Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Společný nulák pro dva fázové okruhy.
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Brozicek



Založen: Nov 07, 2005
Příspěvky: 1542
Bydliště: Studénka

PříspěvekZaslal: po srpen 05 2024, 17:28    Předmět: Společný nulák pro dva fázové okruhy. Citovat

V nové domě mé dcery došlo asi po dvou měsících k poruše elektrické instalace. Přestaly fungovat některé zásuvky a byl zničen kávovar a mikrovlnka.
Firma, která prováděla instalaci zjistila, že byla uvolněná svorka (a ztratil se kontakt) s jedním přívodem nuláku pro společnou nulovou sběrnici těchto dvou okruhu zásuvek, z nichž každý okruh byl připojen na jinou fázi. Po dotažení svorky byla oprava provedena.

V důsledku ztráty nuláku se na oba zničené spotřebiče ve stavu standby dostalo mezifázové napětí 400 V, které byly po ztrátě nuláku vlastně zapojeny do série na 400 V. To vedlo ke jejich zničení.

Firma odmítla odpovědnost za tuto nedotaženou svorku a tím zodpovědnost za zničené spotřebiče.

Mám dotaz, zda příslušné normy povolují zapojit ke dvěma různým fázím jednu sadu nulovacích svorek pro dva zásuvkové okruhy připojené na tyto dvě různé fáze.
Pokud by nulovací svorky nebyly propojené (společné) pro dvě fáze, tak by při ztrátě nuláku pro příslušnou fázi jen přestal fungovat příslušný zásuvkový okruh, ale na spotřebiče by se nemohlo dostat mezifázové napětí 400 V.

Snad jsem situaci popsal dost srozumitelně bez nakreslení situačního schématu.

PS: Díval jsem se zběžně na elektroniku kávovaru. Byla přerušená pojistka za vstupním filtrem před usměrňovačem. Bylo zřejmé, že došlo nějakým průrazům na usměrňovači a spínacím tranzistoru. Přesný rozsah zničených obvodů neznám. Kávovar i mikrovlnka šly do sběrného dvora.

K uvolnění kontaktu na svorce může samozřejmě dojít. Taková porucha by však neměla vést ke zničení spotřebičů jako se to stalo v popsaném případě.
Lze podle nějaké platné normy pro elektrické rozvody uplatnit u firmy reklamaci na zničené přístroje? Nebo bylo zapojení v pořádku a jen došlo bohužel k poruše uvolněním svorky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jezevec
Hlavní moderátor


Založen: Jun 13, 2004
Příspěvky: 5730
Bydliště: Břeclavsko

PříspěvekZaslal: po srpen 05 2024, 17:56    Předmět: Citovat

Při odpojení "nuláku" dojde vždy k přepětí, dostane se tam přes třífázové spotřebiče.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Cowley



Založen: Feb 04, 2005
Příspěvky: 3354

PříspěvekZaslal: po srpen 05 2024, 17:56    Předmět: Citovat

A kde se to propojení N uvolnilo?
Jestli v rozvaděči byly na společné N pod jedním šroubkem 2 jednofázové kabely, stalo by se to tak jako tak.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ransom



Založen: Jul 19, 2020
Příspěvky: 1940
Bydliště: Náchod

PříspěvekZaslal: po srpen 05 2024, 18:16    Předmět: Citovat

1) Samostatné svorky N nejsou pro jednofázové vývody z různých fází vyžadovány. V praxi se to tak ani nedělá, a pokud je skupina jističů za společným chráničem, ani by nemělo valný smysl.
2) Dodavatelská firma by se k tomu měla postavit čelem. Nedotažená svorka je jejich chyba, projevila se v záruční době a následkem byla škoda na spotřebičích. Pojistka na blbost profesní chyby nekryje, takže buď má lepší pojistku, nebo to zacáluje ze své kasy.

_________________
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 34342
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: po srpen 05 2024, 18:45    Předmět: Citovat

Kedze tie poskodene spotrebice hned "inteligentne" vyhodili, tak sa na nich firma vyserie.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Valdano



Založen: Jan 01, 2023
Příspěvky: 1882
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: po srpen 05 2024, 19:21    Předmět: Citovat

Brozicek napsal(a):
V novém domě mé dcery došlo asi po dvou měsících k poruše elektrické instalace...

Firma odmítla odpovědnost za tuto nedotaženou svorku a tím zodpovědnost za zničené spotřebiče.

Lze podle nějaké platné normy pro elektrické rozvody uplatnit u firmy reklamaci na zničené přístroje? Nebo bylo zapojení v pořádku a jen došlo bohužel k poruše uvolněním svorky.

Kávovar i mikrovlnka šly do sběrného dvora.

Dle mého názoru je vhledem k uvedenému prakticky nulová šance tento případ vyřešit reklamací.

To vyhození poškozených spotřebičů byla chyba.

K normám by mohl přihlédnout až soud na základně znaleckého posudku v případně řešení sporu soudní žalobou a v takovém případě by soudní znalec sám definoval příslušné normy. Takže o normu se nemusíte vůbec starat, protože při reklamaci je vám to v podstatě k ničemu a v případě soudního sporu to definuje soudní znalec.

Poraďte se s advokátem ať pošle dané firmě vytýkací dopis s žádostí o náhradu škody, kterou vyčíslíte a doložíte společně s reklamací skryté vady díla. Pokud to firma odmítne tak můžete zvážit podání podnětu u ČOI viz popis níže, ale to tento spor vyřešit nepomůže. Takže nakonec zbude podání soudní žaloby na příslušnou firmu, ale vhledem k tomu jak jste postupoval viz vyhození poškozených spotřebičů jste si tuto možnost zkomplikoval, ale i tak to můžete zkusit. Otázkou je jestli se vám náklady spojené s kroky (řešení přes advokáta + případné podání žaloby atd.) vůbec vyplatí vzhledem k reálné výši škody. V případě pokud byste soudní spor vyhrál a soud by vám přiznal i náhradu nákladů spojených s vedením sporu tak by se to vyplatilo. Bez přiznání náhrady nákladů by to však v případě vyhraného sporu mohlo být jen Pyrrhovo vítězství.

Zdroj: ČOI: Smlouva o dílo

ČOI napsal(a):
B. Zhotovení stavby

6. Reklamace stavby


g) Za co podnikatel odpovídá?
Projeví-li se na stavbě skrytá vada, je vaší povinností na ni opět bezodkladně poté, co ji objevíte, podnikatele upozornit. V rámci případného sporu vám právo ze skryté vady, kterou jste mohli při dostatečné péči zjistit, nebude přiznáno, pokud ji neoznámíte podnikateli bezodkladně poté, nejdéle však pět let ode dne převzetí stavby. Pokud by podnikatel tuto lhůtu ve smlouvě zkrátil, nebude se k tomu přihlížet.

h) Je na stavbu záruka?
Záruku na stavbu mít budete, pouze pokud vám ji podnikatel poskytne. Ze zákona na stavbu záruka není, je však možné si ji sjednat ve smlouvě, nebo ji podnikatel poskytne v záručním listě. Zárukou za jakost se podnikatel zavazuje, že stavba bude po určitou dobu způsobilá k užívání pro obvyklý účel nebo že si zachová obvyklé vlastnosti. Dohodnutá záruční doba by v každém případě začala běžet předáním stavby. Jaká práva vám náleží, záleží na vašem ujednání s podnikatelem.

Bez ohledu na to, zda záruka poskytnuta byla, či nikoli, podnikatel odpovídá ze zákona za vady stavby v okamžiku předání, u skrytých vad až do 5 let od převzetí.

7. Na koho se mohu obrátit?

Dozor nad dodržováním povinností o vlastnostech a ceně služeb, o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění reklamace, o možnosti mimosoudního řešení spotřebitelských sporů (ADR) a dalších povinností podnikatele vykonává ČOI. V případě zjištěného porušení uvedených povinností můžete podat podnět k prošetření. Ten vám ovšem nemůže pomoci vyřešit váš spor.


Naposledy upravil Valdano dne po srpen 05 2024, 19:57, celkově upraveno 3 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19697
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po srpen 05 2024, 19:43    Předmět: Citovat

Hlavně se nesnaž točit na tom, že každý okruh musí mít vlastní nulovou svorkovnici. Ransom to napsal správně - nedělá se to a nemělo by to ani smysl.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Brozicek



Založen: Nov 07, 2005
Příspěvky: 1542
Bydliště: Studénka

PříspěvekZaslal: po srpen 05 2024, 22:11    Předmět: Citovat

V příspěvku nešlo ani tak o nějakou reklamaci u dodavatele, i když jsem to tam napsal. Kávovar ani Mikrovlnka nejsou dnes tak drahé spotřebiče, aby to dcera s manželem neunesli. Už vůbec by nějakou reklamaci neřešili soudem.

Udělal jsem velmi amatérský situační "Náčrt 1" problému. Z toho je vidět, že pokud se odpojí nulák, a spotřebiče jsou ve stavu Standby (na displejích svítí hodiny), tak se asi spotřebiče poškodí z těch 400 V.

Proudový chránič na situaci nebude reagovat, protože vodičem PE neodejde žádný poruchový proud.

Na druhém situačním "Náčrtu2" jsem nulovou svorkovnici pro každou fázi oddělil. Při přerušení nuláku pro jednu fázi přestane zapojený spotřebič fungovat, a v druhé fázi bude fungovat dále.

Bohužel, pokud by došlo k přerušení nuláku ještě před jeho rozdvojením, tak se situace bude opakovat jako v prvním případě. Takže pro případy nějaké náhodné poruchy na nuláku popsané situaci nelze asi zabránit.

Nedívejme se na vzniklou situaci "právně", ale ryze technicky. To se může stát.



Situační náčrt 1.jpg
 Komentář:
 Velikost:  32.38 kB
 Zobrazeno:  4 krát

Situační náčrt 1.jpg



Situační náčrt 2.jpg
 Komentář:
 Velikost:  31.01 kB
 Zobrazeno:  4 krát

Situační náčrt 2.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 34342
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: po srpen 05 2024, 22:23    Předmět: Citovat

Technicky by pomohla prepatova ochrana. Slusnejsie zariadenia maju aspon varistor a poistku, casto staci potom vymenit tieto dve suciastky.

Pravne by si potreboval fakturu zo servisu, kde by bolo napisane, ze islo o poskodenie prepatim.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ransom



Založen: Jul 19, 2020
Příspěvky: 1940
Bydliště: Náchod

PříspěvekZaslal: po srpen 05 2024, 22:52    Předmět: Citovat

Brozicek:
Tohle už řešily mraky elektrotechniků dávno před tebou, nevím co chceš vymyslet "čistě technicky" nového.
Nulová sběrnice společná, dostatečně dimenzovaný přívod N, dotažená přívodní svorka. Na sběrnici samostatná svorka pro každý odchozí vodič. Nic víc nikdy nebylo potřeba.
Osobně doporučuju nepoužívat jeden společný třífázový proudový chránič pro řadu samostatně jištěných jednofázových vývodů. Protože nulákový kontakt chrániče je nejpravděpodobnější příčinou přerušení nuláku a výskytu sdruženého napětí na spotřebičích. Jediná možná pojistka je pak zmíněná přepěťovka - čtyřpólová a umístěná ZA KAŽDÝM TŘÍFÁZOVÝM CHRÁNIČEM.
Pokud se někomu zdá nákladné používat pro každý jednotlivý vývod kombichránič, pak je možné rozdělit jednofázové vývody do tří skupin a pro každou použít jednofázový společný chránič. Pak dostaneš i ty oddělené nulákové sběrnice pro každou fázi.
Nedotažená svorka je ale prostě chyba elektrikáře. Proti chybě elektrikáře není imunní žádné zapojení. Chybu někdy udělá každej, i ten nejpečlivější. Nemusí to nutně znamenat, že dotyčný je fušer. To se pozná z úplně jiných příznaků.

_________________
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZVUK2000



Založen: Apr 22, 2012
Příspěvky: 4076
Bydliště: Karvinsko

PříspěvekZaslal: út srpen 06 2024, 5:19    Předmět: Citovat

Ale ty se stále zaměřuješ na dva spálené spotřebiče. To co si nakreslil vypadá jako by ty spotřebiče měly společný přívod sdruženého napětí a někde v krabici rozdělené. Co se nedělá a kdyby čirou náhodou ano tak nemohly odejít obě zařízení , ale jen jedeno. Určitě budou napojeny do rozvaděče a každý bude mít separátní nulák. K přerušení nuláku patrně došlo v rozvaděči kde nic jiného než společný nulák být nemůže.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ransom



Založen: Jul 19, 2020
Příspěvky: 1940
Bydliště: Náchod

PříspěvekZaslal: út srpen 06 2024, 6:42    Předmět: Citovat

To přeci píše od začátku. Povolená svorka na sběrnici N v rozvod ici.
Ale odejít můžou na sdružené napětí samozřejmě oba spotřebiče. A taky odešly, a odcházejí i jinde.

_________________
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19697
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: út srpen 06 2024, 6:58    Předmět: Citovat

Ale je tam jasně napsané "svorkovnice nuláků", i když nejde o nulák, ale o vodič N.
Jistě, pár generací nás žilo s nulákem a nadto v hliníku,
zvyk železná je košile, a i tu nosíme jen ze zvyku.

Tak ten neutrální vodič do rozvaděče či do rozvodnice přichází jeden a je mu jedno, zda se pak rovnou na svorkovnici rozvětví k jednotlivým okruhům (bez ohledu na to, z které fáze jsou napájené), nebo se na první svorkovnici rozvětví k dalším svorkovnicím (třeba do jedné pro každou fázi).
Obě zapojení nejsou nic proti ničemu, i když mi smysl dělené svorkovnice N v jedné skříni uniká, pokud se tedy okruhy nevětví přes samostatné proudové chrániče, kde za každým by jedna svorkovnice byla.
Rozvaděč či rozvodnice přece musely být dodány s dostatečným počtem svorek jak na svorkovnici N, tak na svorkovnici PE, aby nebylo třeba bezdůvodně větvit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Brozicek



Založen: Nov 07, 2005
Příspěvky: 1542
Bydliště: Studénka

PříspěvekZaslal: út srpen 06 2024, 7:02    Předmět: Citovat

ZVUK2000 napsal(a):
..... To co si nakreslil vypadá jako by ty spotřebiče měly společný přívod sdruženého napětí a někde v krabici rozdělené. .......
Samozřejmě je to tak, jak jsi napsal. Nulák byl přerušen v rozváděči. Náčrty jen ukazují (zejména pro laiky), jak se na spotřebiče dostane přepětí.
Skutečné zapojení je mnohem složitější. Na každou fázi je přes jističe v rozváděči připojeno více okruhů zásuvek. Každý zásuvkový okruh v jedné fázi má v rozváděči svůj jistič a a fáze i nulák vedou přímo z rozváděče a "přeskakují" ze zásuvky na zásuvku daného okruhu.
Asi bylo štěstí, že při takové poruše nebylo na další zásuvky společné s mikrovlnkou a kávovarem připojeno více spotřebičů ve Standby, např TV, router a další. Škoda by byla asi větší.
Jinak dík odborníkům za reakce. Beru si z toho informaci, kterou jsem tušil, že nulová sběrnice se nikdy nerozděluje podle fází, ale je vždy společná. Takže s nepatrnou pravděpodobností se podobná závada může opakovat u každého, kdo má domovní rozvody rozdělené rovnoměrně do jednotlivých fází. U jednofázového bytového rozvodu toto nehrozí.
PS: Někde mi v hlavě zůstala dávná informace z dob před rokem 1989 , že někde v rozvodně elektrikáři při opravě neměli připojený nulák, a po připojení elektřiny na daném kabelu bylo veselo. Stalo se to myslím také na domku u bráchy, a elektrárna hradila tehdy všechny vzniklé škody.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19697
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: út srpen 06 2024, 7:19    Předmět: Citovat

Jo, stávalo se, že nulák (tehdy to opravdu byl nulák, než jsme si začali zvykat říkat mu PEN) upadl na sloupu. Když si to museli opravit technici distributora v přípojce a přívodu před zaplombovaným hlavním jističem, vesměs případné škody uhradili, samozřejmě, nebyl-li rozsah škod podezřele navýšený.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund