Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18636 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: ne září 01 2024, 10:06 Předmět: "Baterkový" LED světlo s 30W čipem.
Kámoš mě ukecal na LED světla napájený z baterky LiIon pravděpodobně 4S2P. Jsou to vícebodový čipy vyzařovací plocha 24 x 24 mm, chladící základna je 42 x 42 mm. Na plnej výkon potřebuje 32V. To znamená step-up 12-17V na 28-32V s konstantním proudem. Ten mám, tuhle plechovku.
Dělal jsem pokusy a měřil co to umí. LED čip jsem přišrouboval na 10 cm chladiče stejnýho typu jako měla B116 vršek bedny s uchem na přenášení. 15 cm před čip jsem posadil Luxmetr. Na měniči jsem nastavil 32V a udělal pár měření proud/Luxy. Tady je pár hodnot:
0,25A - 10950 Lux
0,5A - 20350 Lux
0,75A - 28170 Lux
1A - 34960 Lux
Docela nelineární, co?
Překvapilo mě, jak je lidský voko blbý. Začal jsem proudem 0,1A a jas se viditelně zvyšoval asi do proudu 0,25A a pak už voko rozdíl vůbec neregistruje. Má vůbec smysl po tomhle zjištění LEDku tejrat na 30W? Ono už nad cca 0,6A jak LEDka, tak měnič docela topí a žere to fest batérky.
Další věc je, jak to konstrukčně udělat. Nejspíš kovová trubka, vepředu komora pro čip přišroubovaný na dno komory aby to teplo odvádělo na povrch trubky. Na tý komoře průhledný kruhový víko ze skla, protože macrolon by ten žár z čipu asi dlouhodobě nepřežil. Nojo, ale hlavní problém je nějaká hranatá pseudoparabola, nebo co jinýho se na tyhle čipy dává.
Za komorou by byla sekce měniče, pak baterek a uzavírací víko by mělo vypínač a nabíjecí konektor. Pokud se použijou solidní 18650-ky, tak bych balancování při nabíjení neřešil.
Prostě něco v tomhle stylu. Tohle je sice vodotěsnej halogen ale podobná věc je celkem vyrobitelná s mašinkama co mám k dispozici. Jen ta parabola nebo co jinýho... _________________ Jirka
Zaslal: ne září 01 2024, 10:28 Předmět:
Jó, a kde něco takovýho maj? Zase ty tvý výkřiky bez jakýhokoliv upřesnění. Krabka cigár dnes stojí jako jedna kvalitní 18650 Sony-Murata.
To bych chtěl vidět, jak někdo vyrobí celý světlo, když jen ty baterky je 8 krabiček. _________________ Jirka
Zaslal: ne září 01 2024, 10:58 Předmět:
Podobnou "parabolu" (jehlan) mají stavební přenosné světlomety. Podle mě má jen mizivou účinnost a je tam jen kvůli dojmu a ze zvyku z dob, kdy tam bývala lineární halogenka. Čip je plošný zdroj světla a pro parabolu by byl vhodnější bodový všesměrový.
Svítilny mívají čočku, což amatěrskou konstrukci komplikuje. Při vhodném zaostření je čip krásně vidět na zdi.
Když tam uděláš nějaký trychtýř, dosáhneš nějakého zisku a nějaké směrovosti. Je to stejné jako s trychtýřovou anténou.
Než jsem to psal, tak to proklikal, jinak bych ti nenavrhoval jestli to není z úspory času lepší řešení než bastlit trubku a nějaký stejně opět čínský měnič. To je jedno . . .
Jediný co v Číně zatím nesezeneš je obyčejná žárovková zkoušečka verze 1.3 s Liion baterkou z cigarety a s hroty z vyhořelýho multimetru a ochranným transilem.
Sklenené šošovky na také 100W COBLED-ky som už pred časom na alíku kupoval...Ale to šlo do svetelných efektov pôvodne s halogénom... svietilo to paťácky
Zaslal: ne září 01 2024, 14:57 Předmět:
samponek napsal(a):
Než jsem to psal, tak to proklikal, jinak bych ti nenavrhoval jestli to není z úspory času lepší řešení než bastlit trubku a
No a odkaz zase žádnej. Takže jsi nic nenašel. Nejlepší bude, když na mě nebudeš vůbec reagovat, protože ty kydy, co sem píšeš, mi v ničem nepomáhají!!! _________________ Jirka
Zaslal: ne září 01 2024, 15:11 Předmět:
samponek napsal(a):
Stejně je všechno z Číny i ty čipy který má, svítilna je prázdná, bez akumulátorů.
S tím si dovolím nesouhlasit. Kvalitní LED čipy používané mimo jiné i ve světlech některých aut, v průmyslovém LED osvětlení a v kvalitnějších LED lampách se vyrábějí např. v Japonsku viz výrobce LED Nichia. Kvalitní LED se vyrábějí i v USA viz výrobci Cree nebo Luminus Devices.
Jen pro zajímavost zde je odkaz na aku svítilnu AceBeam K75 v2.0, která je osazená LED Luminus SBT-90 GEN2. K napájení této svítilny se používají 4 články 18650 každý s kapacitou 3100 mAh.
Kempovať, ani na ryby nechodím....ale miestny predajca mi ponúkal niečo podobné... a nebolo to zase až tak drahé... 25-30 € ?... Synátor kúpil v Rakúsoch niečo podobné aj paralyzérom za 40...
Založen: Feb 08, 2005 Příspěvky: 8195 Bydliště: rovina u Kolína
Zaslal: ne září 01 2024, 16:45 Předmět:
Jirko, toto už tvrdím a praktikuju dávno v LED podsvitech LCD. Snížení proudu LED o 30% prakticky nepostřehneš, pokud nemáš porovnání dvou stejných TV vedle sebe. Bez ohledu na úsporu energie (nepodstatné) to zvýší životnost a spolehlivost podsvitu násobně. _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
Tohle by nestačilo než to bastlit ? Vybral jsem 30W s dopravou zdarma, šlo by to i za 64.15 ale jenom 100ks.
( nemám z toho nic, jenom ti chci ušetřit čas na nějaký jiný projekt a zároveň nechci abys zbytečně moc utratil)
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.