Zaslal: út září 03 2024, 6:19 Předmět: Tesla T710A osazení
Zdravím, dostal se ke mě tento tuner který byl nefunkční. Podařilo se mi ho zprovoznit. Mám dotaz ohledně osazení. Potřebuji identifikovat keramický kondenzátor, který je osazen mezi L4 a spoj C9 s pinem 2 IO1 v části C1. (je poškozený a chybí na něm kus s označením. Podle servisní dokumentace a dostupných schémat tam žádný kondenzátor být nemá. Jedná se tedy o nějakou změnu v osazení? Jakou hodnotu má mít tento kondenzátor?
Dál na DPS v části zdroje ladícího napětí M nejsou osazeny diody D7-D9. Místo nich je jen drátová propojka.
Zaslal: út září 03 2024, 7:26 Předmět:
Pokud je to podle (trochu nejasného) popisu C9, ten nemá s L4 nic společného, tak má hodnotu 150n a slouží ke krátkodobému odpojení AFC při změně ladicího napětí. K cívce L4 je připojen na zem kondenzátor 1n. Propojku neřeš, to je nějaké vylepšení v průběhu výroby.
Jde mi o keramiku podle přiložené fotografie. Která je zapojená jedním koncem k L4 a druhým C9. Viz přiložená fotografie. U této neznám hodnotu protože je tento kondezátor poškozený.
Zaslal: út září 03 2024, 8:23 Předmět:
Je to, jak jsem napsal, C9, viz obrázek. Pozor, v nalezených a dlouho neprovozovaných mívá svod a tím trvale ruší funkci AFC. Koukni na plošný spoj zespodu, čárkovaně je naznačen drát který k němu má vést. Pokud potřebuješ celou dokumentaci i s plošnými spoji napiš mi na jardafiala@atlas.cz, pošlu.
Děkuji za rady, ale kondenzátor C9 mám již vyřešený. Byl tam hovňák místo něho jsem tam osadil svitek 150n. (na moji fotografii je ten žlutý kondenzátor nad kroužkem). Jde mi o ten keramický kondenzátor pod ním co je připojen k L4 viz kroužek. Tento kondenzátor není v SM ani ve slovensky popsaném schématu. V osazu je zapojen podle přiloženého obrázku. Zřejmě je to úprava podle změnového listu 6, nebo 7. Ty nemůžu nikde sehnat. Byly na radiohistorii.sk ale tam u se nejde přihlásit.
Založen: Mar 11, 2004 Příspěvky: 379 Bydliště: Sever jižní Moravy
Zaslal: út září 03 2024, 15:55 Předmět:
Ty ZL mám, patrně z Radiohistorie. Není tam o tomto kondenzátoru ani zmínka. Myslím že je tam přidaný k zablokování AFC při náběhu napájecího napětí, nejspíš při přepínání SV/ VKV. Očekával bych hodnotu 100-150n.
Zaslal: út září 03 2024, 16:27 Předmět:
Tak jak je naznačená je tam k ničemu (tedy mohl my blokovat AFC jak popsáno výše ale proč...). Na L4 je napájecí napětí pro dva tranzistory a MF filtr. Mám tu tři stejné tunery, nedalo mi to a kouknul jsem do nich, nic takového tam není.
A nefunguje to jako kapacitní dělič? Tedy fakticky zmenšení impulzu a tím i citlivosti vypínače AFC na polovinu? Pokud to bylo po sestavení moc citlivé, je ve fabrice jednodušší něco přibastlit, než odpajovat kondenzátor a měnit za jiný. I když normálně bych ho dal proti zemi, ale předpokládám, že i napětí na L4 je blokované nějakým elytem k zemi.
Děkuji za vaše reakce. Podařilo se mi přemluvit známého, aby otevřel svůj tuner. A má tam také tento keramický kondenzátor jeho hodnota je 47nF, na pozici C9 má "hovňák" 220nF. Tuto hodnotu C9 jsme tam měl také. Ted mám na pozici C9 osazen svitek 150nF dle dokumentace.
Takže se zřejmě jedná o nějakou úpravu ze začátku výroby.
Bez té keramiky tuner funguje dobře, a AFC dotahuje bez problémů.
Ona s tím měla Tesla věčně problém. Jednak ty kondenzátory měly svod a hlavně to původní katalogové zapojení TDA1047 (A225D) je navržené jinak. Počítá, že AFC ovládá samostatný varikap pro AFC v oscilátoru, ne že se bude hýbat celým ladícím napětí, které to přes pin 9 zpětně snímá. Jsou kousky, které se dokáží "zavazbit" a AFC i šumová brána (která závisí i na rozladění) periodicky vypadávají a zas najíždějí.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.