Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Generálka tiskárny Rebel II

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> 3D tisk
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 18427
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: ne srpen 11 2024, 17:00    Předmět: Generálka tiskárny Rebel II Citovat

Mám už asi 9 let tuhle tiskárnu ze stavebnice Zahradník. No to co po ní chci celkem vyhovuje. V poslední době mě ale párkrát vypekla, třeba po několika hodinách tisku zamrzla. Už to jednou dělala před asi čtyřma rokama, vyměnil jsem elyty ve zdroji a byl pokoj. Ale těch hodin od tý doby nenakroutila tolik aby zase byly elyty v kopru.
Před pár dny jsem si všiml, že už při nahřívání bedu bliklo osvětlení tiskový rampy a tisk se resetoval.
Ono to může mít i kupu dalších příčin, rozlámaná kabeláž, nahodilej šlus na bedu, načatá elektronika Ramps a nebo řídící Arduino Mega. Ale zdroj je nejpravděpodobnější, potom rozlámaný kabely a tím velký kolísání odběru. Jinej zdroj nemám a tak jak ho pořádně odzkoušet? Zatížit na proud blízkej maximu a abych u toho nemusel sedět a čekat, tak z výstupního napětí napájet cívku relé, přes kterou bude zdroj napájenej? No a čekat jestli něco teplem vyhnije?
Nebo udělat nějakej multicvakátor s FETem, co bude připojovat a odpojovat zatěžovací odpor a trápit zdroj dynamicky?

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
martinkopp



Založen: Oct 12, 2023
Příspěvky: 217

PříspěvekZaslal: ne srpen 11 2024, 18:05    Předmět: Citovat

Dej na napájení osciloskop, nastav single trigger někde pod napájecí napětí vyšroubuj trysku aby se nezapekla, nastav vzduch ofuku na heatblok at se chladí a simuluje spotřebou při tavení a zapni nějaký dlouhý tisk naprázdno bez filamentu.

Ideálně ten gkod kde se ti to kouslo, pokud ho ještě máš. Jednou se mi stalo že při tisku nějakých pitomostí mi tiskárna ztrácela kroky, přičemž před tím tiskla všechno bez problémů. Stačilo o chloupek pootočit model a už to zase jelo. Nakonec jsem logickým analyzátorem zjistil, že při napojení táhlého oblouku na rovnou čáru se pohon nesmyslně bez rampy zastavil a rozběhl a ztratil tak kroky. Stačilo úhel linky v gkodu ručně o desetinu posunout už to nedělalo. Byla to nějaká chyba při výpočtu dráhy ve fw. U tebe to bude mít nejspíš jinou povahu, ale použitím gkodu jež se ti kousl nic nezkazíš.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 18427
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: ne srpen 11 2024, 18:52    Předmět: Citovat

Ale ono to udělalo celkem 2 x při tisku z SD karty při nahřívání bedu a trysky, takže tam žádný pohybový g-cody nebyly. Jen ty inicializační jako home, teploty ale X,Y,Z byly zrovna v klidu.
To co to dělá tobě bude asi problém zápisu obnovovacích info o vrstvě při SD tisku. Na Trubce jsou k tomu videa. Pozná se to hlavně vynecháním malých úseků při slabostěným tisku. Je to buď nahodile ve vrstvách a nebo to dělá ve stejným místě a pak vidíš svislý kaz.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
martinkopp



Založen: Oct 12, 2023
Příspěvky: 217

PříspěvekZaslal: ne srpen 11 2024, 20:43    Předmět: Citovat

Jo, já to uváděl jen jako příklad že je dobré použít ten gkod kde to udělalo. Pokud to dělá jen při nahřívání, tak to asi nebude potřeba, ale postupoval stejně. Napiš kousek gkodu tak, aby se zahříval bed na nějakou vysokou teplotu kterou normálně nedosáhne (pojede pořád naplno) a občas ho třeba na 2 vteřinky vypni abys simuloval proudové nárazy. Heatblock nech taky běžet, přidá nějakou tu ampéru zátěže navíc. A zkoušej to s tím osciloskopem. Pokud se to resetne a osciloskop nic nezachytí, problém ve zrdoji nebude.

Případně pokud máš regulaci bedu řízenou pomocí PWM o nějaké frekvenci v řádu kHz, můžeš zkusit nastavit topení tak, aby jela nepřetržitě se střídou třeba 50%. Z toho fitrační kondíky ve zdroji taky nebudou nadšené a mohou pěkně žhavit (vyzkoušej).

Nevím co myslíš tím zápisem obnovovacích info o vrstvě při SD tisku. Ale asi to bude něco jiného. Já mám kartu v modulu s dotykovým displejem a data mi jdou po UARTu v ASCII do desky s nějakým Cortex M3 ARMem. Dal jsem logický analyzátor na signál step k driverům a tam bylo vidět, že se v tom místě pohony bez ramp zastavily a chvilku na to zase rozjely na plno, přičemž samozřejmě ztratily krok. Projevovalo se to jako takové celkem dobře slyšitelné cuknutí, jako by do něčeho vozík narazil. Přitom pro zastavení nebyl žádný důvod, byla to prakticky rovná linka, žádný roh apod. Dělalo to v místě kde navazoval oblouk o průměru několika desítek cm na rovnou čáru. V každém případě, po upgrade FW už to nedělá, inkriminovaný gkod jsem si schoval.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 18427
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: ne srpen 25 2024, 12:06    Předmět: Citovat

Tak jsem vyměnil všechny elyty ve zdroji. Původní byly převážně Chang. Kapacity do 10 uF byly nějaký načatý, kapacita tak 50-60%, ESR mimo tabulku na zajícometru. Nacpal jsem místo nich Nippony KZM z AME.
Zjistil jsem, že přívodní kabely topení, krokáče a dalších k extrudéru, který se nejvíc pohybují, byly na dvou místech prodřený a jeden vodič ke krokáči se při zatažení přerušil. Tak jsem v pátek nakoupil v modeláři kartáčovinu se silikon izolací a pletený servokabely od Muldental a vše co se hejbe jsem postupně vyměnil. Při tom jsem našel ještě další dva vodiče, který byly skoro zlomený, hlavně plochý lepený 0,35-ky, nejspíš ješte PNLY z dob bolševika.
Vše se dalo vyměnit vcelku v pohodě ale v krokáčích MEMA 17 v provedení kabel přímo z motoru bez konektoru, to byla čistokrevná hrůza. Jednotlivý lanka jsou totiž na vinutí napojená přímo v drážkách mezi póly statoru, vše je ovázaný špagátem a zalitý impregnací. Tak jsem starý vývody v motoru ucvakal na cca 10 mm a napojil a zasmrštil a zalepil Kanagonem, ten je dá v nejhorším rozlepit. Vývody z těla krokáče jsem omázl silikonem.
Původní plošákovej 1,5 mm Heatbed jsem vyhodil, byl zkroucenej a dal místo něho hliníkovej 3 mm, co má zespoda tepelnou izolaci.
Přívod k Heatbedu jsem předělal do energetickýho řetězu 10 x 10 mm. Osa Z a extrudér budou v nylonových kabelových rukávech, co se chovají podobně jako energetický řetězy. Sehnat je ve elektro velkoobchodu, neřešitelnej problém, stejně jako tyhle kabelový kolíky.
Zbývá smontovat extrudér, namačkat na kabely Dupont konektory a zapojit a odzkoušet.
Tak snad ta generálka k něčemu bude a tiskárna bude zase tisknout jak zamlada.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> 3D tisk Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund