Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 6411 Bydliště: Husinec-Řež
Zaslal: pá červen 28 2024, 20:37 Předmět:
Moje žena vaří dobře, ale nerada. Doma vařím já rád a myslím, že i dobře, takže pro naše děti to bude spíše věta "svíčková jako od tatínka...". I když svíčková mě nikdy neoslovila a snad jsem ji nikdy ani nedělal.
Manželka nicméně s dětmi provozuje pečení buchet, koláčů, bábovek, ... Od toho se zase hrdě distancuju já.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32196 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: pá červen 28 2024, 22:01 Předmět:
Celeron napsal(a):
Všichni se pletete. Není to ničím jiným, než že od maminky chutná všechno nejlíp.
Třeba svíčkovou, jako uměla ona, jsem od tý doby nikdy tak vynikající neměl.
Tak to mám docela Peška, moje máma svíčkovou vysloveně neumí. Nějak to od svojí mámy, mojí babičky, jednoduše nepobrala. To co vyplodí je doslova hospodskej produkt nemající nic společnýho s hladkou smetanovou omáčkou, chutnající po masovým základu, koření a smetaně. Ona má všecko á-la Vitana-Kňourr-Maggi-Podrafka, hlavně že je to rychle. Svíčkovou pečeni na smetaně jsem se musel naučit dělat sám podle babičky jen ze vzpomínek, její recept jsem nikdy neměl napsanej.
Navíc je tady jedna obrovská nepřesnost v pojmenování. Problém nás dnešních Čechů (Slováky nevyjímaje) je v tom, že jako "svíčkovou" označujeme omáčku a vůbec způsob úpravy masa, protože už jsem viděl "vepřovou svíčkovou", "kuřecí svíčkovou" nebo "sekanou svíčkovou". To je blbost. Slovo "svíčková" se totiž správně vztahuje jen na jeden jedinej párovej sval z hovězího hřbetu v bederní oblasti, podél páteře v oblasti ledvin - třeba Poláci tomu říkali "polędwica". Pro Anglány je to "pravej roast-beef", i když to slovní spojení je v přesným překladu "pečený hovězí". Tenhle sval má doslova tvar svíčky - je okrouhlýho průřezu, ke konci se mírně zužuje a je asi 3/4 metru dlouhej u dospělýho kusu. U vepřovýho je odpovídající "vepřová panenka". Tohle maso jde upravovat na milión způsobů, je to jeden z vůbec nejjemnějších a nejkvalitnějších kusů flákoty. Bohužel je taky příslušně drahej, takže si ho málokdo může dovolit denně nakupovat. Takže to, co obecně jídelníčky označujou jako "svíčková", je jen nějaká náhrada UDĚLANÁ SE SMETANOVOU OMÁČKOU, kterou si naše babičky zvykly dělat ke kvalitnějšímu hovězímu. Správný označení masa udělanýho na tenhle způsob a podávanýho se smetanovou omáčkou a s knedlíkem tak má jen "králík na smetaně". Všecky ostatní "svíčkový" jsou jazykově nesmyslně kočka přejmenovaná na psa. Nejpřesnější označení je "nějaký maso" na smetaně, jenomže to skoro nikdo nepoužívá a v podstatě libovolný použitý maso v týhle úpravě = dušený v troubě s kořením a se zeleninou a přelitý omáčkou udělanou z vlastního výpeku a smetany (dokonce i pštrosa nebo klokana) jsou lidi schopní popsat jako "svíčkovou". _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
On chlap při vaření, pokud to má po sobě uklidit, si umí spočítat, kolik toho potřebuje. A vždycky zašpiní méně nádobí, než ženská.
A v době myček to asi stejně nemá cenu řešit.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32196 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: so červen 29 2024, 13:07 Předmět:
Já při vaření ušpiněný nádobí průběžně umejvám nebo aspoň oplachuju osprchováním horkou vodou ve dřezu. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 6411 Bydliště: Husinec-Řež
Zaslal: ne červen 30 2024, 18:29 Předmět:
ransom to jistě dělá nejlíp...
Já nádobí umývám průběžně nebo na konec, podle náročnosti vaření. Prostě, jak vyjde čas. Myčku nemám. Ale naučil jsem se ukončit vaření s čistou kuchyní.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3 ... 27, 28, 29
Strana 29 z 29
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.