Sice nejsem ještě pár dní doma, ale většinou se do /media mountují automaticky vyměnitelné USB disky. NVMe disk vidíš, tak si ho namountuj přes /etc/fstab
Zaslal: ne srpen 18 2024, 19:41 Předmět:
Dobrý den.
Bych měl 2 dotazy ohladně raspi 5 a raspios-bookworm.
Co použivate na připojení přes vzdalenou plochu z win a androidu?
Dosud jsem použival VNC-Viewe, ale ten si s bookworm nějak nerozumi.
Jak vyřešit vice ploch a jejích přepinaní přes vzdalenou plochu?
Dosud jsem použival obconf, ale ten si s plochou Wayland nerozumi i když je v raspios-bookworm předinstalovaný.
Zaslal: ne září 29 2024, 12:49 Předmět:
Dobrý den.
Už jsem zkoušel u tučňáku a nenašli řešení.
Když mam M.2 disk a SD kartu.
Na každé je systém.
Je nějaké řešení, jak ho přepínat?
Něco takového.
https://forums.raspberrypi.com/viewtopic.php?t=266092
Třeba v systemu na M.2 disku pustit skript, který bý udělal reboot na SD kartu a to same na SD kartě.
Budu přemýšlet nahlas.
- RPi nemá klasický grub2, což je zásadní, jinak by to šlo
- když mám navolený boot z NVMe a v RPi je zasunuta uSD karta, tak to stejně startuje z ní (asi má vyšší prioritu)
Přikládám screenshot, kde mám na NVMe disku boot menu PINN a z něj je uSD karta také viditelná, ale dál se mi s tím nechce testovat, protože na NVMe mám tři různé systémy, ze kterých si vybírám a žádnou uSD kartu nepotřebuji.
Mně jen tak napadlo, nevyužit tu SD, třeba jen na Lite OS pro zalohu systemu.
Nedavno jsme v praci měnili raspi 4 za raspi 5 a jsou na pobočkach a přistup jen vzdaleně přes net.
6 = Check PCIe NVME
4 = Check USB drive
1 = Check SD card
f = Start again
takže to má startovat z NVMe, ale klidně natočím video, že to tak u mě není a to mám originální M.2 HAT+.
Možná to je u mě ovlivněno tím multiboot menu pomocí PINN, ale těžko říct.
Zaslal: út říjen 01 2024, 20:35 Předmět:
Žádné video nepotřebují, věřím Ti a jsem rád, že má někdo zájem řešit můj problém.
Možná jsem udělal kopanec já a nepochopil.
První jsem přidal do epprom to podle návodu.
PCIE_PROBE=1
BOOT_ORDER=0xf146
A pak nastavil přes raspi-config.
Možná jsem to do epprom neměl dávat.
Ale zajímá mně, zda tento můj problém jde vyřešit.
Mit vice systému na jedné M2 mně také napadlo, ale když padne bootloader, tak je to v řiti.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4Další
Strana 2 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.