Další snímač vykuchán a opět odpory. Takže mám asi kliku a půjde to vše opravit. Akorát to pak potřebuju něčím zalít zpátky do původního pouzdra. Bylo to v měkkém černém asi silikonu. Máte tip na vhodnou hmotu?
Nevím, tmel mi nepřijde jako to pravé, potřebuju to dostat do docela úzkého prostoru, mělo by to téct. Rád bych, aby hmota byla ve výsledku opět měkká, jako ta originální, tj. abych se do snímače opět dostal, pokud se zase pokazí.
Ne, nestačí. Prostě napatlat na elektroniku acetický silikon je prasárna nemající hranic. I programátoři by se měli zajímat o jiné sféry...
Lukopren S3782 nebo S5296 je dobrá volba, ideální je Spinner Plast 2000 (už jsem tu o tom psal).
Jinak je třeba důkladně analyzovat, jakého typu je ten původní povlak. Protože silikon bude držet jak na silikonu, tak na čemkoliv jiném, naopak na silikonu bude držet pouze silikon (tedy nelze na něj použít třeba ten výše zmíněný polyuretan).
Ten PU (onen uváděný typ) je po zreagování docela tvrdý, osobně bych dal přednost silikonu, protože nebude mít tendenci "rvát" součástky z DPS apod. Ona kabelová spojka má přece jen "poněkud" jiný charakter než SMD na DPS... _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Zalévání se zatím nebude konat. Dal jsem dohromady všechny snímače, koupil jsem na to 0,5 % SMD odpory a doufal, že se snímač dostane na parametry deklarované výrobcem (offset, citlivost), což bylo bláhové, ale stane se. Až teď mi došlo, že na desce jsou také 2 kusy 1206 odporů a jejich hodnota krásně šteluje offset a citlivost snímače. Výrobce osazoval odpory, jejichž hodnota se dá upravit přesně na požadovanou hodnotu laserem. Já možnost laserem upravit hodnotu samozřejmě nemám, takže mě ještě čeká ke každé desce připájet 2x víceotáčkový trimr, zjistit přesně požadovanou hodnotu odporu a pak nakoupit mraky různých i exotických hodnot rezistorů a vybrat si z nich. Zatím jsem naměřil, že potřebuju 6.84k, 6.94k a 7.38k. Každých cca 100 ohmů posune v tomto případě offset mimo to, co deklaruje výrobce. Ideálně, kdyby někdo vyráběl třeba odpory +- 5% nominální hodnoty se zaručeným rozptylem hodnoty v dostatečně velkém výběru, což hádám asi nikdo nevyrábí. Já mám třeba skladem 6k8 +-5%, ale všechny, co jsem zkoušel mají 6k74 +- 20 ohm, to je mi na nic.
Zaslal: st červen 05 2024, 21:28 Předmět:
No předně bych hledal opory přesné (0,5% nebo max 1%). Je třeba se navíc dívat na TCR a dlouhodobou stabilitu.
Tušíš něco o výkonové zátěži a pulsech na těch odporech? Přesnější bývají tenkovrstvé (proti tlustovrstvým - thick film) i když více háklivé na přetížení, okolní agresivní látky atd.
Hodnotu můžeš vybírat až z řady E96 / E192. Věřím, že tam už najdeš vše potřebné...
Odpory jsou v obvodu operačního zesilovače, bez jakékoliv výrazné zátěže. Snad to půjde z řady E192 vybrat. V oblasti, kde se pohybuju, jsou hodnoty odporů řady E192 už sami o sobě s odstupem skoro 100 ohm. Když se k tomu přidá tolerance +- 0.5%, tak je to tak tak.
Anebo vzít odpor zaručeně větší o 100, 200 ohmů a pak k tomu dle potřeby připlácnout paralelně odhadem 100k - 1M, ty by mohly stačit z řady E12.
Udělal bych to tou paralelní kombinací, 1206 jde bez problémů pájet i na sebe.
Nebo sériovou s přeškrábnutím přívodního spoje a tamním použitím nějakého menšího rozměru, pokud to fyzicky lze. Popř. ty dva sériové s menším tělískem dát rovnou místo 1206 (0603 je délkově právě poloviční).
Trochu hodinařina, ale dá se. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Tak jsem snímače dokončil. Nastavení citlivosti jsem provedl paralelním spojením dvou rezistorů, tím způsobem, že jsem myslím z řady E96 vzal buď přímo hodnotu, co jsem potřeboval, nebo jsem vzal hodnotu o jednu/dvě/tři vyšší a doladil ji paralelním spojením vhodného rezistoru. Docela se to dalo. Zalití silikonem S3782 naprosto bez problémů, je to přesně ta hmota, kterou na takovou aplikaci chceš použít.
Zbyla mi celá kartuše 310ml, dělal jsem 9 snímačů, takže jsem nespotřeboval skoro nic. Kdyby někdo chtěl, tak mu ji za stovku přenechám, Brno Medlánky.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.