Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Zesilovač - nastavení zisku potenciometrem

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
lukeB



Založen: Aug 17, 2024
Příspěvky: 7

PříspěvekZaslal: so srpen 17 2024, 10:44    Předmět: Zesilovač - nastavení zisku potenciometrem Citovat

Zdravím osazenstvo. Snažím se postavit frekvenční generátor se zesilovačem podle tohoto návodu: https://www.instructables.com/Poor-Mans-Waveform-Generator-Based-on-RP2040-Raspb/. Frekvenční generátor už mám, je to postavené na Raspberry Pi Pico, řídí to Python, je k tomu DAC převodník ze 23 rezistorů. Funguje hezky (ale je to slabé a vysoká impedance, takže to chce zesik). Tak teď ten zesilovač. Já bych ale rád, aby neměl pevný gain jako v originálním návodu, ale nastavitelný potenciometrem řekněme v rozsahu gain = 1 až 3 (namísto pevného 2). Otázka je, kam dát potenciometr a jak velký, případně jaký k němu odpor, zkrátka, jak upravit schéma. Zkusil jsem tuto úpravu: https://imgur.com/a/c2PlRYr, je to OK? Postupoval jsem dle vzorce zisk = 1 + Rf/Rg, s tím že tady prostě regulujeme Rg v rozsahu od-do. Není to úplně lineární, což mi zas tak nevadí. Nevím, co by udělalo jiné zapojení. Může někdo prosím poradit? Uppozorňuju, že ač jsem se v dětství něco napájil a teď se zas do něčeho pouštím po delší době, moje znalosti návrhu obvodů v analogové elektronice jsou minimální, ne-li nulové. To už spíš vím něco o digitálu a programování.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
HF_Tech



Založen: Apr 25, 2022
Příspěvky: 846

PříspěvekZaslal: so srpen 17 2024, 12:00    Předmět: Citovat

Tu úpravu jsi udělal správně. Signál za operačním zesilovačem dělá to, co chceš. Problém je v navazující části s tranzistory.
Správně by se mělo použít zapojení, kde je zpětná vazba (odpor R5) zavedena až na výstup zesilovače a tím se kompenzuje zkreslení výstupní silové části a zisk přesně sedí. Problém je, že se už musí trochu počítat a konstrukce musí mít určitou kultůru, jinak to může kmitat.
Tohle publikované zapojení je v zesilovací části pěkný paskvil.
Použitý OZ je zbytečně drahý a jeho dobré vlastnosti zabijí tranzistorový stupeň. 5V stabilizátory pro OZ jsou také úplně zbytečné.

Podle použití by bylo vhodné použít třeba TDA2030 nebo nějaké jiné zapojení "op amp booster".
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samponek



Založen: May 11, 2015
Příspěvky: 3568

PříspěvekZaslal: so srpen 17 2024, 12:05    Předmět: Citovat

Použij AD826 s bufferem, něco jako 2SA2210/2SC6082.
Potenciometrem potom nastavíš zesílení v potřebném rozsahu.
TDA2030 nebude fungovat na 15Mhz.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ransom



Založen: Jul 19, 2020
Příspěvky: 2023
Bydliště: Náchod

PříspěvekZaslal: so srpen 17 2024, 12:07    Předmět: Citovat

Úroveň je nastavována přímo v programu, ne? To je značně nevýhodné z hlediska zkreslení při malých úrovních. Optimální by bylo generovat signál v plné urovni. Pak regulovat jeho úroveň v rozmezí 20dB (1:10) potenciometrem nebo krokově, pak dát výstupní zesilovač a na výstup pak kompenzovaný dělič s krokem -20, -40 a -60dB. Tím se získá pohodlně a olynule nastavitelný rozsah výstupních napětí dejme tomu od 1mV do 10V.
Souhlasím s tím, že výstupní část je tu poněkud vojebaná.
TDA 2030 opravdu nee, ani jiný audio zesilovač. Pokud by se ale dodrželo uvedené blokové schéma, pak jako výstupní sledovač úplně stačí symetrický buffer ze čtyř tranzistorů. Doporučuju ho udělat symetricky napájený a stejnosměrně vázaný. Výstupní kondenzátor, když už bys ho chtěl mít, tak musí mít tak velkou kapacitu, aby nelikvidoval nízké frekvence. A zároveň tak malou parazitní indukčnost a ztráty, aby nelikvidoval ty vysoké. Což je docela oříšek. Skládáním třeba bipoláru s nějakým malým svitkem, keramikou nebo slídou vytvoříš zajímavý paralelní rezonanční obvod.

_________________
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
HF_Tech



Založen: Apr 25, 2022
Příspěvky: 846

PříspěvekZaslal: so srpen 17 2024, 12:24    Předmět: Citovat

Jsem říkal v závislosti na použití. Tazatel je celkem začátečník a vy mu nabízíte kanón na vrabce.
Na buzení audio věcí TDA2030 s přehledem vystačí. Když ho odpálí, tak se celkem nic neděje.
Na náročnější práci je perfektní zapojení s BUF634A za třetinu ceny samotného AD826, ale už to člověk nepostaví na nepájivém poli.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samponek



Založen: May 11, 2015
Příspěvky: 3568

PříspěvekZaslal: so srpen 17 2024, 12:58    Předmět: Citovat

Beru to vždycky podle recyklovaných IO na IC Fujitec a tam je AD826 za 21kč + doprava 9kč.
(originální z demontáže)
BUF634A je jenom nepoužitý za 59.
Právě proto, že je celkem začátečník, TDA2030 by musel být zapojený daleko od doporučení katalogu a radši bych se tomu vyhnul.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
danhard



Založen: Mar 05, 2007
Příspěvky: 6149
Bydliště: Jesenice u Prahy

PříspěvekZaslal: so srpen 17 2024, 18:01    Předmět: Citovat

Samponku, to jsou dobrý ceny, dej přímej odkaz.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
samponek



Založen: May 11, 2015
Příspěvky: 3568

PříspěvekZaslal: so srpen 17 2024, 19:22    Předmět: Citovat

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
lukeB



Založen: Aug 17, 2024
Příspěvky: 7

PříspěvekZaslal: so srpen 17 2024, 22:25    Předmět: Citovat

Já děkuji všem za komentáře, ale nejsem bohužel tak školen, abych dokázal v zásadě postavit něco jiného než co je v nějakém návoděSmile To je na mě moc vysoký level. Chápu, že ten autor to nějak splácal a není to optimální, ani moc slavné, ale každopádně tvrdí, že mu to fungovalo, takže když to udělám podle něj jak ta opice, tak to musí vyjít. Frekvence mi stačí já nevím někde do 2 MHz. Zaujala mě nicméně principielní poznámka o tom, že na co 5V stabilizátory na OZ. No kdo ví, možná to otestuju i se zdrojem -5V a +5V, což bych tedy na ten OZ mohl přivést přímo jestli to chápu dobře? Nicméně pokračování toho obvodu tam vyžaduje +12 V a -12 V jak jsou ty tranzistory, to by se zas muselo překopat, že.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samponek



Založen: May 11, 2015
Příspěvky: 3568

PříspěvekZaslal: ne srpen 18 2024, 7:22    Předmět: Citovat

Použij doporučené katalogové zapojení AD826, jsou využité oba paralelně, zesílení je 2, napájení +-12V, pokud by byl potřeba ještě větší proud, dokreslím ti tranzistory, které jsou součástí zpětné vazby.
U zapojení, které máš nejsou tranzistory součástí zpětné vazby a proto bych to nepoužil, fungovat to sice bude, ale horší.
U TDA2030 při zesílení 1 nebo 3 nastane problém se stabilitou a jsou potřeba kompenzace, které nemusí vžycky dobře fungovat.

Pokusy na nepájivém poli úplně zruš, při frekvenci řekněme 400khz a výš to dopadne vždycky špatně, použij klidně broušák a SMD prvky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.20 sekund