Akorát mi není jasné jestli půjde kombinovat chlazení + ssd disk.
A SUB-C napájení by už snad mohlo být spolehlivější. U RPI3+ co mám doma stačí blbě zahejbat konektorem a už to zlobí.
Stejně mi tam furt chybí nějaký DC jack pro připojení pořádného napájení, kterej by spolehlivě pokryl jak samonou spotřebu + zařízení připojené do USB.
Založen: Nov 28, 2006 Příspěvky: 12295 Bydliště: Česká Třebová
Zaslal: pá prosinec 01 2023, 13:26 Předmět:
odkud to Rpi5 bylo ? a za kolik ?
já provozuji jako malý desktop Rpi4 s 8GB, s pasivním chladičem
a taky je to docela použitelné.
napájení s usb-C
monitor přes mikro-HDMI
systém na SD-kartě s vypnutým swapováním.
to je nutné, jinak karta za nějaký čas odejde.
Na fotce výše je vidět PCIe konektor, ale ještě nedávno jsem ten M.2 HAT nikde neviděl. Jenže tohle nemá moc smysl pořizovat, protože HAT + M.2 SSD bude možná za 1000 navíc, ne-li více.
USB-C už mělo i RPi4 a mě se ten konektor nějakým skoro-zkratem vypálil, takže ho napájím přes GPIO konektor a klemou se dají pokrýt i žravější zařízení v USB 3.0.
Přidávám fotku i s originál krabičkou, ke které je taky ventilátor a jeden nalepovací chladič na SoC, ale ty jsem nepoužil, protože jsem nasadil ten extra chladič. Ventilátor je trochu slyšet, protože má vysoké otáčky, ale možná půjde nějak ovládat, to jsem ještě nezjišťoval.
Stejně bych to na desktop moc nedoporučoval, protože chlazení, krabička, zdroj a případný M.2 s HATem to prodraží na cenu, za kterou se dá dnes koupit miniPC s N100 např. https://www.youtube.com/watch?v=uZSbpA4ldmE
Tak jsem si k RPi přikoupil M.2 HAT pro NVMe disky. Funguje hodně dobře a je o dost rychlejší než předchozí uSD karta.
Jediné mínus je prodloužení konektoru, které je tak trochu na půl žerdi ve spodním konektoru a jakž takž vyčuhuje nad M.2 HAT. Chtělo by ho dodávat delší. Taky vůbec nesedí vrchní deklík krabičky, ale dal by se v nouzi nějak přilepit.
Ten WD je 2280, takže primárně ne. Pokud máš originální krabičku, tak si všimni uvedené hrany. Musel by být šikmo a asi by i fungoval, ale vypadalo by to divně. Jestli originál krabičku nemáš, tak budiž, ale nějak ten disk budeš muset zajistit v rovině.
Sežeň si rozměr 2230 nebo 2242. Mě ten Samsung 128GB stál 13 dolarů.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3, 4Další
Strana 1 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.