec 466 s digitálem v hrbu nad obrazovkou vybral poctivýho hliníkovýho HP1741 100Mhz paměťák. Slouží po drobné opravě dodnes, 43 let.
Jinak pěkná práce, jak novej.
Jak si nafintil ten "koženkový" povrch, to je teda umění. _________________ Jirka
Zaslal: so březen 16 2024, 18:59 Předmět:
Ta 466ka měla plast jen jako kryt toho DM44. Asi jsem měl štěstí. Prošlo mě jich rukama asi 5 a prasklý nebyl ani jeden. Ale asi to byl jiný plast než ten na bedně toho Ondrova oscila. Jako sviňa praskají rámečky na pluginech TM 5xx. Rožky. _________________ Rotor rotuje a stator stagnuje...
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.