Zaslal: čt září 19 2024, 12:41 Předmět:
Však oni ti naši papaláši taky už dlouho přemýšlejí, jak "odrat" nejen houbaře (ale i jiné "sběrače") - jen pořád neví jak nato. Potřebují další prachy na rozhazování (a do vlastních šrajtoflí)
A až zavedou poplatek, hned bude po nájezdech. Připomíná mi to podobnou paralelu:
Za komančů (když byly děcka malé), tak jsme jezdívali na venkovní koupaliště "Žaba" do Tr. Teplic. Po letech zpustlo a zdevastovalo - ale prý bylo znovu obnoveno a dnes je luxusní zase.
Před lety bylo u nás postaveno nové koupaliště - tuším 25-tka s "nerezovou vanou" a ostatním příslušenstvím.
Jezdím téměř denně okolo jeho parkoviště - od samého začátku tam stává-parkuje 2x více aut s SK spz-etkou, než domácích. A vůbec se to nezměnilo, i když bylo před pár lety postaveno totožné (údajně stejné - kopie našeho) v nedaleké (cca 20km vzdálené) Nemšové. A důvod? Kromě toho, že prý mají (oproti nám) dvojnásobné vstupné - u nás: 3€; u nich 6€ - nwm jaké je teď, po inflaci?), tak se jim to stále ještě vyplatí jezdit k nám - protože si ještě u nás levněji nakoupí (nejen v Penny, ale i u Hrušky, ...) _________________ Honza - kokúň
Je jedlý, roste pod borovicemi, pochází z daleka, rychle se šíří a představuje potenciální nebezpečí třeba pro některé naše klouzky nebo hřiby. Řeč je o hřibu štíhlotřenném, „vetřelci“ ze Severní Ameriky.
...
Jelikož jde o nový druh hřibu, který se v Evropě objevil relativně nedávno, odborníci doporučují prohlédnout si podrobně jeho fotografie a naučit se rozeznávat jeho hlavní poznávací znaky. Je dost dobře možné, že se hřib štíhlotřenný „vydal“ i za hranice svého současného zmapovaného výskytu, a třeba už roste někde na našem území nebo na Slovensku.
Neviděli jste ho?
hrib-houby-houbareni-invazivni-druhy-hub-les.jpg
Komentář:
Aureoboletus projectellus - hřib štíhlotřenný
Velikost:
80.68 kB
Zobrazeno:
752 krát
_________________ Honza - kokúň
Zaslal: ne září 22 2024, 8:03 Předmět:
kokun už dříve napsal(a):
Asi budeme muset zase čekat na to, až co nám "přinese" měsíc září
Tak po "povodňových" deštích (snad) porostou - ale to bude nejspíše až příští týden. A už dnes máme "vysoké datum" - pokud porostou, bude letošní houb. sezóna příliš krátká, protože už teď jsou 3 týdny září v kopru. Když nepočítám ten "záchvěv" začátku h. sezóny v druhé půli června a začátkem červce, tak teď už taky zbývá málo času. Snad tedy nepřijdou brzy noční mrazíky (v říjnu většinou nic neobvyklého), aby tu sezónu (která vlastně ještě ani nezačala) zase brzy neukončily.
...
Tak kolegové, jak jste na tom vy?
Já se obával "vysokého data", a ty obavy jsou na místě. Sice u nás spadlo "za povodní" přes 100mm srážek, ale to bylo už hodně pozdě. A když teď u nás šly noční teploty za jasných (poúplňkových) nocí hodně nízko - poslední 3 noci bylo pod +5°C (dnešní dokonce jen 3°C - viz graf)) - tak to moc potěšitelné není
Od dešťů uplynul teprve týden, ale už mě to tahá do lesa - zítra už vyrazím na obhlídku
DMULTI-B1STIT01 (1).gif
Komentář:
Noční teploty jdou za jasných (poúplňkových) nocí hodně nízko :-(
Velikost:
59.68 kB
Zobrazeno:
11 krát
Zaslal: ne září 22 2024, 19:40 Předmět:
O tomhle víkendu jsem houbařil v Kruškách. Okolí Jáchymova, Suchá, Kovářská. Uvnitř lesa je mrtvo. Pár nálezů po kraji cesty. U jáchymova jeden pěkný smrkáč, jeden starší suchohřib a pár masáků, kupodivu zdravých. Na Kovářské zase podél cest klouzky, občas smrkáče, všechno ale staré a rozměklé. Nejvíc jsem viděl na loukách čerstvé pýchavky.
Česko má sice za sebou intenzivní deště, že by napomohly růstu hub se ale říct nedá. V českých lesích totiž i po několikadenních vydatných srážkách příliš velká nadílka není. Houbaření navíc komplikuje zákaz vstupu do lesů, který na mnoha místech stále platí.
Na podzim zpravidla vrcholí houbařská sezóna, v lesích to tak ale aktuálně příliš nevypadá. I přes nedávné vydatné deště, které minulý týden způsobily na řadě míst v Česku velké záplavy, se houbařská diskuzní fóra hemží příspěvky, kde si houbaři stěžují na malou nadílku.
...
A můj poznatek z průzkumu - rovněž velké NIC
Vydal jsem se do údolí, kde jsem byl (částečně) úspěšný už 30.8. - do "březin" (Říkat jim ale ještě dnes březiny? Když tam vidět stojící břízu se rovná téměř zázraku? A když jsem třeba i na 1 narazil, měla na sobě červenou značku - tedy zapomenutá při těžbě ).
Začal jsem v (tehdy) úspěšné bukovině - kromě asi dvou, či tří přestárlých holubinek - nic. Poté ve smrkovém úseku pouhá hrstka pýchavek. Když jsem pak přešel na protější svah (do "březin"), tak opět jen hrstka pýchavek - jinak zase nic (a to ani žádné prašivky)!
A co mě nejvíc zarazilo? Velké sucho - doufám, že pouze povrchové, protože po tolika deštích by snad vláha v zemi měla být. A po přejití do "březin" se začal zvedat nárazový vítr, který zapříčiňoval "spršky" žaludů (z dubů) na hlavu.
Njn - další z nepříznivých příčin "nerůstu" hub - kromě třeba velké periody teplot, kdy nad ránem klesají i pod 5°C a přes den vystoupají na 21÷24°C.
Houbařská sezóna v Česku je zatím podle mykologa Libora Hejla plná extrémů. Už brzy však přijde období, kdy budou lesy v části Česka plné hub, a to zejména oblíbených hřibů.
"Podhoubí je po dlouhém období sucha devastované, tak trvá déle, než začnou houby růst. Jindy to trvá deset až 14 dní po dešti, teď to může trvat tři týdny od dešťů, vyjde to tak, že první týden v říjnu by mohly," avizoval mykolog.
Lidé by pak měli vyrazit do jehličnatých lesů, většinou smrkových. "Měly by začít růst hřiby smrkové, které lidi mají nejradši, viděl jsem, že je nasazeno i hodně klouzků modřínových, hřibovité houby by ale měly růst teď na podzim," vysvětlil.
...
Njn - pokud k tomu (snad) i dojde, tak to už bude říjen - a "ne 5, ale už 10 min. po dvanácté"
Klasický sběr hub, jak jsme na něj byli v Česku zvyklí, se už brzy může stát minulostí. Podzimní sezóna se posune na říjen a listopad a časem u nás porostou druhy typické spíše pro Apeninský poloostrov, upozorňuje mykoložka Tereza Tejkalová.
Nejen nezvyklý průběh jara a léta. Těch, kteří pochybují o klimatických změnách, ubývá a kromě přírody to má vliv i na řadu lidských činností. A na změny by se už měli začít připravovat i houbaři.
...
Klasickému houbaření na začátku září už definitivně odzvonilo?
S počasím teď zažíváme šílenou divočinu. Vysoké teploty často ukončují přívalové deště a to houbám samozřejmě nesvědčí. Vyhovují jim teploty maximálně do pětadvaceti stupňů, deště spíše trvalé. Když jsem byla malá a jezdila na dětské letní tábory třeba v průběhu srpna, často se stávalo, že hojně pršelo.
...
Zaslal: so září 28 2024, 12:28 Předmět:
Včera aj dnes som prebehol svoj rajón. Oplatilo sa. Len treba trocha dažďa, lebo začína biť sucho.
20240927_172810.jpg
Komentář:
Velikost:
296.22 kB
Zobrazeno:
10 krát
20240928_092602.jpg
Komentář:
Velikost:
295.71 kB
Zobrazeno:
16 krát
20240928_110020.jpg
Komentář:
Velikost:
295.26 kB
Zobrazeno:
13 krát
_________________ „Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
Založen: Dec 24, 2017 Příspěvky: 7967 Bydliště: Praha 6 - Petřiny
Zaslal: so září 28 2024, 21:15 Předmět:
GeXeS napsal(a):
Ono se to sice zdá neuvěřitelné, ale na mnoha místech ani ty čtyřdenní deště nedokázaly anulovat to sucho, co doposud panovalo.
Byl jsem dneska courat po lese v přírodním parku Trhoň (okr. Rokycany, Brdská vrchovina) a tam teda sucho fakt nebylo. Houbařů jak much a podél cest mraky klouzků, to je nikdo nesbírá? _________________ Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Klouzky jsou nádherné, ale je s nima hrozný matlání, a k žrádlu nic moc. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Jo, bedel jsou tu plné lesy, asi je nikdo nesbírá. V pátek jsme s mamkou na západ od Plzně našly nějaké klouzky a pod jednou zasloužilou břízou 8 březáků (nebo to jsou špičníky? - prostě ty s tou hnědou hlavou). Včera na jih od Plzně nějaké babky, ještě docela malé nerozpraskané a pět hříbků, taktéž malých ještě se světlýma kloboučkama. V pátek to bylo náhodné včera cílené houbaření, takže toho zatím moc neroste. Na zahradě se mi ale vyrojili klouzci a včera jsem sebrala i dvě holubinky. Tedy myslím, že to byly holubinky, asi holubinky dívčí, já dosud holubinky nesbírala, ale přece je tam nenechám slimejšům. No a žiju, takže jedovaté nebyly nebo aspoň ne moc.
holubinka1.JPG
Komentář:
Velikost:
37.24 kB
Zobrazeno:
9 krát
holubinka2.JPG
Komentář:
Co na to místní sběratelé, jsou to jedlé holubinky?
Pamätam ako sme dakedy pol dňa strávili hľadaním hríbov a našli jeden kus tak sme si povedali končíme odchádzame a ja vravím poďme skratkou po štvornožky cez tieto husté smreky a bolo to, na jednom mieste za polhodinu plné koše dubákov, dubáky všade kam sme otočili hlavu.
Ako vravia horníci, keď ti svätá Barbora napľuje pod nohy tak ti ukazuje cestu.
Lesana:
Holubinek u nás rostou desítky druhů. Za sebrání jich stojí jen zlomek. Namodralá, nazelenalá, bukovka, mandlová... Ty je dobré se naučit, jsou lahodné a chuťově unikátní.
S těmi mnoha červenými, karmínovými a růžovými je lépe moc neexperimentovat. Většina nestojí za nic a některé jsou nejedlé. Většinou je problém je od sebe odlišit, a to i pro mykologa (pokud nemá u sebe kufřík s chemií a mikroskop). Podle fotky, bez znalosti místa, bez ohmatání, očichání a ochutnání ti ji určí sotvakdo. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Naposledy upravil ransom dne ne září 29 2024, 14:16, celkově upraveno 1 krát.
O hloubinkách se říká, že nejedlost spočívá v hnusné chuti a tou jedovatou že se ani nedá otrávit, protože chutná tak hnusně, že se nedá sníst. Tak jsem tu ze zahrady ochutnala, byla v pohodě, tak šly do smaženice.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.