Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Zesilovač podle AR z roku 1985 - identifikace keram. kondu
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
ransom

PříspěvekZaslal: ne srpen 25 2024, 15:53    Předmět: Citovat

Zastaví se to na nich, pokud by to bylo nad jeho mezní frekvencí. Ale pokud je to jev vyloženě v akustickým pásmu, tak to ten konec prostě zesílí. Ta zpětná vazba nevzniká jen přes vstup, ale právě i po napájení a zemích - což je právě nejčastější jev. Mám doma třeba čínský déčko s nějakým TDA8950 a OZ na vstupu jako předzesilovače. Má špatně navrženou topologii spojů a při tichým hraní zakmitává jak prase, že se to nedá poslouchat. Už jsem se několikrát chystal to celý rozpitvat, jenomže ono to moc nedává smysl, Práce, čas, piplačka divže ne pod mikroskopem. výsledkem by bylo, že bych zse nechal některý součásti levitovat jedním koncem v luftě a tahal mezi nimi separátní zem.
Ono to stálo snad jen dvě kila, není to nic zázračnýho a mám rozdělané podstatně lepší kousky na hraní. Teda na zimu. V létě se flákám na chatě a nekutím.

EKKAR

PříspěvekZaslal: ne srpen 25 2024, 16:13    Předmět: Citovat

ransom napsal(a):
Pak ještě se hodí zařadit vypínač korekcí, vyměnit MDA na konci za LM1875, přidat Bluetooth modul s HD kodeky, vyměnit trafo za audio spínaný zdroj, použít místo TP289 na hlasitost krokový attenuator...
Každopádně MA1458 nebyl ani v době vzniku moc dobrý nápad. Byly snad desetkrát pomalejší než původní MAA748 s 10pF kompenzací. V tu dobu už navíc byly k mání lepší OZ z NDR. Když už tam tehdy někdo chtěl nacpat dvojité.
To eLeMko ti ale neprojde u prvních dvou verzí - ani 2020, ani 1420 na to nemají připravenej plošňák, to jsou verze s DPS určenou pro šváby TDA/MDA2010 nebo 2020. Pro instalaci LM1875 bys musel celej konec tý původní DPS amputovat a nabastlit tam část z desky určený pro verzi 2030. A proč tenkrát vzniknul Zetawatt 1420 s těma příšernostma MA1458 a nepoužily se dederónský B062D nebo B082D? No protože se u nás jednoduše na pultech nevyskytovaly a dederóni s jejich exportem k nám dělali stejný vobštrukce jako v případě, kdy měli začít dodávat krátký trojhřídelový převodovky a přední poháněný nápravy s homokinetickýma kloubama pro společnej projekt výroby aut s motorem vepředu (začátek 70. let). Mezivládní dohody podepsaný na úrovni centrály RVHP v moSSkvě byly, ale realita byla někde jinde. Jediný dederónský šváby, který byly u nás koupitelný, byly (občas) A2030D, (velice málo kdy) A277D, (sem-tam) A225D, A290D, B520D nebo B260D. Jinak co se z celý jejich produkce dalo u nás koupit, tak jedině přes překupníky, co tam měli známý nebo rodinný příslušníky a vozili sem po kapsách šváby po desítkách kusů - inzerce v Amáru toho byla plná.

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
judeware

PříspěvekZaslal: ne srpen 25 2024, 16:54    Předmět: Citovat

citace:
...A225D, A290D, B520D nebo B260D.
Spíše C520D.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ransom

PříspěvekZaslal: ne srpen 25 2024, 17:17    Předmět: Citovat

EKKAR:
A nenapadá tě, že všecky ty úpravy, co jsem popisoval, by tak nějak vyžadovaly novej tišťák, a že by to byl úplně jinej zesilovač? Že tedy šlo o hyperbolu, neboli nadsázku?

Použítí dvojitých OZ bylo tehdy naprosto samoúčelný. Zejména proto, že se MA1458 stejně jako MAA741 na audio absolutně nehodí.

Nevím, kde u vás. Ale B082 a B084 jsem měl v ruce někdy před revolucí. A2000 a A2030 taky. To víš, Praha.

Já měl ale jinej problém. Já dhebil byl tehdy tak konzervativní, že jsem odmítal používat nový součásti. Vždyť já byl tak natvrdlej, že jsem z MDA2020 a MAA748 dělal zesilovače ještě v roce 95. Když už bylo dávno dostupný úplně cokoli (a řekl bych že líp než dnes).

EKKAR

PříspěvekZaslal: ne srpen 25 2024, 17:45    Předmět: Citovat

judeware napsal(a):
citace:
...A225D, A290D, B520D nebo B260D.
Spíše C520D.
Měl jsem v ruce měřič, kde byl B520D, ale C520D šly koupit. Nevím, oni měli v tom značení systém jak koza na ledě. Třeba taky vyráběli ekvivalent operáku uA709 (= naší řady MAA501-504) pod označením A109D ve futrálu DIL14 tzn. přesnej mechanickej ekvivalent MAA503. U nás byl jako ND nesehnatelnej, i když do praček Romo se montovaly dovozový dederónský termostaty, kde byl použitej - a který právě proto, že to byl aušus nejaušusovatější odcházely jak na běžícím páse, za asi 8 let co jsem bydlel u rodičů a máti používala Romo PAC4 v ní tyhle termostaty odešly asi 4, než jsem zjistil, že jdou opravit jednoduchou náhradou A109D za libovolnej bipolární interně kompenzovanej operák, dokonce i jen v DIP8 futrále - a nacpal jsem do nich tuším LM741 vybraný z nějaký trofejní techniky ...

Jinak - s tím Zetawattem by mě zajímala jedna "akce". Musely by se učunit oddělený modulový desky RIAA preamp - korekce - výkonovej konec tak, aby se daly třeba jednoduchým spájením můstků RYCHLE propojit do kompletu, fungujícího jako celej Zetawatt - ale umožňující navzájem zaměnit části zapojení s operákama 741 vs s dvojoperákama 1458 a podobnýma a s koncem na základě TDA/MDA typů 2010,2020,2030 i LM1875. Takže by byla třeba kombinace vstup a korekce 741 s koncem LM1875 nebo vstup a korekce s NE5532 a k tomu konec MDA/TDA2010 a další varianty.
A tohle zhodnotit na jedný sešn, na jedněch bednách, se stejným zdrojem signálu poslechově i případným měřením. Jednoznačně by se tím daly vyřešit odpovědi na otázky "co víc šumělo" nebo "co bylo nejčastějším problémem" právě u Zetawattu.

ransom

PříspěvekZaslal: po srpen 26 2024, 6:40    Předmět: Citovat

Tak to zařiď. Rád se zúčastním jako posluchač.
Mysteri

PříspěvekZaslal: pá srpen 30 2024, 22:59    Předmět: Citovat

Ja teda na Zetawatt nemôžem nadávať. Bol to dobrý zosik pre tých, čo nemali napojenie na Hi-Fi klub a ich stavebnice, pre tých, čo boli odkázaní iba sami na seba a AR. V mojich maturitných časoch už prvá verzia bol zázrak, ktorý oproti Tesláckej komercii takmer nešumel. Nechcem polemizovať o takých a onakých grafoch, mám ich u prdele. A keď vyšla druhá verzia Zetawatu, tak som si podľa neho spravil do B115 korekcie, osadené síce zahraničními µA1458 ( z práce...) a bol som spokojný. V paneláku som si ťažko mohol honiť triko na nejakých Hi-Fi dôležitostiach.... mne stačilo, že keď som zdvihol hlasitosť, tak to bolo bez šumu, čo je pri Floydoch a Yes dosť dôležité...
Pri Zetawatte bolo dobré dať keramiku 100 - 150nF priamo na vývody napájania MDA, lebo niektoré MDA sa vedeli rozkmitať.
EKKAR

PříspěvekZaslal: so srpen 31 2024, 1:04    Předmět: Citovat

Já jsem Zetawatta poprvé držel v rukách jako návod z AR. Bylo to někdy těsně po mým nástupu na střední, takže roky 1983-4 plus mínus. To byla ještě ta první verze, s korekcema a RIAA preampem osazenýma jednoduchýma MAA741 v kovovým 8-nohým futrále. Nesehnali jsme tenkrát s kámošem výkonový integráče MDA2020 (prostě nebyly, fertig), tak jsme koupili z nouze slabší verzi MDA2010. Museli jsme umotávat trafo, protože samozřejmě vedený snahou vyždímat z toho co nejvyšší výkon jsme trafo namotali na maximální hodnotu pro MDA2020 a tu 2010 nesnese (±18V = 36V proti ±22V = 44V), "vypálit" těch pár voltů na 6-7ks sériově zapojenejch diodách (třeba KY708) v každý napájecí větvi nás nenapadlo. No, takže "emdéáčka" našponovaný co to šlo, první zapnutí rovnou do 4Ω beden, lupanec - a hned jsme byli každej o tenkrát asi 250 Kčs chudší, protože oběma nám oba švábi odletěli do křemíkovýho nebe už pouhým zapnutím ... Kámoš to nakonec rozchodil s MDA2020, který mu sehnal přes nějakýho známýho tatík, na snížený napětí ±18V mu ty 2020 vydržely. Můj šel do šuplete, protože moji rodiče na moje bastlení nekoukali zrovna unešeně a na součástky jsem si musel škudlit z brigád, sběru a kapesnýho. Vytáhnul jsem ho z něj až po letech, dokoupil šváby, víceméně bez problémů oživil - a prodal, protože jsem potřeboval rychle prachy a neměl jsem pro něj zrovna použití, protože jsem rukoval na vojnu ... Takže jsem si na něj v podstatě ani neměl čas nějak víc zahrát.

samponek

PříspěvekZaslal: so srpen 31 2024, 6:03    Předmět: Citovat

MDA vybuchly při zapnutí i minulý týden, ale nebylo to tím, že jsem do toho vrtal, proto přeškrábl tišťák a přidal 4 odpory do série, našel vykuchaný SGS TDA2020 a 4 výkonový tranzistory a už nevybuchují. Smile
Je to našponovaný a je tady 236V a nechtěl jsem riskovat, že odprásknu i SGS, protože jiný nemám.
Mysteri

PříspěvekZaslal: ne září 01 2024, 13:46    Předmět: Citovat

Tie pridané keramiky zabraňovali aj streleniu MDA2020 pri zapnutí z dôvodu napäťovej špice. Ja som mal trafo navinuté na 2 x 18V, tak to MDA ustáli. Tie keramiky je treba naletovať priamo na vývody MDA2020 zo strany spojov a s čo najkratšími vývodmi. Myslím, že ta úprava bola neskoršie v niektorom AR.
EKKAR

PříspěvekZaslal: ne září 01 2024, 14:11    Předmět: Citovat

Byla - a taky tam bylo výrazný upozornění na to, že Rožnovský MDA2020 mají tu nectnost, že se kus od kusu rozkmitávají nezávisle na tom, jak dobrý mají blokování, některý naopak to zablokování rozkmitalo - a některý vyžadovaly blokování jen v jedný napájecí větvi - a ještě ke všemu ne pořád v tý samý. Origo žabožrouti od SGS-Ates tohle nikdy neudělali. Pozdějc na konci "devadesátek" o tom dokonce vyšel malej článeček, jak reverzně inžinýrovali patentově chráněnou ochranu těch obvodů před zkratem a přehřátím, protože se Tesle/našemu plánovanýmu národnímu hospodářství za ten patent nechtělo platit a bylo rozhodnuto "shora" ten obvod na čipu opajcovat bez licence. Něco se povedlo, dost se nepovedlo a muselo se nahradit podobným zapojením - výsledek byl ten, že pokud integráč dostával krmění v maximální hodnotě Unap "nominální katalogová hodnota -10%", choval se mravně. Ale jak byly v napájení špičky přesahující 90% nominálního Unap, šváb se rozkmitával. A na to bohužel stačila i zbytková nevyfiltrovaná 100Hz střídavá složka, pokud někdo měl doma napětí nad 225V. Osobní zkušenost. Doma jsme měli i před rokem 1990 skoro trvale 235-238V, nebylo žádnou vzácností naměřit přes den 240 a v noci 245V - a obvody s logem TESLA lítaly jak Trepifajxlíci, zatímco "žabožrouti" na tý samý desce a s tím samým trafem držely a hrály o sto šest ... Nemá cenu to pitvat - dneska už to zná každej, kdo se o tyhle zešilovače trochu zajímal a zajímá, ostatním je to u zádele, bo dneska už se takový hebla nestaví, každej si žádá vysokou účinnost a malý ztráty - takže jde do "déčka" ...

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

Přejdi na: