Zaslal: so červenec 06 2024, 11:19 Předmět:
Tak lípy už odkvetly
Včera byl (nejen podle předpovědi) docela slušný-houbařský čas. Když jsem v UT (při sondáži kousek za městem) našel 4 mladé "kuřátka" (as. "lišky"), taxem si řekl, že navštívím "mou" lokalitu č.2 (převážně listnáče: buky, duby, ...), že když nic, tak ty "lišky" by tam mohly být.
A moje předtucha se vyplnila - a nejen ty "lišky", ale i "dubáci" (ani 1 smrkový, či borový - které zde taky růstávají). A k tomu - přestože byl st. svátek, ani noha - jen někde nahoře (svátek-nesvátek) řvala motorová pila.
Takže s prázdnou jsem nepřijel:
5.7.2024.jpg
Komentář:
Včera - kdo ale bude ty "kuřátka" čistit? No samozřejmě, zase já (už se stalo) :-))
Velikost:
111.68 kB
Zobrazeno:
25 krát
5.7.2024a.jpg
Komentář:
Druhý pohled.
A ty "dubáky" žerou (kromě slimáků) ještě i červi :-( Pardoxně ty největší byly zdravé, takže (právě teď) z nich byly výborné řízky (a taky u sousedů) :-)
Velikost:
118.81 kB
Zobrazeno:
25 krát
_________________ Honza - kokúň
Zaslal: so červenec 06 2024, 17:50 Předmět:
Ahoj.
Taky už dlouho nepamatuju takovou sezónu na "lišky", jaká je letos. Taky na ně mám pouze 2 lokality. Především "liškám" nesvědčí dlouhodobé zhoršování podnebí (třeba kyselé deště, apod.).
Přestože to už dávno není, jako v době mého mládí - kdy jsme je "doslova sbírali" třeba v metrových, či až dvoumetrových kolech - ale letos aspoň jsou. Sice to není jako na Šumavě (když vidím tu úrodu na mechových porostech - samozřejmě jen na YT z NETu), ale u nás rostou "na mlatu". A to je ten zádrhel - že když prší, tak jsou zespoda "oflákané" tím černým humusem. A pak to čisti
Nezbývá, než to oprat (min. ve dvou vodách) a pak ještě dočistit. Ale hlavně že jsou - i za cenu vysoké pracnosti.
A jo - je to: Holubinka bukovka. Včera pouze jediná - před dvěma týdny se mně jich podařilo (na jednom místě) najít asi 6, či 7 viz foto: 23.6.2024a.jpg (na předchozí straně).
2e8722ee-5ae8c93b-e780-2e223cf7.jpg
Komentář:
Holubinka bukovka
Velikost:
16.91 kB
Zobrazeno:
19 krát
Zaslal: po červenec 08 2024, 17:19 Předmět:
Nikdo nic, tak zase já
Začíná "tropický týden", a protože dnešek měl být tím nechladnějším dnem v týdnu, taxem si řekl, že ještě ráno vyrazím. Jak Ventusky, tak TV předpovědi byly celkem příznivé (ráno v 5: jen 0,1mm; v 6: 0,2mm), tak jsem chtěl v 4:15 vstát a později vyrazit.
"Vnitřní budík" mě vzbudil přesně ve 4hod. - zdálo se mi za oknem poněkud tma. Říkám si - ještě chvilku poležím, ať nemusím v KU svítit. Ve 4:10 - záblesk a v zápětí rána jak z děla - začalo bouřit. Vzápětí se spustil i déšť.
Říkám si - vstanu, až to přejde, a v 5:30 jsem vstal - déšť ustal. Ale jen na chvíli - zase začalo pršet a bouře se znovu vrátila - to už jsem byl i po snídani.
Taxem ještě pobyl doma a vyrazil jsem až před ½8.
Luft vyčištěný, dobře se dýchalo i když na mě "pršelo" z mokrých stromů a keřů.
Zvolil jsem lokalitu (převážně) jehličnanů - moje "bývalka - vytěžená 1". A to byla chyba - měl jsem jet tam co v PA (tam byla aspoň jistota "kuřátek"). Ale schválně jsem tam nejel, páč jsem věděl, že budou (zase) oflákaná odspodu
Njn - už se stalo - proto žádná hitparáda (aspoň jsem zjistil, kde se zase těžilo):
8.7.2024.jpg
Komentář:
Dnes - žádná hitparáda
Velikost:
62.44 kB
Zobrazeno:
27 krát
8.7.2024a.jpg
Komentář:
A Janek (kokun) našel (kromě jiných) letošního 1. "janka" (křemenáče osikového). Jinak jsou ta "moje" naleziště zdecimována :-(
Velikost:
92.94 kB
Zobrazeno:
26 krát
Ač se zdá ideální počasí pro růst hub (zapršeno, teplo až horko, i v noci, měsíc dorůstá, ...), tak stále to není to pravé ořechové - nerostou "praváci" (proto "ani noha")
kokun v pá, 21.června 2024 21:42 napsal(a):
Stando -
Za ten široký-rozmanitý "sortiment" a především za ten "stroček trubkovitý"! Nepamatuji si, že bych ho někdy našel takhle brzy - na úplném začátku sezóny.
A "stročky" jsem dnes našel už i já ( půle červce - jestli se nemýlím, v minulosti jsem je nacházíval až v srpnu?!) - dokonce na 3 místech. Na 1. místě největší kolo, a přitom jich byla většina už nebratelná, byly už "přezrálé"-zčernalé
A klasika - "kuřátka" - i když už jich taky není až tolik. Zato ta, co rostla v bukovém listí, jsou čisťounká - na rozdíl od těch, co rostly "na mlatu"
14.7.2024.jpg
Komentář:
Dnes - nerostou "praváci" :-(
Velikost:
94.02 kB
Zobrazeno:
17 krát
14.7.2024a.jpg
Komentář:
"Kuřátka" + "stročci" + 1 "masák" a 1 "dubáček". Našel jsem i další 3, ale byly nebratelní, už to byly "semeňáci" :-(
Velikost:
85.44 kB
Zobrazeno:
20 krát
Zaslal: ne červenec 14 2024, 12:20 Předmět:
Se divíš?
Já se teprve divil, když Standa (kovka) je našel už 20. června!!! - viz předchozí strana - foto: IMG_7135.jpeg _________________ Honza - kokúň
Zaslal: so červenec 20 2024, 10:20 Předmět:
serviceman napsal(a):
Kovář?
Možná, nebo taky "koloděj" - musel bych ho vidět utržený
Huberte - ideální houbařský čas (u mně tak do max. 25-ti °C!) _________________ Honza - kokúň
Zaslal: so červenec 20 2024, 10:34 Předmět:
Jinak v lese bylo celkem sucho a houby (pravda, nehledám...) bych spočítal na prstech jedné ruky. _________________ Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Zaslal: st červenec 24 2024, 17:58 Předmět:
Tak mi dnes začala dovolenka. Ešte pred búrkou som vybehol skontrolovať rajón, hoci som neočakával, že niečo v tom suchu nájdem. Baraňovkám sa darí.
20240724.jpg
Komentář:
Velikost:
291.72 kB
Zobrazeno:
25 krát
_________________ „Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
Zaslal: st červenec 24 2024, 18:55 Předmět:
Martine -
U nás už 10 dnů nepršelo, až do dneška. Začalo "bouřit" před cca ¾ hodinou, ale deště přitom moc nespadlo, ani ne 3mm. Zato ještě teď vidím přes okno duhu.
Do lesa tudíž ani nechodím. Aspoň mám teď čas na kosení zahrady; vykopání prvních "zemiakov"; . . . Dnes ráno jsem čistil (už proschlý) česnek a zítra ráno pokračuji.
Škoda, že u nás tvoje "baraňovky" nerostou _________________ Honza - kokúň
Zaslal: čt červenec 25 2024, 7:04 Předmět:
Ahoj Honzo. Aj Pepo Kovař z Letohradu hovoril, že u nich nerastú baraňovky a už našiel asi tri. Síce nie také veľké, ale trocha menšie. Dnes z nich bude polievka. _________________ „Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.