- zdroj po zapnutí začíná cca na 90% nastaveného napětí, během 30s se napětí postupně ustálí na nastaveném napětí +- 10 mV
- čím déle je zdroj vypnutý, tím delší je následný náběh zdroje (max. je zmíněných 30 s)
- při bezprostředním vypnutí/zapnutí je náběh okamžitý, což trochu znepříjemňuje opravu, člověk musí pořád čekat, než se zase doba náběhu "resetuje". Zkoušel jsem vybít všechny možné kondenzátory na desce, abych dobu náběhu "resetoval" na 30s - bez efektu.
Jsem v podstatě v koncích a nevím, co s ním. Tady je shrnuto, co jsem zkoušel:
- napětí na hlavních kondenzátorech C8, C7 je stabilní okamžitě po zapnutí (např. při nastavených výstupních 5 V je na kondenzátorech okamžitě po zapnutí cca 16 V)
- napětí výstupu U9C.1 (reference) je stabilní okamžitě po zapnutí, měřeno: minus měřáku na plus výstupu zdroje, plus měřáku na U9C.1, např. při nastaveném napětí 5V je na výstupu U9C.1 cca 1,289 V (stabilní na 1 milivolt ihned po zapnutí)
- napájení řidicí části (+15V, -12V) je stabilní hned po zapnutí, měřeno: minus měřáku na plus výstupu zdroje, plus měřáku na +15V, resp -12V
- vyměněn operační zesilovač U9 a tranzistor Q9
- odpojena dioda CR22, tj. vyřazen constant current control circuit
- odpojen odpor R19, tj. vyřazen shut down circuit
- odpojen odpor R101 , tj. vyřazen over voltage protection circuit
- zkratován kolektor a emitor Q1, tj. vyřazen turn-on over shoot control circuit
- odstraněny některé součástky ne nezbytně nutné pro základní funkci regulační smyčky - C27, CR28, C37, C29
- vyměněny odpory/kondenzátory v regulační smyčce - R82, R62, R87, R88, C36
- vyměněna dioda CR21, odpor R66
- všechny spoje mezi U9C.1 až po bázi Q9 propojeny drátky, aby se vyloučil nějaký defekt na plošném spoji
- pokud odpájím Q9 (a je tak vyřazena veškerá regulace zdroje), tak se na výstupu objeví plné napětí cca 34V ihned, bez jakéhokoliv náběhu)
Pokud by někdo ze zdejších odborníků tušil a poradil, kde může být zakopán pes, tak mu budu neskonale vděčný Díky
Naposledy upravil gaminn dne čt září 26 2024, 10:21, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: čt září 26 2024, 10:10 Předmět:
Zkusil bych vyměnit C36 a C62, jestli nemají svod. Jak se po zapnutí mění napětí na C37? _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Při nastaveném výstupním napětí 5V je v bodě 1 cca 3,89V (měřeno: minus osciloskopu/měřáku na plus zdroje).
Těch 3,89 v čase trochu plave, je tam změna o 20 mV během 30s po zapnutí.
A proč jsi to neměřil proti mínusu zdroje? Zakyho zřejmě zajímalo, jest-li ta odchylka je v bodě 1 stejná, jako na výstupu, když jsou to všechno "sledovače", tzn. při 5V na výstupu odchylka cca -0.5V i v bodě 1.
Ano, logicky z tvého měření vychází, že v bodě 1. je odchylka stejná absolutně (20mV zde nemá význam).
A proč jsi to neměřil proti mínusu zdroje? Zakyho zřejmě zajímalo, jest-li ta odchylka je v bodě 1 stejná, jako na výstupu, když jsou to všechno "sledovače", tzn. při 5V na výstupu odchylka cca -0.5V i v bodě 1.
Ano, logicky z tvého měření vychází, že v bodě 1. je odchylka stejná absolutně (20mV zde nemá význam).
Zdroj (řidící část) má zem na plusu.
Nevím, z čeho usuzuješ, že by v bodě 1 měla být třeba napěťová odchylka v podobné velikosti, jako na výstupu zdroje. Za bodem 1 následují nelineární součástky (tranzistory), rozhodně v něm tento stav nenastane.
Co reference, jaké máš napětí na U11A (TP7)?
Jinak, tahle vada asi nebude v pasivních součástkách, ale vypadá to na polovodič. Zkus mrazící sprej.
Referenci ještě ověřím, ale vzhledem k tomu, že ta se postupně, přes poťák R84 (nastavení napětí) dostane až na U9C.1, který je zcela stabilní, tak bych tomu moc nedával.
EDIT: Reference +10V (TP7) má 10,7V a je stabilní.
Nevím, z čeho usuzuješ, že by v bodě 1 měla být třeba napěťová odchylka v podobné velikosti, jako na výstupu zdroje. Za bodem 1 následují nelineární součástky (tranzistory), rozhodně v něm tento stav nenastane.
Jo, v těch plovoucích napětích taky "plavu". Pardon.
Tak jsem poměrně dost izoloval problém. Spoj mezi R82, R62, C29 a na druhé straně mezi R88, CR27, C37 (ignoruju S2, který je běžně sepnutý) jsem vytvořil v luftu mimo plošňák - a najednou zdroj funguje jak má. Ještě mě napadlo rozepnout S2 a zkoumat, která půlka toho spoje dělá problém. A pokud ten v luftu vytvořený spoj propojím se spojem na plošňáku mezi R88, CR27, C37, S2, tak opět zdroj dlouho nabíhá. Takže tahle cesta je nějaká problematická. Vizuálně vypadá v pořádku. Anebo je nějaký problém se spínačem S2, případně terminály A3, A4, které na této cestě jsou. Bohužel jejich odpájení znamená demontovat zadní panel, tzn. odpájet výkonové tranzistory, což se mi moc nechce.
Zdroj funguje, ale moc netuším, jak jsem ho opravil. Spolehlivě vím, že problém byl v cestě mezi S2 a terminály Ax. Řezáním cesty jsem postupně doiteroval k tomuto místu. Pak jsem cestu začal zpátky spojovat a bohužel jsem došel do bodu, kdy byla kompletně opravená a zdroj byl bez dlouhého náběhu.
Zdroj jsem dal dohromady, ale jaksi mezitím přestal pořádně fungovat CC režim (resp. fungovat, když jsem pohnul s předním panelem nebo s dráty uvnitř zdroje), zdroj měl velký ripple a mizerný load regulation v CV režimu, tak jsem všechny kabely propájel a teď to jede. Otázka je jak dlouho.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.