byl OK, ale reálně bylo zboží zdraženo o DPH, resp. DPH nebylo odečteno při exportu uvnitř EU a na faktuře bylo uvedeno 0 %. Jak vidno, přes Allegro teď (už ?) eshop neprodává.
Další nákup přímo z eshopu byl s odečtenou DPH, ale tenkrát problematické doručení Českou poštou a skoro nemožná komunikace s eshopem (pan Lewandowski), typicky bez reakce, pokud šlo o nějaký problém.
Následně více nákupů přes Allegro, zdražených o DPH, ale ceny těch položek tam byly v základu často nižší. Poslední nákup se sporem. V předchozím nákupu jsem obdržel dva vzorky AMI 68B00 v nádherné keramice. Položka deklarována jako keramické pouzdro. V dalším nákupu větší objem dorazil v plastovém provedení. Pan Lewandowski začal komunikovat až po zásahu Allegro a po dohodě nakonec aspoň poslal symbolickou kompenzaci. Keramické provedení prý už nemají, přestože ve stále aktuální nabídce zůstalo dodnes ve specifikaci položky.
Poslední dva nákupy už zase přímo z eshopu, protože z Allegro zmizel.
Předchozí nákup se zdál v pořádku. Některé položky jsem už znal, ostatní vypadaly důvěryhodně. Rychlé SRAM RFT U6548DC20
(na skutečném potisku je stejně jako na fotce DC22 - to jsem ale v katalogových popisech nenašel a nevím, co dvojka na konci znamená) jsem celkem důkladně otestoval v replice ZX80 místo 2114 mým RAM testem
a všech 5 ks je v pořádku. Zespodu mají kód 51008 a jsou lesklejší.
V novém nákupu bylo 5 ks těchto SRAM matných, s kódem 51009 zespodu. U tří z nich test ukázal různé funkční vady, dva kusy testem prošly.
RFT u velkých pamětí částečně vadných používalo v označení něco podobného, ale tuto položku prodejce deklaroval jako DC20, proto bych očekával plnohodnotnou součástku, třeba jako výběr s odlišným udržovacím proudem.
//
Mnohem horší je, že v poslední dodávce bylo i posledních dostupných 14 ks MC68008P10 a dorazily typické čínské padělky. Patinované pájkou jako použité. S různým stylem potisku a s různým uvedeným kódem série. 1 kus je prostě mrtvý, dalších 7 ks je defektně zapouzdřených a mají jeden nebo častěji více nezapojených vývodů pouzdra, takže samozřejmě nemohly nikdy fungovat. Na pohled stejná pouzdra a uvnitř stejný defekt, jen odlišný potisk. Beru to jako důkaz původu těchto součástek. Ostatní kusy fungují na 7,5 HMz v Sinclair QL, ale nevěřím, že použité čipy jsou výběr 10 MHz a nespoléhal bych na standardní kvalitu čipů, i když možná originálních.
Znamená to, že TVSAT prodává čínské padělky, To je samozřejmě nelegální. V podmínkách citují možnost vrátit zboží do 14 dnů bez uvedení důvodu. Já bych padělky spíš odevzdal na nedalekou celnici jako nelegálně prodávané zboží. Popsal jsem panu Lewandowski, co mi od něj dorazilo. Zatím typicky bez reakce a neočekávám, že se ozve později. V poště mám dva zatím nevyplněné dotazníky spokojenosti, ale netuším, kam se pak v Polsku promítnou.
Doplněno: Dostal jsem už vstřícnou reakci s ochotou vadné položky refundovat.
Stejně je to všechno z číny a polák je jenom překupník.
Proč neoslovíš přímo číňany, mluví anglicky a snadno se s nimi domluvíš, vybereš si požadovanou kvalitu a ještě to vyjde levněji.
Píšu to tady opakovaně, ale nikdo tomu nechce věřit.
Proč nekoupit třeba kondíky zde https://www.tradewheel.com/co/shenzhen-jiangchao-electronic-technology-1092915/ ( vím, že to nejsou mikročipy, ale nechce se mi je ted hledat)
Shenzhen Jiangchao Electronic Technology Co., Ltd.
Zaslal: út září 17 2024, 18:09 Předmět:
samponek: Tak to zase ne. Koupil jsem tam hodně součástek za dobrou cenu, které by se falšovat v Číně asi opravdu nevyplatilo, vypadají autenticky a fungují. Včetně Tesly, kterou už trochu poznám. Spíš si nedali pozor, co kde a od koho kupují. Naprosto netuším, kde to berou. Vypadá to jako vymetání starých skladů. Možná opravdu dost neřeší, jestli to, co přeprodávají, funguje.
Naopak na eBay už z Číny žádného brouka nekupuji. Padělky se zdokonalují, už vypadají přesvědčivě, ale ne tak moc, abych se neujistil, že nic jiného se z Číny v kategorii retro už koupit skoro nedá. Co bylo nedávno už skoro nesehnatelné, toho je teď z Číny plno nabídek. To se bohužel týká i těch MC68008P10.
Jasně že se v Číně nevyrábějí jen padělky historických brouků, z velké části nefunkční.
Mne u nich štval ten přístup mrtvého brouka, když byl problém. Taková spíše drobná protivná nesolidnost. Tentokrát jsem byl dost asertivní a dohodli jsme se. Nějaká úroveň důvěry k nákupům setrvala.
Mimochodem mám pocit, že ty padělky přeprodávají na eBay už i prodejci v EU a USA. Takže opatrně už i tady. To dřív tak moc nebývalo.
Zaslal: út září 17 2024, 18:27 Předmět:
Ale ano, to souhlasím. Jen už jsem se na ty čínské padělky opravdu naštval. Je jich všude plno a nejsou důvěryhodné, některé opravdu nemohou fungovat ani v náznaku, třeba mají jiný nebo prý i žádný čip.
Zaslal: st září 18 2024, 15:32 Předmět:
Dělal jsem teď s vadně zapouzdřenými procesory MC68008P10 pokusy. Šest z osmi vadných kusů se mi povedlo pochybným způsobem opravit, každopádně teď fungují. Napsal jsem o tom zde:
V závěru podle nových poznatků konstatuji, že celá dodávka, nejen refundované kusy, je zjevně jedna kompletně vadná série čínských padělků. Kusy, které teď fungují, zítra fungovat nemusí, a deklarace výběru 10 MHz není věrohodná.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.