Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18533 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: po září 02 2024, 19:13 Předmět: Danykův SoftStart
Mám tady ruský 1 KVA autotrafo, který při zapnutí spolehlivě vyhazuje 16A jistič. Musím ho připojovat do trojfázový 32A zásuvky mezi L a N jištěný 20A jističem. Ale i tak ji nahodile vyrazí. Po náběhu je trafo v pořádku, odběr naprázdno je kolem 120 mA.
Dnes jsem se zapomněl a trafo zapnul s připojenou zátěží. Výsledek byl, že jsem šel do elektroměráku na plotě natahovat 25A hlavní domovní jistič.
Tak takhle teda né, potřebuju softstart. Zkusil jste někdo danykáč s zářivkovým startérem a relátkem? https://danyk.cz/st_sp.html Zapojení 1 nebo 2.
Relátko s AC cívkou 230V nemám a tak jsem vzal 25A stykač OEZ na lištu, 3 spínací a jeden rozpínací kontak. Startér S10 4-65W. Stykač má 940 ohmů cívku. Stykač jen přes startér sepne asi za 2 sekundy, s odporem 160R/2W paralelně s cívkou asi za 0,8 sekundy. Zítra zkusím někde splašit 10-16A čtyřpólový relé s cívkou na 230V AC se čtyřma přepínacíma kontaktama a nabastlím to do krabice Malpro S-BOX 116M 100x100x50mm. Akorát budu muset vyzkoušet jakej odpor k tomu autotrafu na omezení. Odhaduju, že by dva 22R/15W paralelně na tu sekundu funkce mohly stačit. _________________ Jirka
Zaslal: po září 02 2024, 19:22 Předmět:
Mám doma oddělovací autotrafo z devadesátých let, které jsme používali při servisování monitorů. Má cca 1kVA. Softstart je dělaný výkonových rezistorem, který je chvilku po startu překlenut relátkem, které je spinane přes reistor a diodu, paralelně na cívku je elyt 47uF. Funguje to dlouhodobě, jen ten elyt jednou ztratil kapacitu, tak js3m ho vyměnil. _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Tiež som nemohol zohnať vhodné viacpólové relé na 230V , tak som spravil verziu č.3 so 48V (čo dielňa dala) relátkom doplnenú ešte o paralelnú LED (s odporom) k relátku, lebo po vypnutí napájania je ešte relé hodnú chvíľu zopnuté a znovu zapnutie ide "natvrdo". Kým svieti LED - tak znovu NEZAPÍNAŤ !!
Založen: Feb 08, 2005 Příspěvky: 8136 Bydliště: rovina u Kolína
Zaslal: po září 02 2024, 21:34 Předmět:
Každá slušná mikrovlnka má takový modul hotový. Stačí vybrat z nefunkčního vraku. Já mám takový modul před 2kw oddělovákem už léta. _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
Já mám na CO2 svářečce jen odpor a stykač. Žádné opičárny se startéry a kondíky, to je cesta do pekel jak už tu někdo zmínil.
Odpor funguje jednoduše, až trafo "naběhne", sníží se na něm úbytek a stykač sepne. Jen je třeba trefit vhodnou hodnotu. Výkonově nemusí být nijak zvlášť dimenzovaný, zahřát se za ten zlomek sekundy než ho překlemuje kontakt stykače nestihne, jen aby vydržel pulzní proud víceméně do zkratu.
Zaslal: po září 02 2024, 22:18 Předmět:
martinkopp napsal(a):
Já mám na CO2 svářečce jen odpor a stykač. Žádné opičárny se startéry a kondíky.
Obávám se, že když bych to chtěl koncipovat jako univerzální SoftStart, tak vzhledem k různýmu charakteru připojený zátěže to řešení pouze s odporem a stykačem moc fungovat nebude. Navíc opičárna se startérem u klasických zářivkových těles fungovala celkem dobře. A tady se strartér přemostí kontaktem relé hned při prvním dotyku elektrod doutnavky, takže problém se životností žádnej nebude. _________________ Jirka
Vzhledem k všeobecně známé "spolehlivosti" startérů bych na takovou součástku nechtěl sázet že mi nevyhoří barák od rozžhaveného odporu. Řešení s kondíky a NTC má drobnou vadu v tom, že pokud nastane z jakéhokoliv důvodu krátké vypnutí a zapnutí po sobě, jsi tam kde jsi byl. Když tam dáš odpor, prostě ho zvolíš takový, aby nevyhazoval pojistky při nejvyšší proudové špičče jež může nastat.
V případě předpokládaneho výskytu krátkého vypnutí a zapnutí to řeší obvod Softstart s relé 2 ve vláknu Bude to fungovat ? použitý ve zdroji pro Class D sampon 7700.
Oproti verzi 1.1 jsou tam navíc pouze dva tranzistory, napájené je to ze sítě a po krátkém vypnutí relé odpadne hned a po znovu zapnutí přitáhne až za chvíli.
( jak je dlouhá chvíle nevím, nedá se to dobře stopnout, ale je to kolem 1 vteřiny a dá se to nastavit kondíkem)
Je to tak udělaný proto když plně zatížený zesilovač na okamžik vypneš a znovu zapneš.
Naposledy upravil samponek dne út září 03 2024, 7:38, celkově upraveno 1 krát.
Založen: Oct 03, 2005 Příspěvky: 1643 Bydliště: nedaleko Humpolce
Zaslal: út září 03 2024, 7:37 Předmět:
Von ten odpor překlenovanej kontaktem stykače taky není žádná extra výhra - pokud neni osazeno spávně navržený jištění. Stačí, aby překlenovací kontakt správně nesepnul a hned jde z poddimenzovaného odporu oheň. Viz třeba Dudkův softstart pro DPA.
Zaslal: út září 03 2024, 10:51 Předmět:
Co jsem tak viděl, tak na těch rezistorech byly pro tyhle případy repelné nevratné pojistky a ještě to bylo v krabce s křemičitým pískem. Ale to už záleží na konkrétní mechanické konstrukci.
Založen: Feb 08, 2005 Příspěvky: 8136 Bydliště: rovina u Kolína
Zaslal: út září 03 2024, 10:53 Předmět:
Ano, v případě poruchy stykače nárazový odpor shoří plamenem. To je ale u většiny softů. Pokud by jsi to chtěl zdokonalit, tak na odpor nalepit nevratnou 10A tepelnou pojistku. A Jirko (Celeron), nevm zda je zrovna v té MWT ale soft bývá v zadní části, často se sítovým filtrem a hlavní pojistkou. DPS se dvěma bílými 5-10W, relátkem, diodou a elytem. _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
Naposledy upravil mi-ro dne út září 03 2024, 15:53, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: út září 03 2024, 11:06 Předmět:
Míro, byl tam jen filtr.
Pokud nesepne relé, tak 100 x poddimenzovanej odpor shoří plamenem dřív, než zabere jakákoliv tepelná pojistka. Já to vyřešil zabalením obou TR212-tek do samolepícího kaptonu a zastrčením natěsno do kovový trubky. Pokud ten odpor sfoukne, tak prostě sfoukne a nic se mimo tu trubku nestane i kdyby puknul vztekem. _________________ Jirka
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Naposledy upravil Celeron dne út září 03 2024, 16:54, celkově upraveno 1 krát.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3, 4Další
Strana 1 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.