Zaslal: so září 28 2024, 13:11 Předmět: SONY TA-F445R
Dostal jsem na opravu zesilovač, jeden konec prostřelený skrnaskrz. Potíže s tranzistory jsem popsal jinde, koupil jsem náhodou na aukru jeden stejný zesik s tím, že v něm aspoň jeden pár tranzistorů bude živý. Vyndány obě hlavní desky a připojeny na stabilizovaný zdroj ± 36V s omezením proudu. Odběry tak nějak míň než jsem čekal, cvaknutí relé připojující repro se neozvalo. Na desce s mrtvým koncem (mrtvé tranzistory vypájeny) na živém offset cca 4V. Stejná zkouška s druhou deskou konců ukázala offset u obou konců 35V, už to je divné a trochu mě postrčilo, že závada je pro oba konce společná a stejná. Změřil jsem všechna napájecí napětí, O.K., pak měřil na tranzistorech, stále bez nějakého valného výsledku, jen při změně napětí (ze cca 30 na 36V) na konci s vadnými tranzistory relé repro na chvíli cvaklo. V tu chvíli mě napadlo, (už jsem to zjistil i jindy na jiném zesilovači), že by mohla někde chybět země. Prozkoumal jsem schema a desku plošného spoje a bylo jasno, viz obrázky. Teď mám jeden živý zesilovač a další stále s jedním vadným koncem a problémem kde koupit tranzistory (něco budu mít od DENKLa tak se uvidí)....
POZNÁMKA: Pro správnou funkci ochrany výstupu je napájení připojeno podle třetího obrázku. Pokud jsou na výstupu trafa pojistky pro každou větev napájení tak se destička s můstkem nemusí vyndavat a většinou je jedno kam se + a - ze zdroje připojí. Tady to jedno není.
Zaslal: so září 28 2024, 13:29 Předmět:
Vysvětlení je jednoduché, pro ty co nechtějí studovat servisní manuál: od + jde dioda a rezistor na RED drát pro obvod ochrany reproduktorů. Pokud není žádáno poslechnout si cvaknutí relé tak je to jedno.
Přivedení signálové země na desku koncového stupně zvenčí je starý trik proti zemním smyčkám, rušení a podobným jevům.
Pro příklad netřeba chodit daleko. Každý, kdo si vymontoval konec z AZS-101 (NZC150, NZC160, NZK150...) a nepodíval se pořádně do schématu, taky se divil. Tam to tedy aspoň je pájené, bez konektoru.
U svých konstrukcí to občas dělám též. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Zaslal: ne září 29 2024, 11:29 Předmět:
Ještě doplním, ten druhý zesilovač koupený původně na ND měl závadu, která mi chvilku unikala. Po demontáži a rekonstrukci přepálených plošných spojů to na stole to chodilo, jakmile jsem to smontoval tak mi (klika že mám laboratorní zdroj s omezením proudu) kladná větev ukazovala zkrat. Po výměně tranzistoru pod něj můj předchůdce nedal izolační podložku takže tvrdý síťový zdroj použil některé části plošného spoje jako tavnou pojistku.
RANSOM - ono jak píšeš to není až taková rarita, setkal jsme ses tím už víckrát ale opakování matka moudrosti, třeba až bude někdo váhat a řešit podobnou záhadu tak si vzpomene, že to někde četl.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.