Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18533 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: ne květen 05 2024, 15:58 Předmět:
Kdyť to tam máš na něm vlevo dole napsaný, 627 Z, jestli to čtu správně. malej průměr=7 mm,velkej=22 mm, šířka=7 mm a aasi z jedný strany prachovka. SKF mají skoro všade za cca stovku.
Ovšem jestli se ti ho podaří z hřídele stáhnout, to netuším. Pěkná prasečina sekáčem "zvětšit" průměr hřídele. _________________ Jirka
Celerone díky. oměřím to...
Vrtačku jsem kdysi novou kupoval já, takže to asi spáchali v Narexu.
Pravděpodobně se asi i protáčel vnější plášť ložiska, je to bohužel uložené v plastu s tenkým kovovým mezikroužkem. Rachotu bylo hodně... Uvidíme.
Mám podobnou vrtačku Narex, skoro 30 roků. Dostala dost zabrat při vrtání příklepem do poctivého betonu. Poslední dobou se mi zvuk moc nepozdává, i když už jí tak netrápím. Kdybych se chtěl podívat dovnitř, jak na tom jsou moje ložiska, na co si dát pozor, v jakém pořadí se to rozebírá ? Hlavně s ohledem na kartáčky, aby na mě nevyskákaly pružinky, které pak člověk neví, jak dát zpátky...
Vytočit čtyři šrouby, držící převodovku, čtyři šrouby držící plastový kryt motoru. Uhlíkové klece jsou zajištěny jedním šroubkem. Po uvolnění klecí uhlíků to jde už vysunout ven tahem za přední část. Nic nemá snahu vyskakovat.
To ložisko na mém obrázku je na šrot, vyměním ho (snad) a do převodovky raději nepolezu...
Založen: May 22, 2006 Příspěvky: 2626 Bydliště: Posázaví (JN79LT)
Zaslal: ne květen 05 2024, 17:32 Předmět:
Ty záseky jsou od unašeče, když se obráběla hřídel (broušení ,soustružení). Není to zásah kutila. _________________ Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat
JiriTom: Díky za radu! Zkusím to.
Sandal: Taky si to myslím, viděl jsem řadu takhle vypadajících konců hřídelů ještě před montáží ložisek, kdy není důvod do toho mlátit majzlíkem.
Pokud to nepůjde snadno stáhnout, tak bych vnitřní kroužek opatrně odbrousil rozbrušovačkou, ideálně s regulovatelnými otáčkami a ne moc silným kotoučem (třeba 3 mm řezacím).
Použitelný by byl i nástroj na úrovni Proxxonu apod., nebo začít rozbrušovačkou a dokončit to jemnějším.
Jinak překvapivě tady je explozivní výkres i s popisem dílů.
Jo a jako nové ložisko bych tam dal provedení ZZ (také 2Z), neboli prachovka z obou stran. Předpokladem samozřejmě jsou shodné rozměry (nedíval jsem se do tabulek, zda to lze).
Obloukem se vyhni různým "výhodným" PRC apod. ložiskům. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Naposledy upravil JirkaZ dne ne květen 05 2024, 18:23, celkově upraveno 1 krát.
Ta snaha o rozprostření už tam je, po vyjmutí rotoru byly kuličky v lajně za sebou a nešlo s nimi skoro hnout.
Kam se poděla klec a krytky je záhadou, zpečený náznak zbytku jedné krytky jsem našel...
Stahovák nemám. Dělám to ve svěráku kdy rotor upnu do dvou špalkú a pomocí velkých šroubováků to stáhnu přes hranu čelistí. Postup jako u vysavače. _________________ Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Zaslal: ne květen 05 2024, 21:29 Předmět:
Ložisek jsem měnil řadu, vzal šupléru a na webu je řada prodejců ložisek, kde není problém dle rozměrů typ ložiska identifikovat.
Pokud se nedostanu stahovákem, zpravidla u komutátoru, rozlomím venkovní
kroužek a vnitřní naříznu Dremelkou, pak už jde většinou za ten zářez ten kroužek kombinačkama sundat, ve Tvém případě bych ho prořízl "durch".
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.