Zaslal: po červenec 15 2024, 10:53 Předmět: Odsávačka pro THT-nějaké zkušenosti?
Ahoj,
protože poslední dobou potřebuji pro opravy měnit THT součástky z desek s prokovy, přemýšlím o pořízení odsávačky z obrázku. Máte někdo zkušenosti s tím, jak dobře odsaje tenhle typ odsávačky pájku z méně i více těsných prokovů?
Díky.
Screenshot 2024-07-15 at 11-44-21 SP-1010DR SOLDER PEAK - Odpájecí stanice Výkon stanice 140W 160÷480°C 240VAC ESD TME Czech Republic s.r.o. - Elektronické součástky.jpg
Zaslal: po červenec 15 2024, 11:51 Předmět:
Ahoj, odsaje to dobře, jen to chce jistej grif.
Základ je používat kvalitní tavidlo. Pokud chceš odsávat bezolovnatej cín, tak je někdy třeba přidat klasickej cín s olovem, aby to šlo odsát. Ucpávání filtrů a vyndávání nádobky s odsátým cínem je kapitola sama pro sebe, ale jde to. Pokud to potřebuješ parkrát za tejden, tak se to dá. Pokud bys to měl mít v ruce každej den několik hodin, tak s tím praštíš o zem. Mám už asi třetí kus (doma, v práci...) a za ty peníze to ujde. Profipřístroje nepořídíš ani za desetinásobek ceny.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18533 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: po červenec 15 2024, 15:31 Předmět:
Než odsávačku, tak na prokovy horkovzduch vyfukovačku s jehlovou tryskou a tlakem tak 1 bar. Mám obojí a než s odsávačkou Ersa VAC40, tak radši tu home made vyfukovačkou. _________________ Jirka
Zaslal: po červenec 15 2024, 16:37 Předmět:
Milan_F napsal(a):
Jestli to finance dovolí, kup Denona. Tohle je sráč i na občasný použití. Máme to v práci, jen v jiný barvě.
DENNON se měl, saje méně než tendle SOLDER..... Měl sem verzi , šedou z HAdexu a není to stejný jako ten SOLDER..... sice vypadaj stejně, ale stejné nejsou. Tudle černou používám už asi 6 let a je dobrá, jen se s tím musí umět, když se člověk kouká na videa, jak si to všichni pořizujou a neumí s tím dělat je k pláči....
Zaslal: po červenec 15 2024, 16:49 Předmět:
Díky všem. Je mi jasné, že za dva tisíce to bude dost klump, ale vzhledem k omezenému použití do toho nechci nasypat moc peněz a smířim se s horším výkonem a komplikovanějším čištěním.
O ubastlení vyfukovačky jsem už taky přemýšlel, ale na těch deskách je nejprve nutné pájku odsát a pak až použít vyfukovačku, nebo bude cínový bordel všude Ale vadné IO stejně dělám tak, že jim nejdřív amputuji nožičky a pak to už je po jedné v pohodě
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18533 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: po červenec 15 2024, 16:59 Předmět:
ondraN napsal(a):
O ubastlení vyfukovačky jsem už taky přemýšlel, ale na těch deskách je nejprve nutné pájku odsát a pak až použít vyfukovačku, nebo bude cínový bordel všude Ale vadné IO stejně dělám tak, že jim nejdřív amputuji nožičky a pak to už je po jedné v pohodě
Na to je finta jménem Silkal. Po ní se kuličky nikam nepřilepěj. Ale když taháš jednotlivý nohy, tak na to nemusíš mít žádný strojovny, na to ti stačí kloudná ruční odsávačka a mikropájka. _________________ Jirka
Založen: Oct 03, 2005 Příspěvky: 1643 Bydliště: nedaleko Humpolce
Zaslal: út červenec 16 2024, 9:17 Předmět:
DENON saje dostatečně. Měl jsem ho několik let k dispozici a nebyl problém. Na co je nutný dát pozor, jsou lakovaný desky a tavidlo. To ucpe drahou trysku tak, že je na výměnu. Někdo ho tu prodával myslím za 5 nebo 7 litrů. Což není taková řacha proti tomu co stával novej před 25ti lety.
Založen: Aug 02, 2010 Příspěvky: 292 Bydliště: kousek od Brna
Zaslal: út červenec 16 2024, 9:37 Předmět:
Ondra N, tu odsávačku jsem měl a byl to hrozný krám. Rušila při provozu,nedalo se při ní dělat citlivější měřeni, byla hlučná, a moc neodsávala. Ucpávala se tryska. Byl to starší typ, možná se dnes polepšili. Prodává se pod mnoha značkami. Nyní mám Quick 201B a jsem spokojen, odsává jak má, dizajn má sice trochu garážový. Tady je test pár odsávaček https://www.youtube.com/watch?v=FvOkDO-XrtU&t=2s
Tieto spotrebkové odsávače sú na dve veci. Pre domáce účely nahovno lebo nedokáže to nič urobiť s vrabčákom, a na plošáky je to moc necitlivé a sací výkon stojí tak za dve hovná a na prekované plošáky odsať maximum a teplovzduška. Tá HAKO stanica je super, mal som ju skúšanú funguje parádne krásne. Aj obdoby HAKO 701 474 470 sú super.
Ja vlastním aktuálne Weller DS80 rukovať a je to naj tragickejšia vec na svete. Ergonómia používania je oukej na plošáky aj do vrabčáku sa s ním dostať lahko, ale každý jeho spotrebný komponent je extrémne drahý.
V originále so stanicou k tomu stanica saje akceptovatelne ale slabo, čistiť pri starom cíne treba strašne často, hrot sa rád upcháva a velakrát neostane nič iné ako z neho bordel odvrtať..je to proste tragédia odsávačky, ale na mikro elektriku, s vlastným odsávacím motorom, aj prekované diery jemne a dokonale odsaje, toto je odsávačka na drobnosti, citlivé veci.
Zaslal: út červenec 16 2024, 19:05 Předmět:
Díky všem. Už jsem se dohodl s předchozím přispěvatelem na koupi použitého DEN-ONa za rozumnou cenu, takže se nebudu muset rozčilovat s laciným klumpem
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.