Zaslal: po červenec 29 2024, 19:40 Předmět: mikro sustruh
Po skúsenostiach s 3D tlačiarňou mám pocit, že by som potreboval precízny miniatúrny sústruh na drobnosti. Na intrernetoch sa dajú kúpiť nejaké staré hodinárske sústruhy, ale ceny sú šialene vysoké na to, že je to len nejaké vreteno s koníkom.
Potom existujú nejaké hračkárske, kde sa mi nezdá tuhosť konštrukcie, presnosť ložísk, ani výkon motora.
https://www.aliexpress.com/item/1005003191053560.html
Založen: Feb 14, 2005 Příspěvky: 9116 Bydliště: Brno (JN89GF)
Zaslal: po červenec 29 2024, 21:35 Předmět:
Mám od Proxxonu FD 150/E, měl jsem ho za slušnou cenu. Je to hračka, o nějaké preciznosti se moc mluvit nedá, motor je slabej. Nicméně plast, hliník a mosaz to zvládne, samozřejmě žádnou velkou třísku, hezky jemně.
Pokud se smíříš s nedostatky, tak se s tím ale dá vyhrát. Na občasný a nenáročný malý věci mi to stačí. Však brácha má kdyžtak větší. Jsem limitovanej místem, takže nic většího na stůl nedám.
Ta rotační osa je použitelná pouze v kombinaci s frézkou. Klasickým nožem na ní nic moc neobrobíš. A to ještě nesmí mít moc velkou vůli nebo to ničí nástroje závratným tempem.
Polož si nejdřív otázku, co vlastně chceš vyrábět. A do jakého rozměru.
Pokud chceš soustružit nějak rozumně, tak to stojí docela balík peněz. Z levných soustruhů se při troše štěstí nechá pořídit použitá MN80 za 40 až 80 tisíc s příslušenstvím. Za podobné peníze nic nového přesného použitelného neseženeš.
Druhá možnost, pokud ti stačí menší díly a máš spoustu času, tak si pořídit frézku proxxon MF70 nebo většího brášku a k tomu rotační osu a předělat to na cnc řízení. Nechá se to udělat za 25 až 30 tisíc. Akorát to má slabý výkon vřetena na nějaké produktivní obrábění hliníku a tak všechno trvá. Pak to vyžaduje pravidelné seřizování vůle rybin.
Zaslal: út červenec 30 2024, 8:26 Předmět:
Ve zkratce: malý a funkční nový soustruh pod 13 tisíc nekoupíš. Odkazy na mašinky s 250 W a 20 tisíc otáček mají hodnotu jen pro opracování hliníku nebo plastu či dřeva.
Ten je pre mňa veľký. Mal som možnosť na rovnako vyzerajúcom niečo robiť, ale bola to haraburda, že ani klinec sa na tom nedal vytočiť. Nepamätám už aká to bola značka, ale vyzeral rovnako, len inej farby.
Založen: Mar 19, 2011 Příspěvky: 1964 Bydliště: Jižní Čechy Dačicko
Zaslal: st červenec 31 2024, 19:40 Předmět:
Je to čína jako vše ostatní v této ceně. Já na tom dělal několik celkem přesnejch věcí do zbraní / zápalníky a pod/ a celkem v pohodě. Výměnou kol v převodech jde nastavit posuv třeba pro závity atd. Já jsem s ním spokojenej.
Zaslal: čt srpen 01 2024, 7:42 Předmět:
Treba si ujasnit veci ,to co dokazes na hodinarskom sustruh,nedokazes na tom co dal obr. skorpions ci inych,a zase naopak!Sustruzit na hodinarskom idu robit jemne tvarovane suciastky ako ta oska do budika co som dal obr.s nozom v ruke!Ziadne upinanie noza a rucny posuv.Taku presnu osku po zakaleni aby aj sa dala pouzit dokaze len malo hodinarov co sustruzia desiatky hodin ,par rokov.Hodinar co cisti hodinky ,vymeni zle suciastky,meni baterky,koliky do naramku,vymeni sklo,nedokaze opravit vsetky zavady ,neni plnohodnotny hodinar.Poriadny hodinar ako ja s niekolkorocnymi skusenostami ,poznatkami z roznych remesiel tzv.vsekutil musi dokazat ako ja skoro vsetko,musi vediet odhadnut, co si moze v danej situacii dovolit,atd,atd.
IMG_20240730_204640.jpg
Komentář:
Velikost:
168.66 kB
Zobrazeno:
90 krát
IMG_20240730_204152-1.jpg
Komentář:
Velikost:
197.38 kB
Zobrazeno:
101 krát
IMG_20240730_203901-2-1.jpg
Komentář:
Velikost:
253.5 kB
Zobrazeno:
110 krát
_________________ Zbieram hlavne nefunkčné náramkové hodinky PRIM,prípadne rôzne opravím.
v GMe.cz měli svého času soustruh Proxon za 20.
Tady je pěkná kombinace soustruhu s frézkou.
Hledej a nedbej rad. MN-80 s vybavením lze sehnat pod 30k Kč. _________________ pro mládež - Hamíkův koutek
Zaslal: po srpen 05 2024, 19:10 Předmět:
Pozor na to, že frézovací hlava PF 250/BL se prodává bez toho soustruhu.
Soustruh na fotce je PD 250/E, ale dal by se použít i PD 400. _________________ Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.