Zaslal: út srpen 20 2024, 18:12 Předmět:
Jinak jsem se po letech dověděl, že "konkurenční tým" u výrobce van hledal zkraty pomocí proudu 5-10A a termokamerou.
Já ty 0805 zkratované kondy v mixpultech občas taky hledal obdobně, prstem konkétní hnízdo a konkrétní kus v hnízdě "termokamerou chudých" podle pana Šedého, čili lupa a uchošťour s desilovanou vodou nebo IPA a koukat, kde se rychleji odpařuje . _________________ Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Založen: Feb 14, 2005 Příspěvky: 9169 Bydliště: Brno (JN89GF)
Zaslal: út srpen 20 2024, 18:23 Předmět:
Já jsem už taky přešel na termokameru, z lab. zdroje pošlu do vedení nějakej proud a koukám.
Tady zrovna napájení k mcu, to bylo vadný. Vlevo nahoře je připojení, nejvíc hřejou právě ty napájecí dráty, pak trojice blokovacích kondů a už jen cestička k mcu.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18662 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: st srpen 21 2024, 0:05 Předmět:
Ten dvojhrot mám taky, je to základní příslušenství YR1035+. Ale jak s tím chceš něco zkoumat skrz pájecí masku, ty hroty jsou od sebe vzdálený cca 5 mm. _________________ Jirka
Napadlo mě k miliohmetru přidělat pípadlo a zapojit na vodiče napětí, ale uvnitř krabičky je 3.7V
A zhotovit hroty podle Celeron
Píšou, že proud 100mA a uvnitř trimr na kalibraci, ale co je horší tak 4.2V výstupní napětí.
Založen: Mar 12, 2008 Příspěvky: 3047 Bydliště: Považie - Vorošilovo
Zaslal: pá srpen 23 2024, 21:33 Předmět:
Sendyx napsal(a):
Jinak jsem se po letech dověděl, že "konkurenční tým" u výrobce van hledal zkraty pomocí proudu 5-10A a termokamerou.
Rovnako aj ja v práci postupujem podobne, akurát nie som rozmaznaný termokamerou (lebo je vraj drahá, podľa môjho majstra.... 😁)
Postup mám nasledovný: Treba dodržať maximálne napätie, ktoré je v tej vetve používané. Napr. 12V. Nastavím na zdroji 12V a s čo najkratšími a najhrubšími (to kvôli úbytku, aby nezačali čudiť skôr kábliky... ) káblikmi sa pripojím do obvodu. Zapnem a postupne zdvíham prúdové obmedzenie. A väčšinou nastane klasika: ,,Dym ukáže cestu", t.j., vadná keramika, dioda, tranzistor začne dymiť. Prípadne sa okolie skratovanej súčiastky začne prehrievať, čo sa dá overiť prstom.... Takto fungujem už 15 rokov v ,,profi 😎" firme a zatiaľ som všetky skraty našiel.... Občas, pri výkonových SMT prvkoch, zoradených paralerne aj 5 - 6 ks už idem až na 20A / 12V.... 😁
Zaslal: ne srpen 25 2024, 10:28 Předmět:
To ti nepovolej ani pistolku optickej pyrometr? Použitelnej se dá koupit za 500 CZK, (20 Ojro). Přejedeš s ním párkrát po desce a hned víš, kde topí. Tyhle levný možná neměří přesně teplotu, ale na rozdíly teplot fungují bez problémů. _________________ Jirka
Zaslal: ne srpen 25 2024, 11:16 Předmět:
No má to většinou úhel je kterým snímá namalovanej nahoře nad pyrometrem. Já mám tedy drahýho Rayteca (tenkrát 4500,-) s laserem na zaměření, kterej má 20 cm od čočky snímací kolečko průměr 25 mm a ve vzdálenosti 60 cm kolečko průměr 75 mm. Pokud se měří teplota větší plochy, tak to ukáže průměrnou teplotu podle jejich rozdílu a velikosti ploch.
Já s tím přehřátý body hledám bez problémů. Díra před čočkou má průměr 20 mm, zkoušel jsem ji zmenšit přelepením černou Duct tape s 10 mm dírou vyseknutou lochajznou. Je to pak víc zaostřený, takže ty SMD mrchy to najde přesněji. Ale pod cca 8 mm to už je kontraproduktivní, začne se to chovat jako "camera obscura" (čočka bez skla). _________________ Jirka
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3
Strana 3 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.