Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Zesilovač - shořelé tranzistory? Náhrada
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
masar

PříspěvekZaslal: čt září 05 2024, 8:24    Předmět: Citovat

lukeB napsal(a):
Už mi trochu dochází, že udělat DC posun před vstupem do opampu je asi krávovina...
Krávovina to není, ale ofset a výstupní amplituda je omezen vlastnostmi AD8055 na +3.2/-3.2V (6.4Vpp). Koncové tranzistory jsou jen sledovač. Abys mohl zvýšit výstupní rozkmit, musel bys použít opamp s větším rozsahem napájecích napětí než +5/-5V nebo nějaký "rail to rail".
lukeB napsal(a):
...můžu udělat odporový dělič na úplném výstupu ze zesilovače?...
Prostým "odporovým" slučováním žádaných výsledků nedosáhneš. Kvůli tomu se používá OZ.
Řešením je náhrada OZ za jiný typ (nebo diskretní zapojení) s vyšším napájecím napětím.
Vazební kondenzátor C2 bych pak odstranil, připojil dělič regulace ofsetu a použil jen volitelný ac/dc výstup.
Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
lukeB

PříspěvekZaslal: čt září 05 2024, 9:04    Předmět: Citovat

masar napsal(a):
ofset a výstupní amplituda je omezen vlastnostmi AD8055 na +3.2/-3.2V (6.4Vpp)...prostým "odporovým" slučováním žádaných výsledků nedosáhneš.
moc díky za koment, to je zajímavé. Než to celé překopat, ještě bych si zkusil hrát s tím co mám...napadá mě ještě toto: 1) podle data sheetu maximální napájecí napětí mého opampu je +- 6V (typické je +-5V). Co když to teda jaksi ohnu a přivedu na to +-6V? Bude potom výstupní swing větší než udávaných typyckých +- 3.1 V? 2) kdybych ten dělič dal úplně na výstup, ty říkáš že tím ničeho nedosáhnu, co to znamená? By to vůbec nefungovalo, nebo by to zkreslilo ten výstupní signál? jediné co tam chci je přidat DC ofset. Když dělič funguje na vstupu (můžeme jím posunout signál nahoru v DC složce), proč nefunguje na výstupu? (asi impedance, že...)

Naposledy upravil lukeB dne čt září 05 2024, 9:20, celkově upraveno 1 krát.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
lukeB

PříspěvekZaslal: čt září 05 2024, 9:15    Předmět: Citovat

masar napsal(a):
...náhrada OZ za jiný typ...
že já blbec to nedal do nepájivého pole, ale napevno připájel na prototypovací desku, to byla chyba. No dobrá, otázka, naštěstí aspoň ten opamp mám v patici, mohl bych ho nahradit na místě za jiný? A nechat komplet obvod kolem, akorát samozřejmě bych přivedl jako napětí rovnou +12V a -12V. Byl by návrh na typ? Akorát bych chtěl mít ostré hrany u hranatého signálu (dobrá slew rate) a frekvence signálu cca max 2Mhz...(čili nemusí to zvládat nějaké hodně vysoké)
masar

PříspěvekZaslal: čt září 05 2024, 9:26    Předmět: Citovat

ad1) Ano, můžeš to (opatrně) zkusit a výstupní rozkmit by se měl zvětšit až o 1V na každou stranu. Datasheet o tom však mlčí, takže je to skoro spekulace.Smile
Ještě dodám, že tvůj požadavek 0 až +8V na výstupu to nesplní.
ad2) To co popisuješ, je pasivní slučování dvou napětí - tvarového signálu a offsetového napětí. Výstupní odpor/impedance OZ je velmi malý a připojení děliče s odporem řádu jednotek až desítek kΩ s ním ani "nehne". Takže bys musel zapojit do serie s výstupem OZ "slučovací" odpor stejného řádu (kΩ). A ani potom nedojde ke vzájemnému součtu, ale ke vzájemnému dělení obou napětí, tedy k jejich snížení. Naproti tomu OZ svými diferenciálními vstupy umí signály sčítat.
----
Další věcí je, že pokud chceme přenášet vysoké frekvence, musí se tak dít na co možná nejnižších impedancích (kvůli parazitním kapacitám, indukčnostem...), proto je zvyšování výstupního odporu nežádoucí.
Pokud slevíš např. z požadavků na maximální kmitočet signálu, lze použít i levnější OZ.
Wink
lukeB

PříspěvekZaslal: čt září 05 2024, 10:02    Předmět: Citovat

masar napsal(a):
...lze použít i levnější OZ...
asi bych neřešil cenu, spíše efektivní cestu k výsledku, čili mám to teď spájené na pevno (viz schéma v 1. příspěvku), máš prosím návrh na opamp, který tam můžu vrazit do patice místo stávajícícho s tím, že by obvod zůstal, akorát místo +-5V přivedu rovnou +-12V? Max. frekvence 2 MHz a jde mi přednostně o ostrost hranatých impulzů (dobrá slew rate). na vstupu bych posunul DC děličem, aby na výstupu vylezlo 0 až 8 V. // Pokud toto není možné a musím vlastně postavit komplet jiný zesilovač, tak potom mi asi nezbude než to celé vyhodit a koupit nepájivé pole a postavit to celé znova, že...
HF_Tech

PříspěvekZaslal: čt září 05 2024, 10:14    Předmět: Citovat

lukeB napsal(a):
masar napsal(a):
...náhrada OZ za jiný typ...
že já blbec to nedal do nepájivého pole, ale napevno připájel na prototypovací desku, to byla chyba. No dobrá, otázka, naštěstí aspoň ten opamp mám v patici, mohl bych ho nahradit na místě za jiný? A nechat komplet obvod kolem, akorát samozřejmě bych přivedl jako napětí rovnou +12V a -12V. Byl by návrh na typ? Akorát bych chtěl mít ostré hrany u hranatého signálu (dobrá slew rate) a frekvence signálu cca max 2Mhz...(čili nemusí to zvládat nějaké hodně vysoké)

Obrovská chyba je dávat tyhle rychlé OZ do patice nebo nedejbože do nepájivého pole. Pak nefunguje blokování napácího napětí a dost často vadí parazitní kapacita "ščítacího uzlu". Člověk se pak nestačí divit proč to bez zjevného důvodu nefungue nebo proč hoří tranzistory v koncovém stupní.
JiriTom

PříspěvekZaslal: čt září 05 2024, 10:30    Předmět: Citovat

lukeB napsal(a):
Max. frekvence 2 MHz a jde mi přednostně o ostrost hranatých impulzů (dobrá slew rate). na vstupu bych posunul DC děličem, aby na výstupu vylezlo 0 až 8 V. 

Co tím vlastně hodláš budit - nějaké zařízení, nebo je to jen na pokusy?

Ruprecht

PříspěvekZaslal: čt září 05 2024, 10:31    Předmět: Citovat

Jestli se to celé děje kvůli 0-8V obdélníku na výstupu, tak bych přidal další výstup speciálně jen pro tento obdélník, třeba jen NPN tranzistor, diodu a odpor a bude ho tam mít.
masar

PříspěvekZaslal: čt září 05 2024, 10:39    Předmět: Citovat

lukeB napsal(a):
Max. frekvence 2 MHz a jde mi přednostně o ostrost hranatých impulzů (dobrá slew rate)....
Uvědom si, že pro "ostrost" 2MHz obdélníku potřebuješ patřičný počet harmonických, tzn. několik desítek MHz.
Wink
lukeB

PříspěvekZaslal: čt září 05 2024, 10:40    Předmět: Citovat

Ruprecht napsal(a):
jen NPN tranzistor, diodu a odpor a bude ho tam mít
...to by bylo skvělé!!!, šlo by to nakreslit a napsat jaké součástky prosím? nebo i slovně, zkrátka, abych pochopil, jak to k tomu můžu dobastlit, kam to připojit a co přesně. (A taky bych potřeboval pochopit, jaký signál do toho pustit v tom případě. Můžu pustit z Raspberry hranatou vlnu 0 až 3.32 V, z opampu vyleze hranatá -3.1 až + 3.1 a z toho potřebuju tu hranatou vlnu ale 0 až +8 V). Jinak na co to je, to víte, bude to ňákej vynález Smile
Ruprecht

PříspěvekZaslal: čt září 05 2024, 12:05    Předmět: Citovat

Třeba takto, pro malé proudy třeba s BC547, záleží co se z toho má budit.

forum_schema_123_.png
 Komentář:
 Velikost:  76.86 kB
 Zobrazeno:  15 krát

forum_schema_123_.png

lukeB

PříspěvekZaslal: čt září 05 2024, 17:59    Předmět: Citovat

Ruprecht napsal(a):
Třeba takto...
Super, moc díky! Jen se nad tím snažím přemýšlet.

1) To se nedostane úplně na nulu, nebo? To klesne tak na 0,2 V například? Lze dosáhnout nuly? Mosfet (kde by se dostal blíž k nule?) to zase neutáhne, protože na bázi bude vlna cca 0,7 V až 3,1 V?

2) to půjde k 12V, ne ke 8V? Jako mám štelovatelný zdroj, můžu na VCC dát 8V, to se dá.
samponek

PříspěvekZaslal: čt září 05 2024, 19:15    Předmět: Citovat

Super to není, takhle jednoduše to bohužel v praxi nebude fungovat vůbec, neprosákne to kvůli 100k a kapacitě Ccb a Cbe a výstupní impedanci tranzistoru.

Pokud chceš jenom hrany 2Mhz, dej pryč OZ, ten se na to nehodí a zapoj to se čtyřmi mosfety, nebo mosfet gatedriverem s kombinovanými bipolárními výstupy.
Takhle mě to běhá na 1300khz a 5A a na 2000khz to poběží taky když ubereš trochu proudu.
lukeB

PříspěvekZaslal: čt září 05 2024, 23:34    Předmět: Citovat

samponek napsal(a):
Super to není, takhle jednoduše to bohužel v praxi nebude fungovat vůbec.
Ups. V tom případě pro mě bude asi nejjednodušší nechat zapojení jak ho mám a prohodit opamp za jiný, do kterého můžu přivést víc V, na jeho vstupu odporovým děličem si udělám DC offset jak potřebuju a je to? Našel jsem si LM6171, vstup +-15 V. Má přesně stejné zapojení, jen ho přehodím v patici a tuším doporučené katalogové zapojení tam je, že nějaký kondík na zpětnou vazbu musím akorát přidat či tak něco. Je to reálné, že by to tak šlo? Mohl bych i na ty tranzistory přivést +-15V? (místo původních +-12 V) Použil bych teda navrhované 2SA2210-1E/2SC6082-1E nebo 2SA2222SG/2SC6144SG.
masar

PříspěvekZaslal: čt září 05 2024, 23:56    Předmět: Citovat

Také jsem ti chtěl LM6171 navrhnout. Nedávno se tu o něm diskutovalo.
A ano, lze napájet i tranzistorový konec napětím +/-15V. Jen správně nastav ten klidový proud (napětí na R9/R10), ať je zase neupečeš.
Wink
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Strana 2 z 4

Přejdi na: