Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Odtahový ventilátor atmos - možnosti regulace?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
jade

PříspěvekZaslal: út srpen 27 2024, 19:14    Předmět: Citovat

Díky za množství reakcí, pokud bych použil tlumivku nebo kondík, nezůstane rozběhové vinutí vzhedem k nižším otáčkám stále sepnuté?
Asi bych přece jen nejraději použil profesionální řešení. Pokud bude finančně únosné...
Díky
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samponek

PříspěvekZaslal: út srpen 27 2024, 19:16    Předmět: Citovat

ransom děkuji, vzhledem k tomu, že mám z dřívější doby nasbírané různé ještě železné trafa různých velikostí a napětí a je potřeba nějaký motor trochu zpomalit, zapojím to jako autotrafo. Smile
mi-ro

PříspěvekZaslal: út srpen 27 2024, 19:19    Předmět: Citovat

Já bych se té kapacity do série s indukčností motoru taky obával. Většinou to napětí sníží. Ale může se taky dostat do sériové rezonance. A to by pak byl fičák. Tohle jsme praktikovali jako omezení proudu primárního vinutí trafa pro nabíječky. Když jsi se trefil s tou "správnou" kapacitou k indukčnosti, napětí na primáru vyletělo na 600V.
samponek

PříspěvekZaslal: út srpen 27 2024, 19:26    Předmět: Citovat

Ano, rezonance se musí řešit trafo versus kapacita, ale u větráčku je poměr indukčnost a kapacita vzdálený a nedojde k ní. Smile
Taky jsem jednou způsobil fičák, ale tehdy ještě nevěděl co se to děje Very Happy
Hape

PříspěvekZaslal: út srpen 27 2024, 21:45    Předmět: Citovat

jade napsal(a):
Díky za množství reakcí, pokud bych použil tlumivku nebo kondík, nezůstane rozběhové vinutí vzhedem k nižším otáčkám stále sepnuté?
Asi bych přece jen nejraději použil profesionální řešení. Pokud bude finančně únosné...
Díky
Podle mně ten motor rozběhové vinutí nemá, určitě ne nějaké extra spínané a rozhodně nemá odstředivý spínač. Ten motor je konstruován pro práci při zvýšené teplotě, tak bych se poškození zvýšeným skluzem a vyšší teplotou vinutí nebál. Běžně jsou jejich otáčky řízené ŘJ kotlů a ty podle mně nemají v sobě frekvenční měnič, ale triakový regulátor, nebo něco na ten způsob.
Když už budeš řídit otáčky odtahového ventilátoru, tak by to chtělo aby byly řízené na základě teploty spalin a teploty kotle. Na dodatečnou vestavbu je v diskuzích na TZB Info často doporučována ŘJ TECH ST-81 zPID, ODKAZ 1 ODKAZ 2

A jen tak pro zajímavost by mně zajímalo co si představuješ pod pojmem přerušovač tahu? Ten se snad montuje do odtahů od plynových kotlů a ne do kouřovodů zplynovacích kotlů. U zplynovacího kotle by spíš připadal v úvahu regulátor tahu.
Také jen ze zvědavosti, co si mám představit pod pojmem dlouhý komín? Kolik je to metrů? Z čeho je postavený?
A měřil ten "kominík" teplotu spalin a tah komína při jm. výkonu kotle? Kolik naměřil?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Pikofarad

PříspěvekZaslal: út srpen 27 2024, 22:01    Předmět: Citovat

Hape napsal(a):

Také jen ze zvědavosti, co si mám představit pod pojmem dlouhý komín? Kolik je to metrů? Z čeho je postavený?

To je zásadní otázka.Kvalitní komín s izostatickou vložkou a izolací se nahřeje za chvilku,starým komínům z cihel to trvá mnohem déle než začne pořádně fungovat a palivo mizí jak holící mýdlo Laughing
mi-ro

PříspěvekZaslal: st srpen 28 2024, 7:10    Předmět: Citovat

Dneska mají integrovaný a frekvenčák i malé 1f motorky např. oběhových čerpadel nebo řízených ventilátorů plynových kotlů.
samponek

PříspěvekZaslal: st srpen 28 2024, 7:25    Předmět: Citovat

Ano, to jsou ty větráčky se zčernalým a vyhořelým kulatým tišťákem. Smile
Hape

PříspěvekZaslal: st srpen 28 2024, 8:14    Předmět: Citovat

mi-ro napsal(a):
Dneska mají integrovaný a frekvenčák i malé 1f motorky např. oběhových čerpadel nebo řízených ventilátorů plynových kotlů.
To sice ano, jenže zde probíraný ventilátor ATAS UCJ4C52 nemá integrované nic, ani ten běhový kondenzátor. Ten je umístěný pod vrchním krytem kotle. Je to jednofázový asynchronní motor u kterého výrobce s řízením otáček nepočítá, proto ani nemá měření otáček Hallovou sondou, na rozdíl třeba od ventilátoru R2E 150-AN91-05 od Polské konkurence, fy. M plus M.
Mnou zmíněná ŘJ TECH ST-81 zPID otáčky řízeného ventilátoru nesleduje, proto je do kotlů ATMOS s ventilátory fy. ATAS vhodná a v diskuzním fóru na TZB Info doporučovaná. Na stránce v tomto odkazu je ke stažení návod, bohužel jenom v polštině, v češtině jsem nenašel.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
_luky_

PříspěvekZaslal: st srpen 28 2024, 9:53    Předmět: Citovat

..dvě stránky zbytečných řečí...
Dobře si přečti, co ti píše Hape.

Regulátory polské firmy Tech dává do kotlů i slovenský výrobce kotlů Attack. Protože mám zkušenosti z Atmosem i Attackem, mohu ty polské regulátory vřele doporučit.
Osobně mám doma Attack SLX Profi, který má polský regulátor. Tahle verze už se nevyrábí, ale není důvod nepoužít novější verzi.
Odtahové ventilátory používají obě firmy (Atmos i Attack) úplně stejný, jen mají jinak zapojený kabely.
https://attack.sk/katalog/kotly-na-drevo/drevosplynovacie-kotly/kotol-na-drevo-attack-slx/

https://tech-controllers.com/k/controllers-for-boilers

Existují i další firmy, co vyrábí něco podobného: http://www.regulace-plum.cz/cs/regulace-pro-kotle/katalog/regulace-pro-kotle-na-drevo-8/regulace-ecomax-200d-30
jade

PříspěvekZaslal: st srpen 28 2024, 16:48    Předmět: Citovat

Hape napsal(a):

A jen tak pro zajímavost by mně zajímalo co si představuješ pod pojmem přerušovač tahu? Ten se snad montuje do odtahů od plynových kotlů a ne do kouřovodů zplynovacích kotlů. U zplynovacího kotle by spíš připadal v úvahu regulátor tahu.

Mám na mysli nejspíš regulátor tahu, je to nějaké klapka na trubce od kotle, která reguluje tah přisáváním okolního vzduchu.
Právě proto, že je komín v horní části už dost chladný, nechtěl kominík přisávat další chladný vzduch do komína.
Hape napsal(a):
A měřil ten "kominík" teplotu spalin a tah komína při jm. výkonu kotle? Kolik naměřil?

Není to samozřejmě tovární komín, jde o komín o délce cca 17m a průměru 16cm. Je to starý cihlový s novou nerez vložkou.
Problém, proč to celé řeším, je vytahování popela a drobných uhlíků komínem. Nerad bych, aby žhavý uhlík zapadl někam na půdu.
Nevím, co kominík měřil, pohledám revizní zprávu, snad to tam píše.
jade

PříspěvekZaslal: st srpen 28 2024, 17:11    Předmět: Citovat

Kotel s vypnutým ventilátorem topí, podle dokumentace, na nějakých 70%. Plný výkon ventilátoru potřebuji při zátopu, po rozhoření by stačil např. poloviční výkon.
jade

PříspěvekZaslal: ne září 15 2024, 17:43    Předmět: Citovat

Byl by podle vás použitelný tento regulátor?https://www.invtcz.cz/p/frekvencni-menic-gd10
Není mi jasné, jestli umožňuje připojení jednofázového motoru.

Díky
Habesan

PříspěvekZaslal: po září 16 2024, 18:08    Předmět: Citovat

Z toho co se píše přímo na té stránce to skutečně jasné není.
Jen na obrázcích zapojení jsou pouze 3f motory.

Ale návodu na straně 8 (9. strana pdf) je obrázek typového štítku, a na tom je jasně napsáno, že výstup je pouze třífázový.
https://www.invtcz.cz/data/product/product-file/4-file-2063187141.pdf

jade

PříspěvekZaslal: so září 21 2024, 20:39    Předmět: Citovat

Díky, budu se muset poohlédnout po jiném...
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

Přejdi na: