Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Zesilovač - shořelé tranzistory? Náhrada
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
samponek



Založen: May 11, 2015
Příspěvky: 3680

PříspěvekZaslal: ne září 08 2024, 10:27    Předmět: Citovat

Je dobře, že děláš pokusy, taky dělám pokusy na vyšších frekvencích s obdélníky při velkých kapacitních zátěžích.
Aby nedocházelo k zintegrovávání a smrskávání hran, musíš si zapojit disrétní alespoň dvojstupňový komplementární budič s vnitřním deadtime, jinat ti poteče příčný proud a skončí to vždycky únikem dýmu a následným zkratem tranzistorů Smile

Zkus se podívat na zdroj pro Class D sampon 7700, tam jsou komplementární drivery s vnitřním deadtime co dávají 12A na 12V, jsou nezbytné, aby to fungovalo a neunikal ze zdroje dým a nesršely jiskry.

Pro 2MHz dej první komplementární pár s nízkým Cgs a odpor, kterým se nastavuje vnitřní deadtime driveru přizpůsob podle Cgs koncového stupně, aby nedocházelo k integraci a smrskávání hran a ještě líp před to dej nějaký gatedriver od infineonu.


Naposledy upravil samponek dne ne září 08 2024, 10:48, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
lukeB



Založen: Aug 17, 2024
Příspěvky: 28

PříspěvekZaslal: ne září 08 2024, 10:48    Předmět: Citovat

masar napsal(a):
Ještě doplním:...já bych volil spíše hodnotu několika málo mA,
Opravdu moc děkuju za všecky rady!! a hlavně, toto je pro mě v tuto chvíli reálně postavitelné/upravitelné. Jestli se můžu ještě dozeptat na pár drobností:

a) rád bych měl gain nastavitelný (řekněme v tom našem myšleném případě aby vlna měla 0 až 6 nebo až 8,5 V), co kdybych tedy místo R5 (Rf) dal potenciometr řekněme 2,2 k? (výpočet ukazuje 550 až 1060 ohmů).

b) já žiju v zapadákově a nakupuju jedině přes eshopy, takže s každou kravinkou, na kterou si vzpomenu, abych platil poštovné. Jelikož nevíme, jak má být velký Cx či má-li tam vůbec být, dá se aspoň říct, jaké různé hodnoty si můžu koupit na pokusy? Datasheet doporučuje 2 pF. K 3p3 Cin (C14) podle vzorečku z datasheetu ale patří 18 pF. Tak vezmu 2pF, 18pF a pár hodnot mezi tím?

c) zpětná vazba vedená z tranzistorového stupně - mám s ní šanci? Přikládám tedy fotky mého bastlu na pobavení. Není to žádná sláva, ale snažil jsem se, aby napájení bylo spíš dál, tranzistory spíš blíž opampu, přívod signálu je jen kraťoučký drát, vývody na potenciometry jsou kolíky, GND je na jedné straně a tak. Byť je to trochu prasoidní, studeňáky tam nejsou, fungovalo to hned Smile

d) ty tranzistory NTE... nejsou k sehnání (staré součástky), náhrady 2N2219 a 2N2905 už mi zhořely i s jednou diodou. Čili to bych nahradil silnými 2SC6082 a 2SA2210 s chladičema navrženými šampónkem...? (ostatně ty NTE jsou právě takové silné s chladičema).

e) 1 MF kondík na úplném výstupu vyhodit, že? Jinak mi zmizí DC offset a zas to bude chodit kolem nuly.

f) "já bych volil spíše hodnotu několika málo mA," - ano, naprosto souhlas, není třeba 82, 25mA a tak, chtěl bych já nevím, 8 mA, 10 mA na výstupu s nějakou zátěží a pod, ostatně místo 100R RV1 tam mám 2,5k potenciometr, šlo by to? Nebo musím kvůli tomu upravit ještě něco jiného? (nebo to nechám jak to je a ještě na výstup dám potenciometr na nastavení výstupního proudu... - jak vellký?) A moc díky za návod, jak to zprovoznit. Samozřejmě já s tím kroutil různě a hned trandy zhořely.

Pokud jde o použití, bude to jen na nějaké pokusy. Já bych vlastně mohl hned použít Pico, jenže má velkou impedanci (2kOhmy) a je velmi slabé. Leze z toho max. 3.32 V. Jakmile z Pica pustíme frekvenci větší než 50 kHz, tak hranatý signál není hranatý, ale ty náběhy jsou zahnuté (takže 1 obdélník vypadá jak 1 žraločí ploutev), čím větší frekvence, tím víc zahnuté. Když to něčím zatížím, tak je to ještě mnohem horší. Myšlenka tedy byla přidat zesik, který to posílí. Primárním cílem jsou hrany 0 až 8 V (nebo i o něco méně V - nastavitelné), nízká imp ať se to dá zatížit a drží to. Aby to udrželo tvar vlny v rozsahu od oka 1 Hz až 2 MHz. Pokud to nezvládne už nic jiného, nedá se nic dělat, vem to čert. Pokud zvládne a bude to univerzálnější (projdou tím i sinusoinda, trojúhelníky, jiné tvary, DC offsety atd), OK, ale když to nejde, nebo je to pro mě teď moc složité, tak nic.

DukeNuke napsal(a):
rovnák na ohejbák, pravoúhlému průběhu to sice pomůže, ale ostatní průběhy budou "zubaté"
úplně v pohodě, dám tomu přednost. momentálně to mám hotové a jen to chci "přiohnout" aby mi to chodilo. Možná časem vyrobím "2. generaci" zařízení ale to budu muset udělat ještě nějaké pokusy a pokroky.

DukeNuke napsal(a):
"skládání" výsledného průběhu probíhá právě na C2 a R3
já jsem totál amatér, ale výsledný průběh se mi zdá naprosto v pohodě přímo z Pica a DAC (viděno osciloskopem). Akorát je to slabé, to je všechno. Vstupní C2 udělá jen to, že zruší DC offset (př. 0 až 3V) a vlna jede kolem nuly nahoru a dolů (př. -1,5 až + 1,5 V). R3 tam byl já už nevím, snad kvůli omezení proudu/napětí do opampu, protože původní AD8055 zvládne jen menší vstupní napětí? No, něco takového. Jak píše "masar", C14 tam má jediný trochu cosi vyhladit.


obvod.jpg
 Komentář:
 Velikost:  234.06 kB
 Zobrazeno:  8 krát

obvod.jpg



obvod2.jpg
 Komentář:
 Velikost:  214.7 kB
 Zobrazeno:  2 krát

obvod2.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samponek



Založen: May 11, 2015
Příspěvky: 3680

PříspěvekZaslal: ne září 08 2024, 10:56    Předmět: Citovat

Z vlastní praxe je takováto deska pro vyšší frekvence škodlivá, dělá tam zle kapacita, patici pryč a je to moc roztahaný.
Každý centimetr drátu je škodlivý a působí jako parazitní indukčnost, která dělá zle a způsobí i disfunkci obvodu i když je elektricky zapojený dobře.
Někde je indukčnost naopak žádoucí
Nejlíp se osvědčila na pokusy deska úplně čistá, bez těch koleček.
Na vysoké frekvence dělají zle THT součástky, pryč s nimi, když budeš zapojovat blikač s 555, tak je to jedno.

Třeba tomu nevěříš, ale je to tak.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
masar



Založen: Dec 03, 2005
Příspěvky: 12763

PříspěvekZaslal: ne září 08 2024, 11:48    Předmět: Citovat

lukeB napsal(a):
...Jestli se můžu ještě dozeptat na pár drobností:...

ad a)Potenciometr nebo trimr, ale nikoliv na drátových přívodech, nejlépe zapájený v desce vedle OZ.
ad b)Kompenzační keramické kondenzátory v rozsahu jednotek až desítek pf jsou až jedním z posledních zásahů při nastavování kvality osciloskopických průběhů. Několik kusů v daném rozsahu měj po ruce.
ad c) Šance tu je, ale využil bych jí až po té, co docílím konečné výsledky se stávajícím zapojením, aby se mohlo porovnávat. Koneckonců - úprava je nenáročná.
ad d) Nevím, snad vyhoví.
ad e) Při použití spínače na výstupu bych C5 ponechal jako užitečnou možnost.
ad f) 2k5 je nebezpečná hodnota vedoucí k nehodě. Při proudu 25mA se pohybuje Rv pod 100Ω, takže vhodná velikost trimru (ne potenciometru) je právě těch 100 až 200Ω (menší je bezpečnější).
R11 by měl zajistit bezpečnost tranzistorů při zatížení výstupu zkratem a sám by přitom neměl shořet. Proto je ho třeba dimenzovat výkonově. Sepnutí spínače SW5 je třeba si řádně rozmyslet (vykalkulovat). Viz Ohmův zákon. ALE přidávat na výstup potenciometr pro regulaci proudu je poněkud absurdní.
Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
lesana87



Založen: Sep 20, 2014
Příspěvky: 3386

PříspěvekZaslal: ne září 08 2024, 12:01    Předmět: Citovat

Kdyby lukeB nedělal Zagorku, čím bude ten generátor zatěžovat, to by se určitě pár (desítek) stránek ušetřilo. Takhle to stejně nejspíš skončí s tím, že mu to tu volnou energii negeneruje, protože ten obdélník nemá dost hranatej. Což je samozřejmě způsobený neschopností těch, co se mu tu snaží radit, nikoliv nesmyslností jeho "vynálezu". :-/
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samponek



Založen: May 11, 2015
Příspěvky: 3680

PříspěvekZaslal: ne září 08 2024, 12:46    Předmět: Citovat

Ano, pokud obdélník není dost hranatej, všechna volná energie se protopí na tranzistorech a pak naráz unikne ve formě dýmu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Strana 4 z 4

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund