Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Pozice DA převodníku v audiocestě ?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7545

PříspěvekZaslal: pá srpen 16 2024, 18:41    Předmět: Citovat

Třeba v PC byla jednou z posledních zvukovek s analogovým mixérem a korekcemi AWE64, ještě na ISA sběrnici.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
padik



Založen: Jan 02, 2015
Příspěvky: 369

PříspěvekZaslal: so srpen 17 2024, 14:34    Předmět: Citovat

Kdysi jsem se na nějakém foru ptal, kam a jak se vlastně "nakýbluje" externí ekvalizer v mobilu či pc, když je to aplikace či software. A je to v podstatě všechno kompatibilní se vším. Odpověď jsem nedostal.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ransom



Založen: Jul 19, 2020
Příspěvky: 2023
Bydliště: Náchod

PříspěvekZaslal: so srpen 17 2024, 14:58    Předmět: Citovat

Asi tak od prvních šestnáctibitových soundblasterů (éra WIN95) je audio zpracovávané digitálně. Zvukové jádro je součástí kteréhokoli OS, čili Win, Linux, Ios, i všecky možné odvozeniny. On není důvod dělat to analogovými obvody ovládanými přes sw. Softwarově je to jednodušší, univerzálnější, a diky rychlému vývoji softu i potenciálně kvalitnější.
Jakékoli softwarové ekvalizéry, DSP, nahrávadla i přehrávadla buď využívají zvukové jádro systému, které je právě k tomu navržené (jednodušší cesta), nebo pro vyšší nároky mají svoje vlastní zvukové jádro, tomu systémovému se vyhnou, a vynutí si exkluzivní přístup přímo na zvukové zařízení.
Třeba: V PC můžeš používat na video, Youtube a podobně systémové zvukové jádro. To hraje přes zvolené zvukové zařízení, kterých můžeš mít i několik. K tomu si můžeš nahrát nějaký ekvalizér. Ten se napojí právě na systémové zvukové jádro, a ovliv´buje zvuk všeho, co tudy jde. Typicky třeba do repráčků v monitoru.
Zároveň ale můžeš mít nainstalovaný na muziku nějaký lepší hudební přehrávač. Tomu v exkluzivním režimu udělíš výhradní přístup do lepšího zvukového zařízení - třeba do USB DACu, ze ktrerého se pošle zvuk do zesilovače a do beden. (Ve Windows třeba Foobar, v Linuxu Clementine). Do téhle cesty už ale ten ekvalizér nezasahuje.

Další cesta audia do zvukového zařízení se dá vytvořit ve Windows pomopcí ASIO nebo Wasapi (opět obejde zvukové jádro), v Linuxu přes různé aplikace jako PipeWire. A zase se tahle cesta dá přidělit obecně všem zvukovým zařízením a softu, nebo jen exkluzivně.

_________________
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
padik



Založen: Jan 02, 2015
Příspěvky: 369

PříspěvekZaslal: čt srpen 22 2024, 14:10    Předmět: Citovat

Moc a moc dík, ransom. Takhle to stačí. Proto tedy znalci říkají, že není stejný zvuk z čehokoliv. Mohu k doplnění??: Nahrával jsem z externí zvukovky do pc, ze Spotify. Dělá to soubory waw. Zvuk stojí za houby a proto mne zajímá, jaký hardware či soft se toho účastní. Rád bych si označil "viníka".
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19768
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt srpen 22 2024, 15:36    Předmět: Citovat

Rozumím tomu dobře, žes z jedné externí zvukovky přetáhl analogový výstup do vstupu PC, a znovu digitalizoval? Při tom se dá zčunit zvuk nejméně dvěma dalšími způsoby, pokud tedy nebyl mizerný už na Spotify...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ransom



Založen: Jul 19, 2020
Příspěvky: 2023
Bydliště: Náchod

PříspěvekZaslal: so srpen 24 2024, 14:13    Předmět: Citovat

Tohle nedává smysl hned z několika důvodů.
Laciné a integrované zvukovky nenahrávají nic moc. Pokud propojíš výstup jedné zvukovky se vstupem druhé, vytvoříš zázračnou zemní smyčku, která bude zcela nahodile generovat pazvuky, zkreslení, chytat digitální rušení z obvodů počítače. A je nesmysl nejdřív digitální signál převádět na analog a hned ho zase digitalizovat.
Pro nahrávání čehokoli, co se přehrává v počítači slouží třeba WhatYouHear rekordéry (existuje jich řada). Ten ukládá do zvoleného formátu všecko, co právě teče zvukovým jádrem.

Pak tedy ještě úplně nechápu, proč nahrávat ze Spotify. Ale to není předmětem vlákna.

_________________
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund