Je to normální tavidlo. Kup si ho v balení připomínající injekční stříkačku a za cca kilo takový plastový pákový dávkovač. Jestli to chceš z nějakých pohnutek koupit prostřednictvím místního přeprodejce, hledat ti linky nebudu, já si to koupím přímo na alíku.
Zaslal: so srpen 31 2024, 22:23 Předmět:
Artaban001 napsal(a):
Testuji nějaký "Razant" z Nuba Dubňeny.
Výrobce píše "Není vhodné pro pájení elektroniky!" _________________ Kampaň, účelovka, nepodepsal, Palermo, ODS, Kalousek, je líp a jsou na to čísla, nastudujte si to.
To jsou skvělé zprávy ! Tak alespoň ta 125 se dá koupit. Opravdu není vhodná na plošňáky, ale na železo je vynikající, když se to dá dobře umýt.
Více zde:
https://img.gme.cz/files/eshop_data/eshop_data/1/745-062/dsh.745-062.1.pdf
Cituji:
Tavidlo pro ruční pájení RAZANT (MTV-125R)
Je určeno k ručnímu pájení všude tam, kde je možno po pájení provést oplachování vodou.
Vyznačuje se velmi dobrou čistící účinností nejen u barevných kovů, ale i u ocelí, niklu a nekorozních ocelí...
Razant je super na cínování vodičů, na plošňáky fakt jenom tam, kde se to dá dobře umýt, nechává to svody. _________________ Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Ano to je přesně ono, jde to s tím celkem dobře. Mám ještě zbastlený takový dispenzer kde malý motorek otáčí šroubem (je jich k vidění spousta na youtube), ale to používám spíš na pastu, protože má přesnější dávkování. Jako tavidlo momentálně používám Čínskou verzi NC-559, ale měl jsem i jiné a nebyl mezi tím výrazný rozdíl.
Razant je super na cínování vodičů, na plošňáky fakt jenom tam, kde se to dá dobře umýt, nechává to svody.
Přiznám se že na cínování drátů používám právě tu prasečí kalafunu Příjde mi to jako nejrychlejší metoda. Krabička s kalafunou je vždy po ruce, nic z ní nikam nevyteče ani do ní nespadne, ponořit do kalafuny drát a pocínovat je dílem okamžiku a drát následně nelepí a nemusí se pracně umývat jako u klasických tavidel.
Zaslal: ne září 01 2024, 9:38 Předmět:
martinkopp napsal(a):
workhard napsal(a):
Razant je super na cínování vodičů, na plošňáky fakt jenom tam, kde se to dá dobře umýt, nechává to svody.
Přiznám se že na cínování drátů používám právě tu prasečí kalafunu Příjde mi to jako nejrychlejší metoda. Krabička s kalafunou je vždy po ruce, nic z ní nikam nevyteče ani do ní nespadne, ponořit do kalafuny drát a pocínovat je dílem okamžiku a drát následně nelepí a nemusí se pracně umývat jako u klasických tavidel.
Tak opravdu , kalafuna na prasata není vhodná, obsahuje soli, co tu kalafunu krapet degradují, v HAdexu mají čistou kalafunu na kila.... Stačí rozpustit v IPA, případně varem zahustit...
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18662 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: ne září 01 2024, 10:52 Předmět:
workhard napsal(a):
Razant je super na cínování vodičů,
Tak když to tvrdíš... Já jen že při pájení navzlíná pod izolaci vodiče a i když to povrchově umeješ, tak v tý tubičce izolace žera a žere. Lícno 0,35 za dva roky těsně za pájením zelený a sežraný.
To samý dělá Pájecí kapalina "Neutrální", která navíc dělá svody. Hlavně že tam je slovo "Neutrální". _________________ Jirka
Tak opravdu , kalafuna na prasata není vhodná, obsahuje soli, co tu kalafunu krapet degradují, v HAdexu mají čistou kalafunu na kila.... Stačí rozpustit v IPA, případně varem zahustit...
Já tím myslel kalafunu obecně. Myslím že jsem ji před časem právě v tom hadexu kupoval. Pájet tím plošné spoje by mne nenapadlo, ale na ty dráty je OK.
Asi také zálezí k čemu to chceš používat .
Pokud opravuješ desku ,kde se je potřeba vyměnit nějakej IO SMD ,tak to ,asi smysl má,ale kupovat to jen kvůli tomu ,abys vyměnil tranzistor SOT23 nebo 1206 odpor je blbost. S čistou kvalitní kalafunou se dá taky udělat hooodně a vypadá to profi .
Je to rukama také pak......ale určitě to nebude špatný na komplikovanější opravy. Navíc mít ještě tu horkovzdušnou pistolku.
Ani jsem nevěděl,že je to tak drahý
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3Další
Strana 2 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.