Zaslal: čt květen 30 2024, 7:31 Předmět: Led hodiny do kamen bez zapojení do sítě
Zdravím všechny,
prosím o radu. Chtěl bych si namontovat do kuchyňských kamen na topení dřevem led displej s hodinami (ideálně s funkcí časovače - minutky), ale abych jej nemusel napájet ze sítě a klasickou baterií.
Mám představu , že by displej napájela powerbanka a ta by byla nabíjena pomocí Poltierova článku - vše propojeno ideálně přes USB. Bohužel nejsem elektrikář, ale strojař
Poradí někdo s řešením ?
Mám digitální magnetickou minutku i s hodinami a za osm let jsem 1x AAA měnil jednou. A vůbec si nedokážu představit powerbanku a minutku namontovanou na nebo kolem rozžhavených kamen, když jsou vždy umělohmotné.
EDIT:
Občas tady nebo třeba tady
https://list.hw.cz/pipermail/hw-list/
někdo poptává náměty pro dětičky z elektrokroužků. Tohle by mohlo být zajímavé téma. _________________ Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Naposledy upravil Yarda1 dne čt květen 30 2024, 9:10, celkově upraveno 1 krát.
Peltiéry jsem většinou viděl na 12V a více, což by se daly dát např. dvě powerbanky do série. Navíc svítivé LEDky a kamna na dřevo moc dohromady nejdou. To už by snad opravdu byla lepší minutka s nějakým jiným displejem.
Tipa, nebo Hadex prodává stavebnice hodin na 5V - některý i z pouzdrem. Stačí si vybrat - pokud jsi dostatečně kreatívní, přizpůsobíš si je dle svého.
Led hodiny do panelu jsem viděl někde taky - jako odpadní funkci to mělo i voltmetr, ale ty byly tuším na 12V. Pokud jde o napájení - tak bys to mohl pořešit klidně tím Peltiérem a Step-down měničem na 5V pro powerbanku - ale počítej s tím, že těch Peltiéru bude hodně a nesnesou vysokou teplotu na horký straně. Studenou stranu musíš hodně chladit, abys měl co největší teplotní spád. Nakonec abys nezjistil, že nejlíp bude, když seženeš nějaký bateriový LCD hodiny s inverzním displejem a prosvětlovací diodou - tu můžeš živit pajšlem ze zahradního solárního světla
Kamna s termoelektrickým generátorem se i prodávají... (hledej "Indigirka stove")
2004 Příspěvky: 19923 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: čt květen 30 2024, 11:07 Předmět:
Přidám se k ostatním: musí to opravdu být LED hodiny?
Přece nejlevnější energie je ta nespotřebovaná. A dnes už i LEDky patří mezi zbytečně náročné indikátorové žrouty.
Krbový větráčky, zvlášt ty obyčejný, jsou honěný obyčejnými autolednicovými Peltiery. Jsou tam nízkonapěťový obyčejný stejnosměrný motorky. Kdyby to byl Stirlingův motor, bylo by to o hodně dražší.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.