Mne nikdy nevyhovelo "pohybové" čidlo na nejaké - keď i len núdzové / pozičné osvetlenie a to v tom, že vždy po zaregistrovaní osoby v priestore sa spúšťa nejaký časovač, ktorý odráta určený čas a potom vypne osvetlenie... len že ja som v tom priestore stále a nepotrebujem "zhasnúť a znovu rozsvietiť"! Prečo to nevie svietiť stále, kým v tom registrovanom priestore niekto je a svetlo chce stále, bez nasledujúceho zapnutia nejakého ďaľšieho blbého vypínača, ktorý po opustení miestnosti aj tak zabudne vypnúť!!
Možno niektoré zariadenia sú také - obyčajné / jednoduché, ktoré nepotrebujú fičuriny dnešnej doby... len také čo namontuješ miesto toho "blbého" vypínača!
Ale nenašiel som..možno som zle hľadal...
Niekoľko takých - mne - režimom vyhovujúcich som si spravil z funkčných vyradených snímačov pohybu zo "sledovačov" priestoru nejakých zabezpečovacích zariadení (alarmov)... Čidlo registruje pohyb v sledovanom priestore...posiela impulzy do časovacieho obvodu, ktorý každým impulzom znovu nastavuje východzí čas - napr. tých 30 sekúnd. Pokiaľ sa v tom priestore pohybujem - "vyšlem" tých impulzov veľa na to, aby sa osvetlenie vyplo podľa nastavenia...A nemá to Arduino...len 2 tranzistory, pár odporov a samozrejme "časovací" elyt..
A napájanie trebárs 12V pre čidlá, či ten "obvod" je prístupné takmer v každom zariadení... to riešiť snáď po malej úprave asi ani netreba...
Zaslal: ne září 29 2024, 18:33 Předmět:
Mám doma staré LED noční světlo do zásuvky EMN401PIR, které má na sobě PIR detektor pohybu.
Toto LED světlo do zásuvky má třípolohový přepínač
AUTO (svítí dle detekce pohybu)
OFF (trvale nesvítí bez ohledu na detekci pohybu)
ON (trvale svítí bez ohledu na detekci pohybu)
Pokud je toto LED světlo přepnuto na AUTO tak jakmile jsem v prostoru sledovaném detektorem pohybu a minimálně jednou za minutu se pohnu tak světlo nikdy nezhasne. Pokud se nehýbu déle než minutu tak světlo zhasne a znovu se rozsvítí opět až při detekci pohybu. Čas 60s je pevně daný.
Na chodbách u nás v paneláku máme světla jen s detekcí pohybu, ale žádné přepínače/vypínače na trvalé rozsvícení bez detekce pohybu tam nejsou. U světel na chodbách v našem paneláku to tedy funguje jen jako by to LED světlo do zásuvky bylo trvale přepnuto na AUTO.
Toto je presne systém, ktorý by vyhovoval do "opustených priestorov"... ale zase nie prevedením - svetlo potrebuješ intenzívnejšie.. Niekto pouvažoval nad logikou svietenia, ale zase pre použitie napr. v spálni, kedy sa človek "pár-krát" na posteli prehodí a vždy sa mu k tomu má rozsvietiť?? Načo?? Ale ako nočná cesta tmavou chodbou, aby si nenabil kokos na pootvorené dvere - na vécko je to OK...Ale koľko vhodných zásuviek na chodbe máš na takúto vychytávku??
Prečo to neurobia aj do nejakej "stropnej" lampy s pir senzorom ??
Zaslal: ne září 29 2024, 23:38 Předmět:
dred napsal(a):
Ale ako nočná cesta tmavou chodbou, aby si nenabil kokos na pootvorené dvere - na vécko je to OK...Ale koľko vhodných zásuviek na chodbe máš na takúto vychytávku??
To LED noční světlo do zásuvky EMN401PIR mám dva kusy. Jeden mám v zásuvce v předsíni a druhý v zásuvce na WC. Byt je velmi malý. Takže žádné dlouhé chodby se u mě v bytě nevyskytují.
U známého jsem kdysi viděl v předsíni rodinného domu nástěnnou lampu s pohybovým čidlem podobnou této a také se to chovalo jak popisuji tj. při opakovaném občasném pohybu světlo zůstávalo svítit.
Po chodbách u nás v paneláku jsou běžná nástěnná svítidla a samostatná pohybová čidla jsou namontovány na stropě. Nevím přesně typ těch čidel (jsou myslím podobné těmto) a chovají se stejně jako jsem popsal chování LED nočního světýlka do bytu. Prostě pokud se na chodbě pohybuju tak světlo stále svítí.
dred napsal(a):
Prečo to neurobia aj do nejakej "stropnej" lampy s pir senzorom ??
Stropní svítidla na 230V s vestavěnými pohybovými čidly se dělají, ale jsou většinou jen s integrovanými LED tj. ne na běžné LED žárovky viz třeba toto a chování může být obdobné, ale s tímhle zkušenost nemám, takže to zaručit nemohu. Svítidla s pohybovými senzory na běžné LED žárovky to jsou spíš ty nástěnné lampy a různá jim podobná.
Doporučil bych zkusit se poptat v některé prodejně elektro kde mají různá světla včetně těch s pohybovými čidly vystavena obvykle někde stranou a kde budou mít větší výběr třeba někde v Bratislavě. Tam by se případně dala i vyzkoušet funkčnost.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.