2004 Příspěvky: 20011 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: so srpen 24 2024, 19:42 Předmět:
Tak mám první výtisk, zatím cvičný, z materiálu, který zrovna měl (PLA).
Je to dobrý, i když nepoužil nejvhodnější materiál a trysku, nasadit to jde a po prvním vyčištění nerovností nedrhne ani tlačítko.
Dnes mám nějak dost na to, abych rozšiřoval díru v krytu a ještě trochu opravil mechanické drhnutí tlačítka ve vedení, nicméně lze to takto použít!
Soubory synek použil tak, jak přišly (tiskárna MiniPrůša).
Až bude mít dokončeno, co tam teď dělá, použije vhodnější trysku a černý drát s uhlíkovým vláknem.
cvicny_vytisk_soupaku_B4.jpg
Komentář:
ještě to chce trochu koncertu pro jehlový pilník a orchestr, ale jupí!!!
Zaslal: ne srpen 25 2024, 13:10 Předmět:
Tak hlavně,že je to použitelné. Ještě vyladit ten tisk. Na obrázku je tisk šoupátka 54mm tryskou 0.2mm v normálním modu 215/65stC. Tiskárna ENDER3, struna Gembird. Jemný jsem nezkoušel. Je úžasné, že lze modelovat přes půl republiky.
Luboš
Zaslal: pá srpen 30 2024, 19:48 Předmět:
Tak mám šoupák z černého plastu s carbonfibrem, vypadá to ohromně, ale už kvůli němu nebudu žádný z magneťáků odstrájet, trucovna od soboty slouží zase jako sklad materiálu k projednocení.
A odkrytovat některý budu muset, abych
- rozšířil otvor pro potřebnou délku kroku
- zjistil, jestli sedí na dorazu čela zděří, nebo nejsou dostatečně hluboké.
Ten šoupák by totiž mohl jít tak o 0,5 - 0,7 mm níž, aby, podlepený 0,5 mm filcem, lehce dosedal na panel a výškově ladil s tlačítky.
Ale v černé verzi je pohledově téměř dokonalý, jen značky bílou barvou vyplnit.
Zaslal: so srpen 31 2024, 12:46 Předmět:
Na čem to sedí? mohu snížit výšku obou komínků o 0.5 Rozměr základní placky 54x13 lze také snížit. Nenaráží dole komínek? Kde mám začít? Hloubka na naražení je OK? Podle obrázku to vypadá, že knoflík stop je vysoko. Ten snížím jako první a pošlu ti nové xxx.stl. Zkontroluj jestli nejde stop narazit hlouběji nebo není mělká díra 6x1. Provizorně bych zkusil komímek stop dole upilovat. Ještě změř jaká je vzdálenost od dorazu na trnu 6x1mm naraženého šoupátka k vrchní straně krytu. Upravím výšku komínku a nechám tam 0.5mm na filc.
Luboš
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18713 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: so srpen 31 2024, 15:54 Předmět:
Hill napsal(a):
Ale v černé verzi je pohledově téměř dokonalý, jen značky bílou barvou vyplnit.
A kdyby měl ještě při slicování zapnutej Ironing (vyhlazování horní plochy), tak by to bylo hladký jak dětská pr...ka. Uměj to snad všecky Slic3r od origoše po Průšáky od verze 2.x. Ale jde to jen u trysky, která má kolem špičky asi 0,2 mm širokej mezikroužek plošku. Zcela špičatý to nemaj udělat čím. Prostě to poslední vrstvu "rozšmidlá" znovunatavením a zahrne případný stopy tiskových nudlí. _________________ Jirka
Zaslal: so srpen 31 2024, 20:53 Předmět:
Teď je to na mé půlce hřiště, jen k té mičudě nějak nemůžu: jsem mimo republiku a po 10.9. budu muset napřed vyklidit aspoň jedno místo k stání (nějak toho po stěhování bytu zbylo moc, jako obvykle vše nezařaditelné skončilo u mě v trucovně) a sundat z některého kousku kryt, abych to viděl, případně doměřil přesně.
Zaslal: ne září 01 2024, 6:28 Předmět:
Při proměřování finálního výtisku jsem zjistil,že od tisku "na lešení" zůstávají tak dvě vrstvy lešení přivařené na šoupátku. Jsem tam u šířky horní plotny 54x13 na 3.5mm. To nafoukne šoupák asi o 0.4mm v místě kde jezdí po krytu a zkrátí komínek. Nestačilo by odpilovat tyto vrstvy pro místo na filc. Tedy než začneme měnit rozměry.
Dotaz na Jirku: Bylo by na barvení do drážky (ty dvojšipky a O) možné použít bílou akrylátovou barvu, takovou jak se prodává v malé tubě v hustotě zubní pasty nebo spíš nitro a párátko? V drážce by to mělo držet. Ty jsi laboroval s barvou na PLA. Nakonec, když žádná barva nebude, také se nic nestane.
Luboš
Zaslal: ne září 01 2024, 9:14 Předmět:
Barvení by bylo nejlepší použít dvojextrudér s jinou barvou. Dnes jde dokonce udělat barevnej flek, tedy třeba jen kolečko jiný barvy ve dně šipky, nový Slicery to uměj stejně jako různý hustoty infillu v rámci vrstvy. Ale asi dvojáka nemáš k dispozici.
Pokud to budeš barvit až dodatečně celý vytištěný, tak se ti barva rozpije v rámci pórů mezi nudlema. Odzkoušeno permanent Centrofix na žlutým PLA. Doporučil bych vytisknout tak 2-3 vrstvy kde jsou již šipky, pozastavit tisk, párátkem nebo tím Permanentem vybarvit dna šipek a pak dotisknout zbytek a na poslední vrstvě nastavit Ironing. _________________ Jirka
Zaslal: ne září 01 2024, 11:17 Předmět:
Provedl jsem pokus s obyčejnou barvou -bílá S1000. Drážku jsem proškrábnul hodinářským šroubovákem, hustou barvu do drážky nahnal párátkem a po asi 10min otřel hadrem namočeným v ředidle S6006. To PLA nežere. V případě, že to prosvítá jako na O je možné opakovat. Šipky jsou už bez vady. Možná se to časem vydrolí, třeba také ne. Nebál bych se tohoto jednoduchého řešení, opravit to jde vždy.
Luboš
Na takové věci je FDM tisk nepoužitelný. Copak to nevidíte? Ty knoflíky jsou možná funkční, ale jsou prostě hnusné. Prosím autory uvedených dílek aby se konstatováním tohoto faktu neuráželi, je to dáno limity použite technologie. Aby to trochu vypadalo, je nutné takové věci tisknout jemnějšími metodami, Například SLA.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33086 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: ne září 01 2024, 13:05 Předmět:
Hele, JÁ 3D-print nedělám. Ale vzhledem k tomu, že tohle dílko byl pokus o vytvoření funkční náhrady historickýho knoflíku/hmatníku a případný vzhledový vychytávky by se dělaly až po zjištění, jestli takovej díl vůbec jde vytisknout a když ano, tak jestli se nerozlomí při druhým-třetím pohybu, pak si myslím, že tak kategorický odsouzení vývojový práce dvojky Luboš-Jarda vůbec není na místě. Vytiskni to líp, pevnější a hlavně vzhlednější - a pak můžeš házet hnojem ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Pleteš si konstatování faktu s házením hnoje či odsouzení nečí práce. Já nemám ve zvku pokrytecky tvrdit že výsledek je svělý když díky použití nevhodné technologie prostě není. A to že věc někomu dala hodně práce na výsledném faktu vůbec nic nezmění. FDM prostě není vhodná technolgie, na tisk podobných věcí. Tady nějaké tlačítko tiskli pomocí SLA tiskárny a výsledek je úplně někde jinde. https://ameralabs.com/blog/case-study-porsche-steering-wheel-3d-printed-button/
Pokud máš zvýšené požadavky na pevnost, dá se to vytisknout i z kovu. Takovou tiskárnu má doma sice málokdo, ale čínan to za pár $ bez problémů vytiskne.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33086 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: ne září 01 2024, 14:14 Předmět:
Opakuju - VYTISKNI TO TY SÁM LÍP A KVALITNĚJC A PAK KRITIZUJ! _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Ty asi nebudeš nejbystřejší člen tohoto fora. Takže zopakuji potřetí. Jakákoliv SLA tiskárna to vytiskne nesrovnatelně líp. Nechápu proč bych měl tisknout věc ke které nemám ani model a kterou hned po vytištění vyhodím do popelnice protože je mi úplně k ničemu jen proto, že jeden pomalejší uživatel fora je línej najít googlem jak vypadají tisky z SLA tiskáren.
Taže pro EKKARa: Ano, to tlačítko bude vypadat stejně jako ty tisíce výtisků jež najdeš na internetu a bude nesrovnatelně kvalitnější když použiješ vrstvu 0,01mm a rozlišení cca 20μm než když to budeš tisknout plastem vytékajícím z trysky o průměru 0,4mm ve vrstvě 0,2mm vysoké
Zaslal: ne září 01 2024, 15:11 Předmět:
martinkopp napsal(a):
Na takové věci je FDM tisk nepoužitelný. Copak to nevidíte? Ty knoflíky jsou možná funkční, ale jsou prostě hnusné.
Proto jsem se tiskaře ptal, jestli použil Ironing, kterej udělá za minimálních nákladů na plastoslintu podstatně lepší povrch, než je na fotkách. Odpověď jsem nedostal. Důvod nevím, buď neví, co to je (stačí prostý překlad z angličtiny) nebo neví, jak se to zapne nebo nastaví.
Já sám byl překvapen rozdílem. _________________ Jirka
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4Další
Strana 3 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.