Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Vaříme při bastlení II
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... , 27, 28, 29  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 18168
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: po červen 17 2024, 15:50    Předmět: Citovat

Je čas sklidit červenej rybíz. Klasickou marmeládu z něj dělat nechci ale hodilo by se pár sklenic "rybíz a la brusinky". Je to suprový do svíčkový a k hovězímu, možná lepší než brusinky. Bohužel, máti si recept vzala s sebou do hrobu a to co nacházím na netu je nějaký divný. U nás se do toho leje místo vody Tuzemák, vanilka a hřebíček z toho cejtit není a nejsem si jistej, jestli se do toho nedává něco na želírování, třeba Pektogel či želatina.
Neděláte někdo ten Tuzemákovej, dost by se šiknul recept.
Díky!

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
DukeNuke



Založen: Apr 02, 2018
Příspěvky: 1032

PříspěvekZaslal: po červen 17 2024, 17:28    Předmět: Citovat

Já už si to taky nepamatuju přesně...
Obraný rybíz, cukr, kyselina citrónová, rum. Rybíz se smíchá s cukrem, nechá se den odležet, pak se přidá kys. citronová a povaří se to. Ještě horký do sklenic, dorovnat hladinu rumem, zavíčkovat a postavit vzhůru nohama. Nechat vychladnout.
Ale přesné poměry z hlavy nedám.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jenicek



Založen: Dec 28, 2022
Příspěvky: 398
Bydliště: Krakonošovo

PříspěvekZaslal: po červen 17 2024, 17:45    Předmět: Citovat

Máma to dělá když je na horách nedostatek brusinek taky.
100% tam patří celá skořice, jako do normálních brusinek, protože ji vobčas skousnu se svíčkovou a nadávám jak špaček Laughing
Jo a peče to v troubě v pekáči.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 18168
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: po červen 17 2024, 18:28    Předmět: Citovat

V troubě jsme to určitě nedělali. Normálně se to vařilo a pak do skleniček víčkem dolů.
_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kejki



Založen: Nov 10, 2009
Příspěvky: 2490
Bydliště: u Velvar, mezi D8 a R7

PříspěvekZaslal: út červen 18 2024, 8:57    Předmět: Citovat

Na kilo rybízu půl až třičtvrtě kila cukru, skořice od půlky skořicového cukru po dvě lžičky, dva tlučené hřebíčky a po přejití varem 6 lžic tuzemského, plus něco do skleniček. Po zadání rybíz jako brusinky s rumem je těch receptů habakuk a mimo cukru jsou téměř stejné.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ransom



Založen: Jul 19, 2020
Příspěvky: 1862
Bydliště: Náchod

PříspěvekZaslal: út červen 18 2024, 10:57    Předmět: Citovat

Hele, a ono to fakt chutnalo jako brusinky? Zatím kdykoli jsem ochutnal "něco jako něco jiného", tak to chutnalo jako "něco na jiný způsob", ale nikdy jako "něco jiného". (Třeba "dýně jako ananas", "mangold jako špenát" a tak.)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 18168
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: út červen 18 2024, 15:42    Předmět: Citovat

ransom napsal(a):
Hele, a ono to fakt chutnalo jako brusinky?

Já bych řekl, že dokonce líp než brusinky. Důvod je prostý, poslední tuzemská přísada. Laughing

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 18168
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: čt červen 27 2024, 10:56    Předmět: Citovat

Tak jsem zavařil rybíz alá brusinky. Nejdřív pakárna, oškubat stonky, to trvá dýl než ho natrhat.
Takže 2 kila rybízu, do toho 1,2 kg krystalu a nechal jsem to skoro dva dny proslazovat.
Potom 4 rovný lžičky skořice, 4 rovný lžičky kyseliny citrónový, 4 rozdrcený hřebíčky. 4 x jsem do toho šťouchnul šťouchadlem na brambory a dal na půl hodiny zvolna vařit. Z červený to skoro zčernalo ale nepřipřipálilo se mi to.
Pak jsem do dvoudecákových skleniček od dětský výživy dal do každý polívkovou lžíci Tuzemáku a další dvě deci jsem rozmíchal do toho rozvaru.
No a nalil do sklenic, zavíčkoval a postavil víčkem dolů.
Trochu zbylo a tak jsem porovnal s tím, co dělala máti. Barva a zrosolovatění nachlup stejný ale chuť jiná. Od máti je to lepší, ten můj je moc sladkej a chuťově nevýraznej.
Divný, recepty na netu jsou téměř stejný, tak proč?

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 32300
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: čt červen 27 2024, 15:58    Předmět: Citovat

Optej se v Seliku, proč už "Tuzemák" nemá 40% ani 37%, ale už jenom 35% ...
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 18168
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: čt červen 27 2024, 16:47    Předmět: Citovat

EKKAR napsal(a):
Optej se v Seliku, proč už "Tuzemák" nemá 40% ani 37%, ale už jenom 35% ...

Lihem to nebude, když to je horký, stejně většina prchne. Spíš jestli ta tuzemácká tresť není něco jinýho. Kámoš prohlásil, že za to můžu sám, jelikož jsem nedal do kila celej pytlík vanilkovýho cukru (tedy spíš cukr s trochou syntetickýho vanilínu). Asi blbost.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 34279
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: čt červen 27 2024, 16:56    Předmět: Citovat

Cukor existuje pravy vanilkovy a lacnejsi umely vanilinovy.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Ruprecht



Založen: Sep 28, 2005
Příspěvky: 1307
Bydliště: ZČ + JM

PříspěvekZaslal: čt červen 27 2024, 18:07    Předmět: Citovat

No jo, když tys tam dal "Tuzemák", tam musíš dát Tuzemský rum! Wink Zajeď do Rakouska, tam ho furt mají v obchodech (Inländer rum)
_________________
Kampaň, účelovka, nepodepsal, Palermo, ODS, Kalousek, je líp a jsou na to čísla, nastudujte si to.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 32300
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: čt červen 27 2024, 20:42    Předmět: Citovat

Celeron napsal(a):
EKKAR napsal(a):
Optej se v Seliku, proč už "Tuzemák" nemá 40% ani 37%, ale už jenom 35% ...

Lihem to nebude, když to je horký, stejně většina prchne. Spíš jestli ta tuzemácká tresť není něco jinýho. Kámoš prohlásil, že za to můžu sám, jelikož jsem nedal do kila celej pytlík vanilkovýho cukru (tedy spíš cukr s trochou syntetickýho vanilínu). Asi blbost.
Ono to právě dost podstatně souvisí, etylvanilin se rozpouští líp v lihu než ve vodě. Liquére s vyšším "volume" tak do směsi vnáší i vyšší dávku aromatizovadla ... Ony to starý báby kořenářky věděly moc dobře, proč nechávaly bylinky louhovat ve vícekrát destilovaný slivovici a ne v nějakým pakvasu ...
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 18168
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: pá červen 28 2024, 11:01    Předmět: Citovat

Všichni se pletete. Není to ničím jiným, než že od maminky chutná všechno nejlíp. Laughing
Třeba svíčkovou, jako uměla ona, jsem od tý doby nikdy tak vynikající neměl. Sad

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ransom



Založen: Jul 19, 2020
Příspěvky: 1862
Bydliště: Náchod

PříspěvekZaslal: pá červen 28 2024, 20:27    Předmět: Citovat

Já na tom naštěstí nejsem nijak závislej, ale moje máma vařila na hovno a nerada. Nevadilo mi to, sežeru prakticky cokoli.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... , 27, 28, 29  Další
Strana 28 z 29

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.18 sekund