Zaslal: po září 16 2024, 11:59 Předmět: SDS-plus, mazat nebo ne?
Dotaz dle nadpisu je jasný. Koupil jsem si kango z Lidlu, byla k němu přibalená tuba mazacího tuku a v návodu bylo uvedeno, že se mají stopky nástrojů bohatě mazat. Tak jsem tak činil a po krátké době je sklíčidlo úplně vymleté a nástroj v něm má velkou vůli, přitom jsem se k tomu choval slušně a udržoval to v čistotě. Ubývá materiál sklíčidla, ne nástroje. Kango nakonec zakukalo na další závadu, tak jsem koupil pneumatickou vrtačku Bosch a tam o mazání v návodu nic nepsali. Co jsem si půjčoval nářadí od známých, tak taky nikdo nemazal. Moje teorie je, že vazelína s prachem vytvoří brusnou pastu a jak je známo, při tření mezi tvrdším a měkčím materiálem za přítomnosti abraziva ubývá rychleji ten tvrdší. Jaké máte názory?
Zaslal: po září 16 2024, 12:27 Předmět:
Kdo maže, ten jede. Nemusí od toho však bejt zablemcaný celá hlavička.
Je to jako s řetězem na kole, někdy nějakej pitomec vymyslel, že se to má mazat. Většina to tedy maže, ale jsou jedinci, kteří maj svý teorie a taky fungujou.
U hlavičky z Lídlu byl asi problém, že byla měkčí než stopka vrtáku či sekáče. Já mám SDS+ modrej Bosch a SDS MAX Makita a slouží to mnoho let bez problému. Z Lídlu mám aktuálně rohlíky, banány, pivo a paní má bílý víno. Od Bosche a Makity ve špajzce nic nemám.
Zaslal: po září 16 2024, 12:37 Předmět:
Jenicek uhodil hřebíček na hlavičku, držák nástroje je z bláta. Namazáním se nic nepokazí. S řetězem na kole se to má tak, že každý má svůj způsob, většina z těch způsobů má za následek pře sesmeknutí řetězu a znovunanadání zasviněné ruce. Já používám MD sprej (NE WD sprej). Nastříknu řetěz a utřu do sucha, samotné mazání má na starosti molybdensulfid, který zaleze tam kam má. Bydlím v kraji kde není nouze o pískové cesty a řetěz namazaný jakýmkoli mazivem nachytá pískový prach a pak to funguje jako jemný šmirgl...
Naposledy upravil jardafiala dne út září 17 2024, 7:14, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: po září 16 2024, 13:40 Předmět:
Sorry, potkávám pravidelně vercajk s SDS+ od počátku 90. let (profi Hilti, AEG....Bosch, Makita, jakobyprofi Hitachi, Milwukee...) a nikdy jsem neviděl dřík vrtáku namazaný... _________________ Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32924 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: po září 16 2024, 13:47 Předmět:
Já jo, ale něčím jako práškovým grafitem, nebo to možná byl práškovej sirník (sulfid) molybdenu. Bylo to prostě suchý a černilo to. Žádnej tuk. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Ja si myslím, že je to v tejto dobe o použitom materiále..
Pamätáte si niekto že by sa na bicykloch našej mladej éry 2 - 3 x za sezónu umývala a mazala reťaz ??? Alebo sa niekedy menila - že bola "vyťahaná"? Tá tam bola "nafurt" - pokiaľ bol bicykel bicyklom..a keď už sa reťaz nechcela "lámať" na koliečku, tak sa "namočila" nanajvýš tak naftou cez handru..
Mám jedno staré "kango" ešte z čias slovenských korún.. také lacné z Tesca.. nikdy som nástroj nemazal, tá nádobka s mazadlom je stále v pôvodnom stave (odložená - aj keď neviem na čo ).. Na vyčistenie hlavy som vždy po "väčšej" robote použil len techn. beznín (zato sa mi tie vrchné plasty asi po 15-tich rokoch aj rozsypali ) - ale aj to len najjednoduchším spôsobom.. V sedmičovom pohári som ju "vymáchal a vyvrtel" s príklepom aj bez.. akurát, že bez tých plasových chujovín sa teraz horšie zasúva nástroj
Raz som na nej musel premazať prevody k piestiku - lebo už nevládal motor
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32924 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: po září 16 2024, 15:27 Předmět:
Ten kelímek, co se přikládá k pneumatickým příklepovým "kladivům", bejvá vazelína na mazání pístku, ne na "sklíčidlo" ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Co člověk, to jiná zkušenost. Nabízím svou:
SDS když se nemaže, tak hůř seká/vrtá.
Mazat stačí čímkoli mastným. Netřeba to přehánět, ale aby to nebylo úplně suchý. Nástroj musí v hlavičce chodit volně a při práci v ní kmitat - vystřelovat dopředu a odrážet se zpátky. Tlačit na něj tak, že se opře a nevystřeluje je chyba.
Tuba bílého maziva přikládaná k nářadí je skutečně na sklíčidlo. Černý a jakoby grafitový je to po chvíli práce - vznikne z toho prostě šmír.
(Dělám s tím třicet roků v podstatě denně.) _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Taky se přidám se zkušeností. Už jsem se s tím strojem něco nasekal a nikdy jsem SDS nemazal. Občas robim nad hlavou, maras se i přes nasazený ochranný límec nasype do sklíčidla. Stačilo otočit dolů, zakvedlat zbijakem a maras se vysypal. Pořád to chodí na jedničku.
Tu kolomaz k tomu přiložená byla u první značky z Baumu. U druhé značky to už nebylo.
Je taková dost měkká, táhne se a barvu má nažloutlou. Fajno se hodí na ložiska do vysavačů apod. _________________ Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Založen: May 22, 2006 Příspěvky: 2626 Bydliště: Posázaví (JN79LT)
Zaslal: po září 16 2024, 20:57 Předmět:
Mám doma vrtací kladivo Makita HR2450 a 15J Hikoki SDS MAX. Oboje musím mazat, jinak nepracují správně. To není jako s námi, že když se namažeme, tak se nám nechce dělat _________________ Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat
Mazat, Akorát je třeba mít funkční přední manžetu, a nástroj před namazáním musí být čistý bez bordelu. Takže mazivo za manžentou v samotné hlavě musí být bez kontaminace prachem. _________________ Internet - metla lidstva
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.