Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18314 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: po červen 17 2024, 15:50 Předmět:
Je čas sklidit červenej rybíz. Klasickou marmeládu z něj dělat nechci ale hodilo by se pár sklenic "rybíz a la brusinky". Je to suprový do svíčkový a k hovězímu, možná lepší než brusinky. Bohužel, máti si recept vzala s sebou do hrobu a to co nacházím na netu je nějaký divný. U nás se do toho leje místo vody Tuzemák, vanilka a hřebíček z toho cejtit není a nejsem si jistej, jestli se do toho nedává něco na želírování, třeba Pektogel či želatina.
Neděláte někdo ten Tuzemákovej, dost by se šiknul recept.
Díky! _________________ Jirka
Já už si to taky nepamatuju přesně...
Obraný rybíz, cukr, kyselina citrónová, rum. Rybíz se smíchá s cukrem, nechá se den odležet, pak se přidá kys. citronová a povaří se to. Ještě horký do sklenic, dorovnat hladinu rumem, zavíčkovat a postavit vzhůru nohama. Nechat vychladnout.
Ale přesné poměry z hlavy nedám.
Založen: Dec 28, 2022 Příspěvky: 423 Bydliště: Krakonošovo
Zaslal: po červen 17 2024, 17:45 Předmět:
Máma to dělá když je na horách nedostatek brusinek taky.
100% tam patří celá skořice, jako do normálních brusinek, protože ji vobčas skousnu se svíčkovou a nadávám jak špaček
Jo a peče to v troubě v pekáči.
Založen: Nov 10, 2009 Příspěvky: 2525 Bydliště: u Velvar, mezi D8 a R7
Zaslal: út červen 18 2024, 8:57 Předmět:
Na kilo rybízu půl až třičtvrtě kila cukru, skořice od půlky skořicového cukru po dvě lžičky, dva tlučené hřebíčky a po přejití varem 6 lžic tuzemského, plus něco do skleniček. Po zadání rybíz jako brusinky s rumem je těch receptů habakuk a mimo cukru jsou téměř stejné.
Hele, a ono to fakt chutnalo jako brusinky? Zatím kdykoli jsem ochutnal "něco jako něco jiného", tak to chutnalo jako "něco na jiný způsob", ale nikdy jako "něco jiného". (Třeba "dýně jako ananas", "mangold jako špenát" a tak.)
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18314 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: čt červen 27 2024, 10:56 Předmět:
Tak jsem zavařil rybíz alá brusinky. Nejdřív pakárna, oškubat stonky, to trvá dýl než ho natrhat.
Takže 2 kila rybízu, do toho 1,2 kg krystalu a nechal jsem to skoro dva dny proslazovat.
Potom 4 rovný lžičky skořice, 4 rovný lžičky kyseliny citrónový, 4 rozdrcený hřebíčky. 4 x jsem do toho šťouchnul šťouchadlem na brambory a dal na půl hodiny zvolna vařit. Z červený to skoro zčernalo ale nepřipřipálilo se mi to.
Pak jsem do dvoudecákových skleniček od dětský výživy dal do každý polívkovou lžíci Tuzemáku a další dvě deci jsem rozmíchal do toho rozvaru.
No a nalil do sklenic, zavíčkoval a postavil víčkem dolů.
Trochu zbylo a tak jsem porovnal s tím, co dělala máti. Barva a zrosolovatění nachlup stejný ale chuť jiná. Od máti je to lepší, ten můj je moc sladkej a chuťově nevýraznej.
Divný, recepty na netu jsou téměř stejný, tak proč? _________________ Jirka
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32494 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: čt červen 27 2024, 15:58 Předmět:
Optej se v Seliku, proč už "Tuzemák" nemá 40% ani 37%, ale už jenom 35% ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18314 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: čt červen 27 2024, 16:47 Předmět:
EKKAR napsal(a):
Optej se v Seliku, proč už "Tuzemák" nemá 40% ani 37%, ale už jenom 35% ...
Lihem to nebude, když to je horký, stejně většina prchne. Spíš jestli ta tuzemácká tresť není něco jinýho. Kámoš prohlásil, že za to můžu sám, jelikož jsem nedal do kila celej pytlík vanilkovýho cukru (tedy spíš cukr s trochou syntetickýho vanilínu). Asi blbost. _________________ Jirka
Založen: Sep 28, 2005 Příspěvky: 1340 Bydliště: ZČ + JM
Zaslal: čt červen 27 2024, 18:07 Předmět:
No jo, když tys tam dal "Tuzemák", tam musíš dát Tuzemský rum! Zajeď do Rakouska, tam ho furt mají v obchodech (Inländer rum) _________________ Kampaň, účelovka, nepodepsal, Palermo, ODS, Kalousek, je líp a jsou na to čísla, nastudujte si to.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32494 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: čt červen 27 2024, 20:42 Předmět:
Celeron napsal(a):
EKKAR napsal(a):
Optej se v Seliku, proč už "Tuzemák" nemá 40% ani 37%, ale už jenom 35% ...
Lihem to nebude, když to je horký, stejně většina prchne. Spíš jestli ta tuzemácká tresť není něco jinýho. Kámoš prohlásil, že za to můžu sám, jelikož jsem nedal do kila celej pytlík vanilkovýho cukru (tedy spíš cukr s trochou syntetickýho vanilínu). Asi blbost.
Ono to právě dost podstatně souvisí, etylvanilin se rozpouští líp v lihu než ve vodě. Liquére s vyšším "volume" tak do směsi vnáší i vyšší dávku aromatizovadla ... Ony to starý báby kořenářky věděly moc dobře, proč nechávaly bylinky louhovat ve vícekrát destilovaný slivovici a ne v nějakým pakvasu ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18314 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá červen 28 2024, 11:01 Předmět:
Všichni se pletete. Není to ničím jiným, než že od maminky chutná všechno nejlíp.
Třeba svíčkovou, jako uměla ona, jsem od tý doby nikdy tak vynikající neměl. _________________ Jirka
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.