Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Elektronické počítadlo k ruční vrtačce pro vinutí induktorů
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Zapojení ze šuplíku
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 18314
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: ne srpen 11 2024, 16:31    Předmět: Citovat

Víš o tom, že tohle všecko umí retro šváb ICM7217 už někde z půlky 70-tých let? DIL28, čítaní nahoru a dolů, čtyřmístnej displej, přednastavení čtyřma BCD palcovejma přepínačema. Setkal jsem se s ním ještě za hlubokýho bolševika, kdy s ICM7226 řídil odpočet přednastavený doby kalící pícky na dioptrický skla.
Ale chápu, kdo si hraje nezlobí. Laughing
Na ty ICL, později Intersil šváby ICM se v Česku dost zapomělo, do plyšáku byly až na 7106 a 7107 v podstatě nedostupný. V dobách před jednočipama uměly dost různých jednoúčelových věcí.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ransom



Založen: Jul 19, 2020
Příspěvky: 2023
Bydliště: Náchod

PříspěvekZaslal: ne srpen 11 2024, 17:24    Předmět: Citovat

Když dva dělají totéž, není to vždy totéž.
Mě tohle dílko fascinuje. Někdo by to udělal s Arduinem, někdo by napsal skript pro Raspberry, jinej by to celý sesmolil čistě mechanický ze starýho budíku a počítadla z magneťáku.
Já bych vytáhnul ze skříně trofejní PLC, a protože mi nezbyl žádnej panel, virtualizoval bych si HMI na noťasu. Prostě proto, že s tím už umím a je to pro mě nejjednodušší cesta.
Za mě tedy hluboká puklina. Už jsem dlouho neviděl nic, co by tak dokonale naplňovalo obsah slova "bastlení".

_________________
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
martinkopp



Založen: Oct 12, 2023
Příspěvky: 168

PříspěvekZaslal: ne srpen 11 2024, 17:32    Předmět: Citovat

Lojza1: Já si návrh bez počítače nedokážu představit kvůli efektivitě a rychlosti práce hlavně. Před sebou mám velký 43" monitor + 2 menší "visí" po stranách nahoře kde mívám třeba datasheety, různé online informace, schémata při programování, puštěnou televizi Smile apod. Na hlavním to na čem pracuju, třeba desku při routování, mikroskop při pájení... Monitor na stole nijak nepřekáží, to spíš klávesnice. Ono u větších projektů ti to na papír stejně nevleze, představ si, že tam máš těch obvodů třeba dvojnásobek, děláš neustále nějaké změny a opravy apod. Papír na stole mi překáží víc než monitor na zdi. Při vývoji si prostě nakreslím obrovské schéma a jedním kliknutím a zvýrazněním spoje okamžitě vidím co kam vede. Samozřejmě tam kde to má smysl používám taky funkční bloky, například drivery k pohonům kde je hromada obvodů, ale mají jen pár vstupů a výstupů a dají se bez problémů odladit a otestovat zvlášt nakreslím jen jako obdélník a zapojení a desku mám ve zvláštním schématu, ale ne vždy to je výhodné takto kreslit. Samozřejmě výrobní dokumentace takto vypadat nemůže, ale při vývoji je to výhodnější z hlediska rychlosti orientace v zapojení.

Desky si nechávám dělat v PRC, 10x10cm vyjde na kilo i s poštovným. Můj čas je mnohem cennější. Ale ani tak se drátování u prototypů nikdy nevyhnu. Představivost mám taky dobrou, ale je ti prd platná když přehlídnež že 5ks termočlánkových MAX31855 na desce jede na 3,3V a zbytek desky na 5V jako se mi stalo minulý týden Smile. To pak proškrabáváš a drátkuješ.

Někdy to ale opravdu s hotovou deskou nejde. Například navrhuji stroj a netuším jak dobře a jestli vůbec bude chodit mechanika, zjistíš že tady musíš přidat motor, támhle snímač, klávesnice potřebuje víc tlačítek apod, takže se to drátuje postupně. Udělá se základ na který se postupně nabaluje zbytek a tak bych musel na hotové desce všechno pájet znovu. Něco jako například že jsi u tvé konstrukce zjistil že vrtačka je kvůli problémům s vypínáním nepoužitelná a tak bys tam dal palcové přepínače na nastavení počtu závitů, čítač a oscilátor s rampami na rozběh a doběh a cívku bys dal na krokový motor. Prostě větší zásah do hw. Takže univerzální deska, samopájitelný drát a jedu. Při troše cviku nejsou větší problém ani QFN, TQFP pouzdra apod, viz např tady.


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lojza1



Založen: Nov 23, 2021
Příspěvky: 338
Bydliště: Uh. Hradiště

PříspěvekZaslal: ne srpen 11 2024, 21:11    Předmět: Citovat

Celeron: No ano, ten komplexnější brouk by se třeba dal nějak použít. Moje předchozí počítadlo se také přednastavuje mechanickými přepínači. Nové už ne a jsem tomu rád. Obě mají pětimístný displej a ukazují na posledním místě desetiny závitů, takže to je tak akorát, aby to nebylo omezující. Čtyřmístný je málo. Ona ta vrtačka nemá výstup hodin a směru. Má výstup dvoufázového senzoru. To je dost podstatný rozdíl. Nejmenší napájecí proud uvádějí typ. 350 uA, což je pro zálohovací článek víc, než mých 10 nA u velké sestavy CMOS. Ovšem ten brouk je pro LED a celé je to pak orientované příkonově dost jinak. Takže ono to není tak docela že tohle všecko ten brouk umí. Vlastně by se s ním dala nahradit jen část čítačů 4029 a jejich dekodérů 4543, ale velmi mizerně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lojza1



Založen: Nov 23, 2021
Příspěvky: 338
Bydliště: Uh. Hradiště

PříspěvekZaslal: ne srpen 11 2024, 21:39    Předmět: Citovat

ransom: Asi to cítíme dost podobně. Já se mám do konce života co učit a stavění z hradel mě snad posouvá nějakým nadčasovým směrem. Jsou věci, které bych se musel učit skoro od začátku a ono se to všechno stihnout nedá. Mohl bych použít nějaký MSP430. Trochu jsem se s nimi už v minulosti seznámil a ctím jejich vlastnosti. Některé mají dost nožiček i pro velký nemultiplexní displej. Musel bych to programovat s vědomím, že časem pohřbím notebook a na novém už v budoucnu třeba nespustím vývojové prostředí. Mám zkušenost, že u tak komplexní součástky se třeba nějakým hrubým šťouchnutím do napájení nebo jiných vývodů snadno poškodí uložený program. Arduino a Raspberry jsou od vyhovující jednoduchosti ještě řádově dál, než mikrořadiče MSP430. Tam, kde to není nutné, bych se zbytečně složitým součástkám u investičních konstrukcí raději vyhnul.
Jsem si vědom, že stavěním z logických broučků jdu proti směru své socializace. Díky za povzbudivý projev podpory.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lojza1



Založen: Nov 23, 2021
Příspěvky: 338
Bydliště: Uh. Hradiště

PříspěvekZaslal: ne srpen 11 2024, 21:50    Předmět: Citovat

martinkopp: Funguješ jako profesionál v nějaké oblasti. Já si spíš hraji a nechci zabřednout moc hluboko do aktuálních složitostí, které někomu vydělají peníze, ale já bych je takto nevytěžil a zanedlouho bych to klidně mohl zase zapomenout. Každopádně se mohu ostatními tak či onak inspirovat, takže díky za příspěvek. K těm destičkám z Číny mám oparný vztah. Něco se tam chystám objednat, až ověřím finální návrh destičky na podomácku prokoveném vzorku. Potřebuji to stihnout, dokud obchod s Čínou ještě funguje. Perspektivně bych s Čínou nepočítal.
Jak jde čas, zrak se mi nezlepšuje a nevím, jak budu ke stáru vidět na drobná moderní pouzdra. Naopak si vážím tradičních DIL a možnosti velmi snadno a levně používat objímky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lojza1



Založen: Nov 23, 2021
Příspěvky: 338
Bydliště: Uh. Hradiště

PříspěvekZaslal: po srpen 12 2024, 0:17    Předmět: Citovat

Tiskl jsem si teď do šanonu to opravené schéma a všiml jsem si nedopatření při číslování rezistorů. Opravil jsem to a upravil i číslování kondenzátorů. Zapojení samo je nezměněné. Stejně tak i schéma prototypu. Je to zde a pokud bych ještě něco měnil, budu to tady aktualizovat.
A je to tady. Obsesivně jsem se ke schématu vracel a hledal jsem lepší řešení. Zde je aktuální zatím a možná navždy nevyzkoušená verze improoved.



CWCounter.pdf
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  CWCounter.pdf
 Velikost:  80.74 kB
 Staženo:  15 krát


CWCounter improoved 9.pdf
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  CWCounter improoved 9.pdf
 Velikost:  83.54 kB
 Staženo:  1 krát


CWCounter improoved 9 color.pdf
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  CWCounter improoved 9 color.pdf
 Velikost:  84.66 kB
 Staženo:  1 krát



Naposledy upravil Lojza1 dne čt srpen 22 2024, 2:46, celkově upraveno 9 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
elnovy



Založen: Jul 04, 2010
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: po srpen 12 2024, 16:58    Předmět: Citovat

Měl bys dostat diplom hlavně od modrých ptáků který tady tak rádi kritizujou počítače a vše co nahrazuje takovouhle brabčárnu .
Precizně udělaná brabčárna drátů gratuluji . Question Idea Arrow Neutral
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Lojza1



Založen: Nov 23, 2021
Příspěvky: 338
Bydliště: Uh. Hradiště

PříspěvekZaslal: po srpen 12 2024, 19:47    Předmět: Citovat

elnovy: To jako že by se místo kontrastního LCD, který má hodně vývodů, použil běžný počítačový monitor třeba s VGA? Já jsem to celkově asi nepochopil, ale vlastně ani nemám zájem se po podstatě takových myšlenek pídit. Děkuji za názor a prosím další nepřidávat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Cust



Založen: Jan 17, 2007
Příspěvky: 6529
Bydliště: Milotice u Kyjova

PříspěvekZaslal: po srpen 12 2024, 20:41    Předmět: Citovat

Přeci jen jeden přidám:
Nikdy by mě nenapadlo to dnes stavět z hradel, ale za to schéma na jednu A4 máš u mě za jedna! Smile a krom toho jsem byl před týdnem v UH a zjistil jsem, že mezi náměstími máte dobrou zmrzku, takže 1 s *. Cool
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Lojza1



Založen: Nov 23, 2021
Příspěvky: 338
Bydliště: Uh. Hradiště

PříspěvekZaslal: po srpen 12 2024, 21:10    Předmět: Citovat

Cust: Zdravím. Ta prosba byla adresná, uvedená oslovením a samozřejmě nebyla pro ostatní.
Ono je to tady celkově fajn místo k životu. Až se zase budeš chystat do UH, pošli SZ. S těmi hradly, jak už jsem napsal, jsem si vědom neslučitelnosti s mou socializací. Jasně, dnes už by to tak dělal málokdo. Ale jsem upřímně přesvědčený, že by to jako kulturní a třeba i strategická dovednost mělo být přinejmenším v odborných kruzích zachováno, a to bez cviku reálně moc nejde. Když se to bere jako stavění si z kostiček, člověk si emočně vrací rané dětství a to já rád.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Cust



Založen: Jan 17, 2007
Příspěvky: 6529
Bydliště: Milotice u Kyjova

PříspěvekZaslal: po srpen 12 2024, 21:16    Předmět: Citovat

Very Happy Určitě někdy přijedu. UH je pro mne srdcovka - odkroutil jsem 4 roky v Kollárové na prumce.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Lojza1



Založen: Nov 23, 2021
Příspěvky: 338
Bydliště: Uh. Hradiště

PříspěvekZaslal: po srpen 12 2024, 21:20    Předmět: Citovat

To já ne, ten věk jsem prožil v Praze. Ale lepší tam ta průmka nejspíš nebyla.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Cust



Založen: Jan 17, 2007
Příspěvky: 6529
Bydliště: Milotice u Kyjova

PříspěvekZaslal: po srpen 12 2024, 21:26    Předmět: Citovat

V učitelských novinách, hledal jsem kam na VŠ, byl zveřejněný žebříček prumek v ČR. Na první místě toho času byla Praha Ječná na druhém UH Kollárova.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Lojza1



Založen: Nov 23, 2021
Příspěvky: 338
Bydliště: Uh. Hradiště

PříspěvekZaslal: po srpen 12 2024, 21:30    Předmět: Citovat

No právě. Já jsem nechodil tam ani tam. U nás byli fajn jednotlivci. Na FEL jsem si to vynahradil celkově.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Zapojení ze šuplíku Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Strana 3 z 6

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund